Saturday, December 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

Southwest: Ozbiljne ekipe i Hornetsi

Pregled NBA lige završit æemo divizijom Southwest koja je na polovici sezone najuspješnija u ligi po broju ekipa koje se nalaze u zoni doigravanja. Predvode ih Spursi koji po tko zna koji put dokazuju da nisu prestari te drže drugo mjesto Zapada. Prošlogodišnji prvaci hvataju konce nakon zabrinjavajuæeg poèetka sezone, ekipa Rocketsa pokazuje napredak u odnosu na zadnju sezonu, a senzacija iz Memphisa drži sedmo mjesto Zapada unatoè neigranju Randolpha. Prosjek divizije kvare Hornetsi koji se nalaze na zadnjem mjestu konferencije i prema svemu sudeæi tu æe i ostati.

San Antonio Spurs (24-10)

Prošlogodišnje ispadanje San Antonija iz doigravanja bilo je jedno od najveæih iznenaðenja sezone a svoje mjesto može naæi i u povijesti lige. Do radikalnih promjena ponovo nije došlo a Spursi su meðu najboljim ekipama ne samo Zapada veæ i lige, a Gregg Popovich ozbiljan kandidat za trenera godine. Prema mišljenju velikog broja struènjaka najbolji trener sadašnjice promijenio je stil igre ove ekipe koja je do prije dvije godine igrala dosadnu ali uspješnu košarku. Spursi su ekipa koju je užitak gledati, igraju nesebiènu, atraktivnu košarku te su meðu vodeæima u ligi po broju postignutih poena te asistencija. Parker predvodi ekipu po broju postignutih poena no specifiènost ove ekipe je povjerenje koje Pop ima u svoje igraèe s klupe. Splitter se nakon loše prve sezone navikao na stil igre te dobiva sve više minuta koje uspješno koristi, Neal je igraè koji jako puno znaèi ovoj ekipi, a igraèi poput Greena i Leonarda dosta obeæavaju. Glavni zadatak Spursa u regularnoj sezoni uz hvatanje što bolje playoff pozicije je i kako preživjeti pakleni raspored sa što manje ozljeda. Ginobili je jedan od onih koji do sada muku muèi s ozljedama te je propustio dobar dio sezone što je potencijalno veliki problem jer je utjecaj Manua na igru Spursa neupitan. Prièati o kandidatima za naslov i ne spomenuti Spurse bilo bi nepošteno, no kada krene doigravanje i kada se bude igrala sporija košarka s manje posjeda, a veæom minutažom startera pitanje je mogu li Spursi izbjeæi prošlogodišnju sudbinu.

Dallas Mavericks (21-13)

Prošlogodišnji prvaci polako hvataju konce i unatoè zabrinjavajuæem poèetku sezone nalaze se na èetvrtom mjestu Zapada. Ekipa koja je iznenadila ligu prošle sezone ostala je bez nekoliko stožernih igraèa koji su otišli za veæim ugovorima. U zamjenu su stigli Odom koji za sada glasi za jedno od razoèaranja sezone, te Carter koji više nije igraè kakav je nekada bio ali je od pomoæi ovoj veteranskoj ekipi. Nedostatak motiva, te duže vrijeme potrebno za dostizanje prave forme koštalo je ovu ekipu par teških poraza na poèetku sezone. Ipak jasno je kako se ova ekipa sve više diže u formi, te je nesumnjivo da æe biti spremni kada doðe vrijeme doigravanja. Odlazak Chandlera nije ostavio veliki trag na obranu ove ekipe koja je u samom vrhu po broju dopuštenih poena po susretu. Dirk, koji je nakon toliko željenog prstena  izjavio kako mu je problem naæi motiv, predvodi ekipu po poenima, no daleko je to od izdanja iz prošlogodišnjeg doigravanja, što i sam priznaje izjavom kako nije zaslužio nastup na All-Staru. Jedna od najstarijih ekipa lige ima prioritet uèi sa što je moguæe više svježine u doigravanje te izbjeæi ozljede, svoje æe pravo lice pokazati kada bude najbitnije. Unatoè poznatoj izjavi “don’t ever underestimate the heart of a champion”, ova ekipa ne djeluje kao tim kakav je bio prošle godine te je teško oèekivati obranu naslova. Mavericksima æemo ostaviti priliku da nas ponovo iznenade, prošle godine su pokazali da su u stanju napraviti to.

