Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Spašavanje časti u Clevelandu

Prije 10 dana Warriorsi su u šestoj utakmici spašavali živu glavu protiv Oklahome. Uvjerljivo najbolja ekipa u regularnom dijelu sezone opasno je visjela o niti, a spasila se zahvaljujući trenucima inspiracije i tricama Klaya Thompsona. Prije 10 dana Cavaliersi su bili na sigurnom putu kroz playoff, finale je bilo pitanje samo formalnosti. LeBron James i ekipa sijali su paniku poput Mongola u svakom gradu na Istoku u kojem su se pojavili. Danas, lovac je postao lovina, i obrnuto. Sada je i najzadrtijim štovateljima Cavsa i Jamesa jasno da su brojke Clevelanda s Istoka zavaravajuće i da se finale prije finala, prema svemu sudeći, ipak odigralo na Zapadu.

Warriorsi su u prve dvije utakmice razotkrili sve mane ekipe Clevelanda potvrdivši svoju moć i uzdrmavši temelje Cavsa pred kojima je vrlo vjerojatno zanimljivo ljeto u kojem će trebati presložiti ovaj roster. Bolje roster nego vladu, rekli bi cinici.Što se sve događalo u prve dvije utakmice možete pročitati u mojim analizama (prva, druga), a sada je vrijeme da pogledamo mogu li Cavsi ipak preokrenuti momentum i odgoditi (privremeno ili za zauvijek) paljenje „kubanki“ koje su već krenule iz Havane put Oaklanda, i polijevanje šampanjcem koji se već hladi u frižiderima Oracle Arene. Posve je jasno da su Warriorsi bolja ekipa i da Cavaliersima ne ostaje previše prostora za manevriranje ali možda mogu povući još nekoliko poteza kojim bi spasili ako ne seriju onda barem čast. Evo koji su to.

Domaći parket

Ovo nije nikakva taktička prilagodba već nešto što se događa po inerciji. Oracle Arena je utvrda u kojoj su Warriorsi u regularnoj sezoni ostvarili omjer 39-2, u playoffu imaju 1 poraz i 11 pobjeda. U ovome možemo tražiti jedan od uzroka pada Cavaliersa u prve dvije utakmice premda je nedopustivo da ekipa u finalu doigravanja padne bez ispaljenog metka u prve dvije utakmice. Cavsi ipak nisu Rocketsi ili Blazersi da tako gube utakmice. Jedini domaći poraz Warriorsima nanijela je Oklahoma. U gostima je situacija ponešto drugačija za Dubse. Doživjeli su poraze na gostovanjima u sve tri serije. Od Houstona i Blazersa u trećoj, od Oklahome u trećoj i četvrtoj. Može li treća biti sretna i za Cleveland?

Brojke Clevelanda su, kao što sam rekao, „nabildane“ tijekom njihovog haračenja Istokom pa ih treba uzeti sa zrnom soli, ali kod kuće su Cavsi u regularnoj sezoni imali omjer 33-8, a jedina dva poraza u doigravanju doživjeli su u Kanadi na gostovanju kod Raptorsa.

Uz domaći parket uvijek se nekako veže i priča kako domaćinske ekipe puno bolje šutiraju na svoje koševe i mrežice a isto vrijedi i za Cleveland. Kod kuće u ovom doigravanju za tricu šutiraju sjajnih 45%, a u gostima su na 39%. U prve dvije utakmice finala Cavsi su ispalili 44 trice, pogodili ih samo 12 (27%). Još uvijek protiv Warriorsa čekamo da eksplodiraju sa šutevima za tri Kyrie Irving, Kevin Love, J.R.Smith, Channing Frye i ostala ekipa koja je bila nezaustavljiva u tri playoff serije. Istina, kontekst se promijenio i sada su oni lošija momčad, a suparnik igra bolju obranu na perimetru nego Pistonsi, Hawksi i Raptorsi zajedno. Ali domaći parket i atmosfera u dvorani znaju dovesti do  situacija da i trice preko ruke nenormalno upadaju barem jednu večer. Ne zaboravimo da su Warriorse do pobjede u prvoj utakmici finala vodili igrači s klupe: Shaun Livingston, Leandro Barbosa, Andre Iguodala. Vrlo vjerojatno ćemo gledati bolje izdanje i klupe Cavsa u dvije domaće utakmice u kojima će Matt Dellavedova, Iman Shumpert, Frye i Richard Jefferson dati svoj obol a vrijeme je da se probude i glavne zvijezde koje se ne zovu LeBron James.

Tempo

Dvije prve utakmice odigrane su na prosječno 91 posjed što je definitivno tempo koji odgovara Cavaliersima koji su naviknuli igrati sporije. U regularnoj sezoni oni su igrali na 93 posjeda svoje utakmice, a Warriorsi su već standardno bili pri vrhu lige što se tiče pumpanja tempa – igrali su na 99 posjeda i samo su Kingsi igrali brže od njih.

Ty Lue je prije početka serije izjavio kako namjeravaju dobiti Warriorse njihovim oružjem – kaosom, tempom i šutom. Što je bilo očito neko psihološko nadmudrivanje i pila naopako jer Cavsi nemaju nikakve šanse ako se igra ubrza. Prvo zato jer nemaju personal s kojim bi to izveli. LeBron više ne može biti glavni napadač, glavni defanzivac i onda još na to sve i sumanuto trčati po parketu, a Love i Irving nisu bogomdane atlete koje mogu podnijeti takav tempo kao što možda mogu Kevin Durant ili Russell Westbrook. Drugo, ne možeš najbolju šutersku ekipu u povijesti lige dobiti njihovim oružjem, em zato jer u startnoj petorci imaš najboljeg igrača koji je klimav sa šutom i centra koji ne može zabiti ništa što nije zakucavanje. Treće, visoki tempo i kaos na parketu dođu na naplatu kad-tad ako ne koristiš dubinu rostera. Pogledajte samo Oklahomu, koja se trudila stvarati kaos i trčati u tranziciju protiv Warriorsa, kako je ostajala bez snage i padala u završnicama utakmica zato jer su koristili samo 7 i pol igrača u rotaciji. Bez obzira što Cavsi koriste 8-9 igrača u rotaciji trebali bi nastaviti forsirati spori tempo kao lani u finalu da bi konzervirali Jamesovu energiju i smanjili broj izgubljenih lopti. Cleveland nema dovoljno kvalitetnu i discipliniranu tranzicijsku obranu da bi trčao s Warriorsima 48 minuta.

Naravno to ne znači da bi Cavsi trebali ostati hladni kada im se ponudi polukontra. Jedno je run and gun, drugo je read and react situacija i brzi ulazak u akciju kada obrana nije postavljena. U ovom videu ispod svi igrači Golden Statea su iza lopte ali Dellavedova i James su dobro prepoznali rupu u obrani, rano ušli u akciju i poentirali.

Startna petorka i rotacija

Kada je završilo lanjsko finale napisao sam da su Cavsi dugo bili u igri bez Irvinga i Lovea baš zato jer njih dvojica nisu mogli igrati. S Dellavedovom i Shumpertom na Stephu i Klayu, s Thompsonovom energijom i sposobnošću da udvaja na picku i vraća se u reket Cavsi su uspijevali utakmice odvlačiti u blato, u ultrasporom tempu i s gomilom izolacija za Jamesa na ili u postu. Irving i Love su, opet ponavljam, najgori startni obrambeni igrači na svojim pozicijama u ligi, pa sve ono što zabiju kompenziraju u negativnom smislu u obrani, tako da si u najboljem slučaju na nuli s njima protiv ovakvih ekipa. Zato bi možda Lue trebao razmisliti o izbacivanju obojice ili jednog iz startne petorke.

Status Lovea za treću utakmicu je upitan zbog potresa mozga, ali hipotetski govoreći da sam ja trener Clevelanda obojicu bi posjeo na klupu a kao startere bi  ubacio Shumperta i Dellavedovu umjesto njih, Jamesa bi prekomandirao na poziciju četvorke. Pitanje je kako bi to podnio ego dvojice star igrača ali cilj opravdava sredstvo, posebno ako se veliki vođa James složi s trenerovom idejom nema šanse da ne bi vidjeli Irvinga i Lovea kako ulaze s klupe. Problem sa Shumpertom i Dellavedovom je taj da ne donose toliko napadačkog talenta u kreaciji kao Kyrie i Love, ali koje točno bogatstvo su ova dvojica donijela u prve dvije utakmice pa ih se treba smatrati nedodirljivima? Sa Shumpom i Dellyjem imam barem obrambeni intenzitet na Stephu i Klayu a to je ono što mi treba na perimetru protiv šuterske ekipe. Obojica su hustleri i igrači velike energije koji vole fizikaljenjem zakuhati stvari na parketu i dovesti intenzitet igre do granica grubosti i prljavštine. Ali to i treba Cavsima koji su u prve dvije utakmice bili prefini prema Golden Stateu. Možda nemaju fizikalije i atleticizam kao Oklahoma da bi dostojno parirali napadu Warrirosa ali malo čvršće bi trebali igrati, posebno sad na domaćem terenu gdje će na sucima biti veliki presing.

