Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Southwest: Borba Mavericksa i Spursa

Nova NBA sezona samo što nije krenula. Sve je veæ spremno na veliki dvoboj Celticsa i Heata, no prije nego to svi zajedno pogledamo dužni smo vam još dva izvještaja. Oba sa Zapada, odnosno pregled Southwesta i divizije Pacific.

Ujedno da spomenem da možete proèitati i preglede za: Atlantic, Central, Southeast, Northwest.

Southwest:

Veoma izjednaèena divizija u kojoj nešto malo više iskaèu dvije ekipe, San Antonio Spursi i Dallas Mavericksi, ali ni ostale tri ekipe, Hornetsi, Rocketsi i Grizzliesi nisu za odbaciti.

San Antonio Spurs

Došli: James Anderson, Ryan Richards, Tiago Splitter, Gary Neal
Otišli: Keith Bogans, Roger Mason, Jr., Ian Mahinmi

San Antonio Spursi nakon nekoliko godina suše u sezonu ponovno mogu krenuti s veæim ambicijama. Starosjedioci su ostali, a pridodao se odlièni Tiago Splitter, godinu iskusniji George Hill i DeJuan Blair, a svoje minute æe dobiti i talentirano krilo, Marcus Cousins (predsezona 5p, 4sk za 15 minuta). Tim Duncan i ekipa svakako su još gladni uspjeha i dokazivanja da ova ekipa ima u sebi želju i motiv za potvrðivanje prijašnjih naslova. Tony Parker u sezonu ulazi potpuno zdrav, Ginobili vjerojatno kao starter, dok je Richardu Jeffersonu veæ vrijeme da se adaptira na novu momèad i novu sredinu. ‘Dosadni‘ Spursi æe i ovog ljeta imati najviše problema pod košem, glavni nada æe biti Antonio McDyess, ali sasvim je moguæe da nakon nekoliko utakmica njegovo mjesto zauzme Splitter. Greg Popovich, specijalac za naslove (4 NBA naslova) ima ponovno na okupu odliènu momèad, sastavljenu od nekoliko iskusnih igraèa, ali i s nekolicinom mladiæa koji æe davati svježinu toj ekipi. Sve u svemu, doigravanje je neizbježno, samo je pitanje hoæe li uspjeti probiti se meðu èetiri, iskoristiti prednost domaæeg terena i izbjeæi najbolje protivnike veæ u samom poèetku.

Dallas Mavericks

Došli: Dominique Jones, Brendan Haywood, Ian Mahinmi, Steve Novak, Tyson Chandler, Alexis Ajinca
Otišli: Erick Dampier, Eduardo Najera, Matt Carroll

Mark Cuban sastavio je jednu od najiskusnijih ekipa u ligi. Èak 8 igraèa ima više od 8 godina iskustva u NBA ligi. Upravo æe tih osam igraèa ove sezone nositi teret kojeg im stavlja njihov kontroverzni vlasnik, a to je osvajanje NBA naslova. Mavericksi nisu nikada jaèi, ali i dalje je problem što trenutaèno postoje još jaèe ekipe. Ipak, Dallas ima svoj imperativ, ima momèad koja je svaku noæ sposobna uništiti protivnika. Dirk Nowitzki je produžio ugovor, a ostao je tu i Jason Kidd. Obojica æe tijekom regularne sezone morati osjetiti obavezno smanjenje minutaže ukoliko æe se Rick Carlisle htjeti proslaviti u doigravanju. Tu su dvojica odliènih obrambenih igraèa Caron Butler i Shawn Marion, dok æe se pod košem izmjenjivati Tyson Chandler i Brendan Haywood. Na klupi su dva odlièna branièa, iskusni Jason Terry, te mladi Rodrigue Beaubois koji je u svojoj rookie sezoni odnio titulu najboljeg igraèa tjedna prema našim forumašima. Tu su još i Josea Barea, Steve Novak, ali i iskusni DeShawn Stevenson.

Houston Rockets

Došli: Patrick Patterson, Brad Miller, Courtney Lee
Otišli: David Andersen, Trevor Ariza

Rocketsi su sastavili odliènu ekipu, došao su Brad Miller i odlièni  Courtney Lee. Luis Scola je produžio ugovor, a ostali su i Lowry te Hayes. Vratio se Yao Ming, a tu su još Kevin Martin, Jared Jeffries, Aaron Brooks i Shane Battier. I na kraju prošlogodišnji rookieji, Jordan Hill i Chase Budinger. Gledajuæi sva te imena, njihov roster i na klupi ime Ricka Adelmana, pitamo se zašto Houston nije više u ovom pregledu, zašto nisu favoriti barem za osvajanje divizije ? Koliko daleko æe letjeti ta raketa ovisit æe uglavnom o Yaou. Najbolji Kinez svih vremena se polako, ali sigurno vraæa nakon teških problema s ozljedama, a rijeè je o, bez sumnje, najboljem igraèu Rocketsa posljednjih nekoliko godina. No, s druge strane navikli su njegovi suigraèi prošle godine igrati i bez njega, pojaèani su za Millera pod košem, a tu je i sve bolji Luis Scola. Nekadašnji voða Kingsa je sada ovdje u podreðenom položaju, Kevin Martin mora se podrediti još više ekipi i smanjiti broj ispucanih šuteva. No, uz Martina na bekovskim pozicijama je i fenomenalni mladiæ Aaron Brooks, maleni ubojiti organizator igre. Èeka se i eksplozija spomenutog Leeja, odliènog obrambenog igraèa. Kada smo veæ kod obrane, Rocketsi tu drže još jednog veoma jakog aduta, Shanea Battiera. Doigravanje se mora osigurati, ali što dalje, to bolje, izbjeæi u startu odmah Lakerse i Oklahomu, a onda je sve moguæe.

