Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Monya pogodio za pobjedu, Slovenija ide dalje

Danas je posljednji dan natjecanja po skupinama na Eurobasketu u Litvi. Skupina E juèer je odredila ekipe koje æe nastaviti natjecanje, a danas æemo saznati i 4 ekipe iz skupine F koje æe im biti protivnici.

Odmah na poèetku dana na rasporedu je izravni dvoboj za èetvrtfinale, pobjednik izmeðu Slovenije i Finske æe proæi dalje, a gubitnik odlazi doma. Zatim igraju Grèka i Gruzija, susret u kojem je grèki izbornik najavio odmaranje glavnih igraèa a na kraju dana æe Rusija i Makedonija odluèiti o prvom mjestu skupine.

Skupina F

Slovenija – Finska 67:60
(Lorbek 14p, Slokar 13p; Koponen 14p, Huff 13p)

Slovenci su pobjedom u zadnjem krugu protiv Finske osigurali èetvrto mjesto u skupini F. Samim time je poznato da æe u èetvrtfinalu odmjeriti snage sa Španjolcima. Kao što je bilo za oèekivati obje ekipe su u utakmicu krenule pomalo nervozno, meðutim u drugoj èetvrtini je (konaèno) proradio napad naših sjevernih susjeda koji su se samim time odvojili na pristojnih 14 poena razlike. Uspjeli su se Finci vratiti donekle u utakmicu, imali su èetiri poena zaostatka samo 30 sekundi prije kraja, ali precizni Goran Dragiæ, a prije toga i jedno uspješno slobodno bacanje Erazma Lorbeka (14 poena) odluèilo je susret i donijelo Slovencima zasluženu pobjedu.

Spomenimo još kako je Uroš Slokar ubacio 13 poena, Lakoviæ je pridodao 11, dok je mlaði Dragiæ zabio 10. Kod poraženih su samo dvojica prebili dvoznamenkasti broj poena, Koponen 14 i Huff s 13.

Za kraj možemo pohvaliti Fince koji su nadmašili svoja oèekivanja plasiravši se u drugi krug natjecanja. Ne smijemo nikako zaboraviti kako su bili u igri protiv jednih Makedonaca, da su dobro namuèili našu izabranu vrstu i izazvali dovoljnu dozu respekta za u buduæe. Što se tièe Slovenaca svakako moramo reæi da prema trenutnim igrama nisu ispunili svoja oèekivanja, u tom lakšem donjem dijelu ždrijeba oèekivala se borba za bolja mjesta i lakši ulazak u zakljuènu fazu natjecanja, meðutim trenutna tvrda obrana je premalo za solidnu ocjenu, èeka se puno raznovrsniji napad koji æe teško proraditi protiv najkvalitetnije ekipe na prvenstvu.

Grèka – Gruzija 73:60
(Vasileiadis 15p, Bourousis 13p; Shengelia 11p, Haynes 11p)

U rezultatski su nebitnoj utakmici Grci potvrdili treæe mjesto u skupini koje æe im za suparnika u èetvrtfinalu donijeti košarkaše iz Francuske. U posljednjoj utakmici na ovogodišnjem europskom prvenstvu Gruzijci su pokleknuli u posljednjoj èetvrtini i tako drugi dio završili bez pobjede.

Bili su Gruzijci krajem treæe èetvrtine na samo tri poena zaostatka, meðutim nakon toga Grèka upisuje sedam laganih poena, odlazi na dvoznamenkastu prednost koju su bez veæih poteškoæa zadržali do kraja susreta.

Grèki izbornik je dao priliku svim igraèima, odnosno iskoristio priliku da odmori svoj najvažnije igraèe. Meðutim usprkos samo 13 minuta provedenim na parketu Bourousis je zabilježio odlièan uèinak, upisavši 13 poena i 3 skoka. Inaèe najbolji strijelac utakmice je bio Vasileiadis zabivši 15 koševa. Fotsis je završio sa 20, dok je primjerice Zisis ubacio samo 5. Kod poraženih su Haynes i Shengelia postigli po 11 poena, Shermadini je upisao double-double uèinak od 10 poena i 14 skokova, dok je Markoishvili završio europsko prvenstvo sa mizernim šutom 4/14, odnosno konaènih 8 poena.

Rusija – Makedonija 63:61
(Shved 14p; Antic 15p, 10sk)

Zasigurno najveæe iznenaðenje turnira, reprezentacija Makedonije doživjela je prvi poraz u drugom krugu natjecanja. Pobijedila ih je Rusija tricom Monye u posljednjoj sekundi. Što se tièe ostatka utakmice, bilo je vrlo izjednaèeno, a kako je utakmica odmicala sve se manje poena postizalo. Na kraju je McCalebb sa 4 poena zaredom doveo svoju momèad u vodstvo, ali Monya je ipak sprijeèio još jedno iznenaðenje Makedonaca.

Kod poraženih sjajan je bio Antiæ sa 15 poena, 10 skokova i 5 asistencija, a dobar je bio i McCalebb sa 16 poena. Rusija je imala takoðer samo dva dvoznamenkasta igraèa, to su bili Shved (14 poena) i Fridzon (11 poena).

Rusija je ovom pobjedom osigurala nastup protiv Srbije u èetvrtfinalu, dok æe Makedonci igrati protiv domaæina, Litve.

Ljestvica:
Rusija 5-0
Makedonija 4-1
Grèka 3-2
Slovenija 2-3
Finska 1-4
Gruzija 0-5

Latest Posts

NE PROPUSTITE