Da napadački spasim stvari u igri ostavljam Smitha kao šutera u obrani zadužen za Harrisona Barnesa, James mi je na četvorci gdje više nema sporog Lovea i on s Dellavedovom pazi na ubojiti pick Curry-Green što je solidno rješenje, a na petici bi također napravio promjenu i pokušao barem taj matchup okrenuti u svoju korist. Thompson na klupu, Frye u igru. Možda dodatno slabim obranu reketa i skok, ali kako sam s Dellavedovom i Shumpom riješio barem donekle probleme perimetra (važno je naglasiti da odustajem i od preuzimanja u obrani, o tome nešto više uskoro) a treba mi malo šuterskog poticaja zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi se Frye snašao protiv Boguta. Channinga su Warriorsi učinili nebitnim u prvim utakmicama, i kad god je na parketu Green igra centra i čuva uglavnom Jamesa, a Fryea pazi Barnes. Na ovaj način su poništili Fryeovu tricašku sposobnost jer ga čuva niži ali brži igrač a ne centar kojemu je problem izlaziti prema perimetru. Međutim što ako Lue odluči iznenaditi s Fryeom na 5 od samog starta? Njegove stretch kvalitete mogle bi doći do izražaja protiv Andrewa Boguta ali i otvoriti prostor Jamesu za operiranje u postu i na ulazu. Pogledajte što se događa kada Tristan Thompson zatvara linije i prostor:

Tri od 5 blokada zarađene su zahvaljujući ignoriranju Thompsona. Istina, Bogut je i odlično pročitao sve namjere ali mu je i posao olakšan Thompsonovim postojanjem. Frye bi mogao otvoriti reket ali i Warriorsi se tu mogu prilagoditi jednostavno – Boguta poslati da „čuva“ Shumperta kao što je „čuvao“ Tonyja Allena na primjer. Ako dođe do tonyallenovanja Shumperta James mora imati loptu u rukama i zvati pick and roll u kojem će Shumpert biti screener kako bi Bogut ostao protiv Jamesa 1 na 1. Plus, stalno cutanje i agresivnost na skoku obavezni su za Shumperta. Tako su to radili u Oklahomi s Andreom Robersonom. A tko zna, rekao sam da su role playeri puno bolji šuterski na domaćem parketu, ako Shumpu upadnu dvije korner trice možda Dubsi budu primorani mijenjati stvari.

Dakle startna petorka mi je Dellavedova-Smith-Shumpert-James-Frye (praktički petorka koja počinje drugu četvrtinu samo sa Smithom a ne Jeffersonom), a sada na klupi imam Irvinga, Jeffersona, Lovea i Tristana što je lijepa skupina imena. Budući da su Irving i Love nemoćni  protiv startera Warriorsa volio bih vidjeti kakvi su protiv rezervnih postava koje znaju imati problema sa zabijanjem poena. Tu bi možda konačno na naplatu mogao doći Irvingov i Loveov talent, a postojanje Thompsona i njegova agresivnost na skoku možda bi natjerale Kerra da više počne koristiti Festusa Ezelija ili Andersona Varejaoa početkom druge četvrtine, a ne Greena, što bi svakako išlo u korist Cavsima.

Ovo napisano izgleda zabavno i ostvarivo ali se događa i izolirano jer ignoriram činjenicu da je i na drugoj strani strateg koji može pomicati svoje figure i na recimo Fryea u startnoj petorci odgovoriti s Iguodalom i Postavom Smrti protiv koje onda Cavaliersi ne bi imali šanse, Fryea bi opet čuvao Barnes, Shumperta neki bek Warriorsa i Cavaliersi nemaju više prednost nigdje.

Ali još je gore ako Cavsi ostanu pri statusu quo jer taj očigledno ne funkcionira. Moraju pokušati razbiti monotoniju u koju su upali i tražiti negdje poticaj, provocirati sreću da se stvari negdje okrenu u njihovu korist.

