Saturday, December 10, 2022

ZADNJE OBJAVE

Službeno: Derrick Rose MVP lige!

Derrick Rose, igraèki voða Chicago Bullsa, u utorak je i službeno potvrðen za najkorisnijeg (MVP) košarkaša osnovnog dijela NBA lige za ovu sezonu. Najmlaði je ikad s tom titulom u vlasništvu.

- Advertisement -

Sjajni 22-godišnji igraè pridružio se tako Michaelu Jordanu kao jedini igraè Bullsa s titulom najboljeg u sezoni. Legendarni Jordan osvajao ju je pet puta vodeæi èikašku momèad do šest naslova NBA prvaka.

“Nisam mu niti blizu, miljama sam udaljen od njega. Bilo bi sjajno jednom mu se približiti” kazao je Rose koji je kao najmlaði naslijedio Wesa Unselda koji je kao 23-godišnjak proglašen novakom godine i najmlaðim najkorisnijim igraèem lige.

Dogodilo se to u sezoni 1968/69 dok je Unseld, stanovnik Kuæe slavnih i jedan od 50-orice najboljih svih vremena, igrao za Baltimore Bulletse.

- Advertisement -

Rose je u glasovanju medija sakupio ukupno 1182 boda i 113 prvih mjesta pobijedivši u izboru za najboljega Dwighta Howarda (Orlando Magic, 643 boda), LeBrona Jamesa (Miami Heat), Kobea Bryanta (LA Lakers) i Kevina Duranta (Oklahoma City Thunder).

Rose se na press-konferenciji istaknuo skromnošæu, zahvalio se svima, od navijaèa, suigraèa, trenera, menadžmenta kluba, pa sve do svoje majke o kojoj je govorio biranim rijeèima:

“Kad samo pomislim kako je naporno radila. Meni dani nisu teški, radim ono što volim. Ti me svakodnevno guraš naprijed, volim te.”

Rose je jedini košarkaš ove sezone unutar desetorice po broju poena (25.0, sedmi) i asistencija (7.7 deseti). Jordan je isto napravio u sezoni 1988/89 kada je predvodio ligu prosjekom koševa (32.5) i bio deseti po broju asistencija u prosjeku. Dodaju li se Roseovim prosjecima i skakaèka ostvarenja (4.1 po utakmici) dobiva se košarkaš, tek sedmi u povijesti NBA lige, koji je sezonu završio s prosjecima od barem 25 poena, 7.5 asistencija i 4 skoka po veèeri. Ostali su Jordan, Oscar Robertson, Jerry West, Larry Bird, Dwyane Wade i LeBron James.

Chicago je osnovni dio sezone završio omjerom pobjeda i poraza 62-20, najboljim u ligi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE