Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Makedonija u polufinalu, prošla i Španjolska

Europsko prvenstvo u Litvu ulazi u završnu fazu. Danas su na rasporedu dvije utakmice èetvrtfinala u kojima imamo dva izrazita favorita, ali iznenaðenja su uvijek moguæa.

Prvi æe na parket košarkaši Španjolske i Slovenije. Španjolci su prvi favoriti turnira i trebali bi pobijediti, posebno kada se uzme u obzir da Slovenija ne igra dobro tijekom cijelog turnira. Nakon njih æe igrati Makedonija, najveæe iznenaðenje turnira, i domaæin Litva. Litva je ovdje favorit, no Makedonija je veæ iznenadilo nekoliko jakih ekipa i sigurno imaju šanse u ovom dvoboju.

Španjolska – Slovenija 86:64
(Navarro 26p, P. Gasol 19p, 16sk; G. Dragiæ 14p)

Španjolska je prvi polufinalist Eurobasketa. Danas su uvjerljivo svladali Sloveniju iako je poèetak utakmice sugerirao drugaèije. Naime, Slovenci su puno bolje otvorili utakmicu i veæ na poèetku napravili prednost od 8 poena, ali od druge èetvrtine napad Slovenije staje a Španjolci se bude te lakoæom postižu koševe u velikim serijama. Samo u treæoj èetvrtini postigli su 36 poena. Posljednja èetvrtina svela se na odraðivanje posla do kraja utakmice, prednost je na kraju iznosila 22 poena u korist Španjolske.

Navarro je bio najefikasniji na utakmici sa 26 poena, sjajan je bio Pau Gasol sa 19 poena i 16 skokova, njegov brat Marc postigao je 7 poena i 5 skokova. Po 9 poena ubacili su Ibaka i Calderon, Fernandez je ubacio 8 a Rubio je ponovno ostao bez koša. Kod Slovenije je najbolji bio Goran Dragiæ sa 14 poena i 5 skokova.

Makedonija – Litva 67:65
(McCalebb 23p; Javtokas 13p)

Novo èudo izveli su Makedonci. Uspjeli su pobjedom protiv domaæina Litve proæi u polufinale Eurobasketa. Cijeli susret bio je veoma izjednaèen, ali ipak je Litva veæinu utakmice bila u prednosti. Makedonci su se uvijek držali blizu, ali nisu uspjeli preuzeti prednost sve do posljednjih trenutaka utakmice. Minutu prije kraja susreta McCalebb postiže polaganje za 65:63 za Litvu. Sljedeæi napad Kaukenas promašuje, ali Litavci hvataju skok u napadu te odmah gube loptu. 22 sekunde prije kraja McCalebb promašuje polaganje, ali Litavci nakon skoka nespretno gube loptu te Ilievski ubacuje tricu za vodstvo i pobjedu. Ipak, ostalo je još dovoljno vremena za jedan napad Litve, Jasaitis je ostao sam na šutu za dva poena ali je i promašio. Na kraju je Ilievski s linije slobodnih bacanja samo potvrdio pobjedu Makedonije za njihov najveæi uspjeh u povijesti.

Najbolji je bio, tko drugi, nego McCalebb sa 23 poena, Stojanovski je ubacio 15 a Ilievski 12 ukljuèujuæi tricu za pobjedu. Litvu je predvodio Javtokas sa 13 poena a 12 je ubacio Songaila.

Latest Posts

NE PROPUSTITE