Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Southeast: Favoriti prošli dalje, UCLA-u derbi

Prvoga dana u regiji Southeast je odigrano svih osam utakmica, te možemo naglasiti da veæeg iznenaðenja nije bilo, te da su svi favoriti prošli u slijedeæi krug ukljuèujuæi Pittsburgh, Floridu, BYU, Wisconsin i Kansas. Jedina slabije rangirana ekipa koja je prošla jest Gonzaga koja je kao jedanaesto postavljena pobijedila šesto postavljeni St. John’s, ali to ne možemo staviti kao nekakvo veliko iznenaðenje, s obzirom da nas je momèad Gonzage navikla na ovakve pobjede.

U derbiju ove regije UCLA je zakomplicirao veliko vodstvo koje su imali sredinom drugog poluvremena, ali su na kraju ipak uspijeli slaviti protiv Michigan Statea sa 78-76. Još jedan zanimljiv dvoboj su odigrali Butler i Old Dominion, a košem u poslijednjoj sekundi pobjedu je odnio Butler.

Southeast:

Pittsburgh (1) – UNC – Ash/Ark (16) 74:51
(Gibbs 26p; Dickey 21p)

Postavljeni za prve nositelje ove regije, momèad Pittsburgha opravdala je svoju poziciju te su sa visokih 74-51 pobijedili momèad North Carolina – Ashevillea. Pittsburgh je odmah od poèetka utakmice preuzeo vodstvo koje nisu ispuštali do kraja utakmice, ali da budemo iskreni, iako je poluvrijeme završilo samo sa pet koševa prednosti za Pittsburgh, nisu niti u jednom trenutku dopustili da ih UNC na bilo koji naèin dovede do neizvjesne završnice.

Pittsburg tako nije dopustio da se dogodi veliko iznenaðenje, te su prošli u slijedeæi krug gdje æe se susresti sa Butlerom, koji je košem u poslijednjoj sekundi pobijedio Old Dominion sa 60-58.

Za pobjednike odliènu utakmicu je odigrao Ashton Gibbs, koji je postigao 26 koševa, te uz èak 6 pogoðenih trica. U momèadi UNC samo se pet igraèa upisalo na listu strijelaca, a predvodio ih je Matt Dickey sa 21 poenom.

Florida (2) – UC Santa Barbara (15) 79:51
(Walker 18p, 6 as ; Johnson 21p)

Momèad Floride takoðer nije dopustila nikakvo iznenaðenje u utakmici protiv UC Santa Barbare, te su slavili sa iznimno uvjerljivih 79-51. Florida je otvorila susret sa rezultatom 10-1, a u istom je ritmu nastavila i u ostatku prvoga poluvremena, te na poluvrijeme odlaze sa prednošæu 43-19. Nakon što su u sliènom ritmu otvorili drugo poluvrijeme te otišli na prednost od tridesetak razlike, pitanje pobjednika bilo riješeno, te je Florida bila u moguænosti odmarati svoje glavne igraèe uoèi važnijih utakmica koje slijede u nastavku, a slijedeæi protivnik æe im biti UCLA, koji je najzanimljivijem dvoboju svladao Michigan State.

Kod pobjednika je èak pet igraèa postiglo dvocifreni broj poena, a najviše je ubacio Erving Walker, 18 poena uz 6 asistencija. Momèad UC Santa Barbare je predvodio Orlando Johnson sa 21 poenom.

BYU (3) – Wofford (14) 74:66
(Fredette 32p, 8 as ; Dahlman 22p, 8 sk)

Favorizirani BYU predvoðen odliènim Jimmer Fredettom na kraju je bez veæih problema došao do pobjede nad Woffordom 74-66. Momèad Wofforda je uspijevala držati neizvjestan rezultat veliki dio utakmice, te nisu dopustili BYU da se odvoji na znaèajniju prednost. Na poluvrijeme se odlazi sa rezultatom 33-29, a slièna prednost se održava i veæi dio drugog poluvremena.

Meðutim, tada BYU poboljšava igru u obrani, te Wofford punih pet minuta nije uspio postiæi koš, što je omoguæilo treæim nositeljima da se odvoje na sigurnijih desetak poena razlike. S takvom razlikom su uspijeli mirno privesti utakmicu kraju.

Odliènu utakmicu za BYU je odigrao Jimmer Fredette, njihova glavna zvijezda, koji je ipak za njega odigrao ”samo” prosjeènu utakmicu, sa 32 poena i 8 asistencija. Protivnièka obrana je pokušavala sve kako bi ga zaustavila, ali Jimmer je još jednom pokazao zašto je najbolji strijelac svih sveuèilišta u Americi. Kod poraženih najviše se istakao Noah Dahlman sa 22 koša i 8 skokova.

Slijedeæi protivnik za Jimmera i društvo je momèad Gonzage, koja je napravila malo iznenaðenje pobijedivši St. John’s.

Wisconsin (4) – Belmont (13) 72:58
(Leuer 22p, 7sk, Taylor 21p, 6 as ; Hedgepeth 17p)

Vrlo sliènu utakmica, kao i ona izmeðu BYU – Wofford, su odigrali Wisconsin – Belmont. Belmont takoðer dugo nije dozvoljavao favoriziranom Wisconsinu da se odvoji na znaèajniju razliku. Meðutim, kvaliteta u drugom poluvremenu dolazi do izražaja, te Wisconsin nije dopustio da se u ovoj regiji dogodi iznenaðenje, te na kraju slave sa 72-58. Dodajmo kako za Wisconsin nije nastupio naš mladi igraè Duje Dukan. U slijedeæem krugu Wisconsin æe igrati protiv Kansas State,  u utakmici koja bi mogla biti vrlo zanimljiva.