New Orleans Hornets

Došli: Mustafa Shakur, Jannero Pargo,  Quincy Pondexter, Trevor Ariza, Marco Belinelli, Willie Green, Jason Smith
Otišli:
Morris Peterson, Darren Collison, James Posey, Julian Wright, Darius Songaila, Craig Brackins

Protekle sezone su uknjižili samo 35 pobjeda, za ovakvu momèad koja pršti od talenta svakako razoèaravajuæe. No, došao je Trevor Ariza da popravi najbolniju toèku ove momèadi, obranu. Ne smije se nikako ignorirati ni dolazak Marca Belinellija koji æe zajedno s Peðom pobrinuti za širinu u napadu i dodatnu opasnost s linije za tri poena. Naravno glavni motor ekipe æe i dalje biti najbolji organizator lige, Chris Paul, dok æe pod košem njegove asistencije najèešæe iskorištavati David West i Emeka Okafor. Inaèe, igra pod košem æe ove sezone biti veliki problem Hornetsa jer na klupi imaju mnoštvo nedokazanih igraèa. Mbenga koji se nije proslavio u Lakersima, Mensah-Bonsu igraè koji nije vrijedan ni spomena, odnosno igraè koji æe se vjerojatno 20-ak godina tražiti u NBA ligi, Jason Smith meni trenutno nepoznat igraè, ali gledajuæi mu statistiku ništa posebno, i na kraju ostane Aaron Gray kao potencijalna druga petica u ekipi. Sumnjam u njihov prolazak u doigravanje, ali kada ti dirigira jedan Paul, a lopte èeka Peða Stojakoviæ ili nekadašnji All-Star David West, nemojmo tu ekipu nikada podcijeniti.

Memphis Grizzlies

Došli: Tony Allen, Acie Law
Otišli: Ronnie Brewer

Kada bih morao tražiti neko senzacionalno iznenaðenje na Zapadu, ekipu iz sjene koja bi mogla ugroziti sve te ‘favorite’ definitvno bih glas prvo dao Grizzliesima. Rijeè je sigurno o najmlaðoj i najtalentiranoj ekipi u ligi. Samo dva igraèa sa više od 4 godine iskustva u NBA, Tony Allen (9 godina), Zach Randolph (6). Svi ostali sa èetiri i manje, a ne samo to, èetiri godine iskustva ima samo Rudy Gay, prva violina momèadi. No, usprkos manjku iskustva, ekipa je odlièno posložena. Na poziciji organizatora igre je Mike Conley, dok mu je prva rezerva Acie Law. Na poziciji dvojke ih predvodi (po)najbolji bek mlaðe garde u NBA, O.J. Mayo, a kada njemu ne bude išlo, Lionel Hollins u rukavu ima i iskusnog Tonya Allena. Krilo je daleko najpopunjenija pozicija Grizzliesa, kada pogledamo da æe jedan Xavier Henry, prošle godine fenomenalan sveuèilištarac na svojoj prirodnoj poziciji minute dobivati vjerojatno na kapaljku . Neprikosnoveni Rudy Gay æe imati svojih 35+ minuta, dok æe se Henry za ostatak morati borati s Youngom. No, sreæom za Henrya, pozicija èetvorke je nešto lošija, osim Randlopha, nema tu trener Memphisa puno izbora, pa bi ovdje mogao uskoèiti upravo talentirani rookie, svakako bolji izbor od Darrella Arthura. I za kraj pozicija broj 5. Marc Gasol, Hashem Thabeet i Hamed Haddadi. O mlaðem Gasolu trošiti riješi nema smisla, o Thabeetu poznavatelji lige znaju veæ dosta, ali Iranac Haddadi je nekima velika nepoznanica. Meni sreæom nije, gledao sam ga 2 puta uživo, jednom sam uživao i u njihovom treningu. Vjerujte mi, ovo je èudo od centra. Blizu 220 centimetara, mekane ruke, odliène koordinacije, samo da nabije tu amerièku masu i dobije puno više na leðnoj tehnici i dobit æe Marc dosta dobrog odmora bez da ekipa trpi. Ne znam zašto mi se ta ekipa toliko sviða, ali nemam trenutno srca reæi da je njihova realnost ipak 10. ili 11. mjesto na Zapadu, jer osjeæam da bi možda ipak mogli. Ali, samo možda…

Latest Posts

NE PROPUSTITE