Houston Rockets (20-14)

Rocketsima je prošle godine pobjegao playoff što ih je navelo na promjenu trenera pa je  iskusnog Adelmana zamijenio slavni igraè, te novak u trenerskom poslu Kevin McHale. Najveæa promjena u rosteru je Dalembert koji je doveden kako bi pokrpao centarsku poziciju i to nakon neuspjelih pokušaja s puno kvalitetnijim Neneom i Marcom Gasolom. Uz spomenutog centra novitet u petorci je Parsons koji uspio iz ekipe istisnuti “strašnog zakucavaèa” Budingera. Ostatak ekipe je više manje isti kao i prošle godine, kao i njihovi nastupi. Scola je doktor košarke, Lowry je izrastao u više nego solidnog razigravaèa, a Kevin Martin najbolji je strijelac ekipe s najviše ovlasti. Ekipa koja je solidna u svim segmentima igre, te koja ukoliko nastaviti igrati kao u prvom djelu sezone može oèekivati nastup u playoffu, no ekipa koja je jednostavno limitirana. Nedostatak prave zvijezde koja æe protivnicima zabijati preko 20 poena svake noæi, te igraè kojeg se mora udvajati nedostaje ovoj ekipi. S talentom kojeg imaju nikome neæe biti lagani protivnik, no ulazak u doigravanje maksimum je ove momèadi.

Memphis Grizzlies (19-15)

Senzacija iz prošlogodišnjeg doigravanja, noæna mora Spursa nalazi se na sedmom mjestu Zapada. Glavni problem ekipe koja je iskoèila iz sjene ozljeda je Randolpha koji je upitan za ostatak sezone. Veliki je to udarac za ekipu Memphisa, jer je zajedno s Gasolom èinio izuzetan centarski dvojac koji se odlièno nadopunjavao. Povratnik od ozljede Rudy Gay polako vraæa ulogu zvijezde u momèadi, te predvodi ekipu po broju poena te poèinje lièiti na igraèa kakav je bio prije ozljede. Ekipa koja ne zabija puno poena, isto tako i ne prima previše pa su meðu boljim ekipama lige što se obrambenog djela tièe. Uz Rudyja ekipu predvodi Gasol koji je nakon nekoliko sezona u sjeni napokon dobio svoje ime i više nije samo mlaði brat Paua. Njegove dobre igre nagraðene su pa je po prvi puta nastupio na All-Staru, što nije pošlo za rukom dosada puno uspješnijem starijem bratu. Situacija s Mayom još uvijek nije riješena te ostaje nejasno hoæe li ovaj šuter ostati do kraja sezone èlan Grizzliesa. Prošle godine su pokazali da ih se ne smije podcijeniti, no ukoliko se Zach ne vrati i ne zaigra kako je igrao prošle godine, teško je oèekivati išta više od plasmana u doigravanje.

New Orleans Hornets (8-25)

U sagi pred poèetak sezone ostali su bez Paula, vidjevši da nema previše ambicija West potpisao za Pacerse, pa sada na polovici sezone Hornetsi su oèekivano najlošija ekipa Zapadne konferenciji. Igraè oko kojega bi se trebala graditi nova ekipa, Eric Gordon, ima problema s ozljedama te je propustio veæi dio sezone, pa i ovako ne previše talentirana ekipa ima velikih problema s pronalaskom napadaèkih opcija što se odrazilo na broj postignutih poena. Da stvar bude gora Okafor je takoðer “van stroja”, kao i prva opcija na poziciji èetvorke Carl Landry. I bez svih navedenih Hornetsi su otišli s 4-2 omjerom pred All-Star stanku. Teško se može reæi da je to nagovještaj boljih dana veæ samo par sretnih pobjeda te uopæe ne sumnjamo kako æe uskoro ponovo krenuti negativni nizovi. Trener Monty Williams uistinu nema zavidan roster a mogao bi ostati i bez Kamana koji je èesto spominjan u raznim razmjenama te je pred Hornetsima par godina kada æe se pozitivnom omjeru moæi samo nadati.

Pregled ostalih divizija:
Atlantic: Fenomenalni Sixersi i Linmanija
Southeast: Tuga Bobcatsa i Wizardsa, vodeæi Heat
Central: Vodeæi Bullsi, Pacersi upozorili na sebe

Northwest: Oklahoma predvodi najizjednaèeniju NBA diviziju
Pacific: Borba za Los Angeles

Latest Posts

NE PROPUSTITE