Kod Wisconsina su dva igraèa postigla vieš od polovice njihovih koševa, Jon Leuer sa 22 koša i 7 skokova, te Jordan Taylor sa 21 košem i 6 asistencija. Kod Belmonta Mick Hedgepeth je postigao 17 koševa.

Kansas State (5) – Utah State (12) 73:68
(Pullen 20p, 6 as ; Wesley 18p)

Slièno kao i ostali top nositelji ove regije, i momèad Kansasa je bez veæih poteškoæa prošla u slijedeæi krug, i to sa pobjedom nad Utah Stateom 73-68. Kansas, koji slovi za jednoga od favorita, je od poèetka utakmice dominirao, te je na odmor otišao sa prednošæu od jedanaest poena razlike, a drugom poluvremenu nisu dopustili protivnicima da im se približe, te s nestrpljenjem èekaju iduæu utakmicu.

Jacob Pullen je predvodio Kansas State sa 20 poena i 6 asistencija, a Curtis Kelly je dodao 14 koševa. Najbolji igraè kod Utaha je bio Tai Wesley sa 18 koševa.

St. John’s (6) – Gonzaga (11) 71:86
(Carter 26p, Hardy 26p)

Možda i jedino iznenaðenje u ovom prvom krugu unutar regiji Southeast su napravili košarkaši Gonzage, koji su pobijedili šeste nositelje sveuèilište St. John’s sa 86-71. Meðutim, košarkaši Gonzage su od samog poèetka utakmice preuzeli vodstvo koje nisu ispuštali do kraja utakmice, te sasvim zasluženo pobijedili u ovoj utakmici.

Najistaknutiji u redovima pobjednika bio je Marquise Carter koji je ubacio 26 koševa, te imao po 8 skokova i asistencija, Steven Gray je dodao 16 koševa. Kod St. John’s istaknuo se igraè s klupe Dwight Hardy sa 26 koševa.

UCLA (7) – Michigan State (10) 78:76
(Lee 16p, Honeycutt 16p ; Green 23p, 10sk, 8 as)

Dvoboj koji je privlaèio najviše pažnje u prvom krugu ove regije izmeðu UCLA i Michigan Statea, je s pravom ponio tu titulu i u potpunosti opravdao oèekivanja. Naime, u dvoboju dvaju iznimno cijenjenih i poznatih sveuèilišta pobjedu je odnilo sveuèilište UCLA 78-76, u pravoj triler završnici.

Meðutim, apsolutno ništa nije nagovještavalo ovakav razvoj dogaðaja. UCLA je odlièno otvorio utakmicu te vrlo brzo stekao znaèajnu prednost, koja je na poluvremenu iznosila 18 razlike, 42-24. Drugo poluvrijeme se nastavilo u sliènom ritmu, sa održavanjem znaèajne prednosti, koja je 8 minuta prije kraja iznosila 23 razlike. Ali, tada kreæe velika serija Michigan Statea u kojoj pogaðaju 7 trica, te brojnim promašenim slobodnim bacanjima igraèa UCLA, utakmica postaje neizvjesna.

Tricom Keitha Applinga 5 sekundi prije kraja stižu samo na poen zaostatka, 77-76. Brzo su napravili prekršaj nad Malcolm Lee, koji pogaða prvo bacanje, ali drugo promašuje. Michigan brzo kreæe u napad, ali u takvoj brzopletosti Kalin Lucas je napravio grešku u koracima, te je UCLA odnio pobjedu.

Najbolji u redovima UCLA su bili Malcolm Lee i Tyler Honeycutt koji su postigli po 16 koševa, a kod Michigana odliènu utakmicu je odigrao Draymond Green koji je postigao 23 koša, te imao 10 skokova i 8 asistencija.

Butler (8) – Old Dominion (9)  60:58
(Howard 15p,8s, Mack 15p ; Hassell 20p)

Kao što je to mogla nagovještavati i pozicija ove dvije ekipe uoèi utakmice, i kada pogledamo da su osmi, odnosno deveti nositelji, ništa više osim neizvjesne utakmice nismo mogli niti oèekivati. U utakmici sa sedam izjednaèenja, i èak dvadeset promjena vodstva, doèekali smo i izrazito neizvjesnu i napetu završnicu. Butler je u poslijednje tri minute ušao sa rezultatom 58–52, ali Old Dominion sa èetiri uzastopna koša Franka Hassella, te dva slobodna Kenta Bezemorea dolazi do izjednaèenja.

Butleru je za poslijednji napad ostalo 31 sekunda, te su mogli držati posjed do kraja utakmice. Shawn Vanzant je držao loptu do poslijednje 4 sekunde kada se uputio prema košu, ali je promašio teško polaganje, ali Matt Howard radi skok u napadu i postiže koš u poslijednjoj sekundi za pobjedu Butlera 60–58.

Matt Howard i Shelvin Mack su za pobjednièku ekipu postigli po 15 koševa, a Howard je dodao 8 skokova. Za Old Dominio jedini koji je bio raspoložen je Frank Hassell sa 20 koševa i 6 skokova.

Latest Posts

NE PROPUSTITE