Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Srbija “popila stotku”, pobjeda Francuske

Španjolski košarkaši otvorili su drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Litvi pobjedom protiv Njemaèke sa 77:68. Danas su na rasporedu samo tri utakmice novoosnovane skupine E, koja æe se igrati svaki drugi dan.

Skupina E

Španjolska – Njemaèka 77:68
(M. Gasol 24p; Nowitzki 19p)

Prva utakmica skupine E u Vilniusu bila je prilièno neizvjesna, premda su Španjolci praktièki cijelo vrijeme imali prednost, a u treæoj èetvrtini i devet koševa viška. No, u tom su razdoblju Nijemci nakratko uspjeli i povesti. To im, meðutim, nije bilo dovoljno buduæi da su se aktualni europski prvaci u neizvjesnoj posljednjoj èetvrtini pokazali spretnijima. Španjolska je vrlo pametno odigrala protiv Nowitzkog, jedan ga je igraè uvijek pratio, a drugi ga udvajao kada bi Nowitzki primio loptu. Na taj mu naèin nisu dali prostora za šut i zadržali ga na “samo” 19 poena.

Bio je to dvoboj dvojice vjerojatno najboljih europskih košarkaša današnjice, Paua Gasola sa španjolske, odnosno Dirka Nowitzkog s njemaèke strane. Obojica su utakmicu završila s identiènom statistikom, po 19 koševa, sedam skokova i jednom asistencijom, ali više je razloga za zadovoljstvo, dakako, na kraju imao Gasol. Nijedan od spomenutih nije, meðutim, bio prvi strijelac utakmice. Taj je status pripao Pauovom mlaðem bratu Marcu koji je ubacio 24 koša i uhvatio pet lopti pod obruèima. Kod Nijemaca, pak, treba istaknuti i uèinak Chrisa Kamana koji se istaknuo s 15 poena i 12 skokova.

Turska – Francuska 64:68
(Turkoglu 13p, 8sko; Parker 20p)

Francuzi su umalo prokockali prednost koju su gradili tijekom èitavog susreta protiv Turske. Na kraju su uspjeli slaviti i saèuvati prvo mjesto u skupini E. Turska je susret otvorila serijom 10-2, ali malo po malo Francuzi su smanjivali tu prednost na krilima Batuma te su do poluvremena napravili prednost od 4 poena razlike. Serijom 12-0 Francuska gradi prednost od 15 poena na poèetku èetvrte èetvrtine, ali Turska se uspjela vratiti u utakmicu. Uz dvije blokade Ilyasove uspjeli su zaustaviti protivnike te se 45 sekundi prije kraja približiti na samo dva poena zaostatka. Imali su i napad za vodstvo, ali Tunèeri je promašio otvorenu tricu. Nakon pogoðene trice Preldžiæa i slobodnih bacanja Parkera na semaforu je bilo 5 sekundi do kraja sa 3 poena prednosti za Francuze. Ali sljedeæi napad Turci nisu uspjeli ubaciti loptu u igru, nakon 5 sekundi ona im je oduzeta te Parker s linije slobodnih bacanja postavlja konaèan rezultat 68:64.

Tony Parker je bio najbolji sa 20 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Batum je pridodao 13 poena, ali zbog problema s osobnim pogreškama malo je igrao u drugom poluvremenu. Noah je susret završio sa 7 poena, Diaw s 5 a Seraphin s 2. Kod Turske je koševima prednjaèio Turkoglu sa 13 poena, a double-double uèinke ostvarili su Omer Asik (10 poena, 11 skokova) i Ersan Ilyasova (10 poena, 10 skokova). Kanter je susret završio sa 4 poena i 2 skoka.

Srbija – Litva 90:100
(Krstiæ 21p; Kalnietis 19p, 7as)

U posljednjoj veèerašnjoj utakmici Litva je na radost domaæe publike pobijedila reprezentaciju Srbije sa 100:90. Za razliku od prethodne utakmice u kojoj je ekipa Dušana Ivkoviæa izgubila od Francuske, meè protiv Litve odigran je daleko slabije i u napadu i u obrani. Litavcima je uvelike pripomogao odlièan šut za tri poena (11/20) te fantastièna podrška publike.

U redovima Srbije najefikasniji je bio Krstiæ sa 21 poenom, pratili ga Teodosiæ i Savanoviæ sa po 16 poena, dok je kod Litve Kalnietis upisao 19 poena, a Valanciunas jedan poen manje.

U drugom kolu grupe E Srbija æe igrati protiv Španjolske dok æe se Litva eventualnom pobjedom nad Njemaèkom gotovo sigurno plasirati u èetvrtfinale Europskog prvenstva.

Ljestvica:
Francuska 3-0
Španjolska 2-1
Litva 2-1
Srbija 1-2
Turska 1-2
Njemaèka 0-3

Latest Posts

NE PROPUSTITE