Switch

Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Pomodni Cavaliersi su uočili dosta uspjeha koji su postigli Thunderi s preuzimanjem na bloku bez lopte i pick and rollu pa su i oni pokušali isto ne bi li usporili napad Warriorsa, izbacili ih iz ritma i natjerali ih da igraju više 1 na 1 u izolacijama. Problem je za Cleveland opet taj što oni fizički i atletski nisu Oklahoma koja je u seriji protiv Dubsa imala 5 dobrih do elitnih obrambenih igrača kojima je agresivna switch obrana u krvi zbog atleticizma i fizikalija. Switch je najbolja, idealna obrana ako je možeš igrati. Cavsi ne mogu jer nemaju disciplinu u praćenju igrača, nemaju dobre 1 na 1 obrambene igrače, komunikacija im je užasna. Osim toga, ne zaboravimo da su upravo Warriorsi lani switch obranu počeli redovito koristiti kao jedno od svojih oružja upravo zato jer imaju dužine na svim pozicijama pa su zbog toga stekli imunitet i znaju napasti takve situacije.

Alternativa switchu je zaigrati malo konzervativnije, vratiti se bazičnim postavkama i preuzimati samo na picku ili ga agresivno udvajati kada ga Curry vrti, zato i jesu Dellavedova i Shumpert u mojoj startnoj postavi kao odgovorniji obrambeni igrači i bolji igrači na loptu od Irvinga. Osim toga, imam Jamesa na četvorci koji može preuzeti Stepha na picku, ostaje samo pitanje mogu li Dellavedova i Shumpert odrađivati posao protiv Greena na bloku kao što je to mogao Westbrook. 1-5 pick Warriorsa bi mogao biti problem jer je tu Frye koji će morati duboko izlaziti na Stepha, a za takve akcije je Thompson ipak puno primjereniji. Reket ostaje prazan, ali barem još imam Jamesa ispod obruča kao čistača, plus Bogut nije ni približno opasan kao Green pa šteta i nije velika gdje god da primi loptu.

Napad

Slash and kick napad Cavaliersa potpuno je anuliran protiv Warriorsa jer:

a) glavni pokretač napada James protiv sebe uvijek ima kvalitetnog defendera – Thompson, Barnes, Iguodala, Green, a u reketu ga čeka pomoć u vidu Boguta ili nekog drugog

b) čak i kad James ostvari prednost Cavsi ne stižu napraviti višak na perimetru koliko suludo brzo i dobro Warriorsi rotiraju prema van čitajući sve pin down i flare screenove Cavsa. Zbog toga i nema tricaškog baraža ekipe iz Ohioa

Najlakše bi bilo reći da se Cavsi moraju više kretati u napadu bez lopte ali ta ekipa jednostavno nije građena tako. Građena je oko Jamesa kao fokalne točke i glavnog pokretača i šutera koji stoje uokolo njega, čekaju da njihov igrač ode na pomoć u reket i onda šutnu povratnu loptu. To je isto kao da kažete kanibalima da ne trebaju jesti ljude. Sorry, ali promjena paradigme (košarkaško-taktičke ili kulturološke) ne može se dogoditi preko noći. Cavsi će morati živjeti s Jamesom i njegovom potrošnjom od 35-40% napada dok je na parketu, nadati se da mogu tricama parirati na domaćem terenu Warriorsima, i vidjeti mogu li napokon dobiti poticaj od Lovea i Irvinga.

S nekim detaljima ipak mogu pokušati. Recimo, nismo puno vidjeli Jamesa u akciji na visokom pick and rollu u kojem je on screener ili ball handler. Posebno ovo drugo gdje mu ostaje dovoljno prostora da se zaleti s loptom, iskoristi blok i sjuri se prema košu. Cavsi  su jednu stvar radili jako dobro do sad, a to je biranje gdje napasti Warriorse kada ovi preuzimaju. Ne zaboravimo da su i Steph i Klay ušli u probleme s osobnima u prve dvije utakmice jer su Cavsi bili agresivni protiv njih što je dobra stvar, natjerati njih dvojicu da rade u obrani kako bi imali manje energije u napadu. Cavaliersi s Fryeom i Jamesom na 4 i 5 mogu više uključiti visoke igrače Warriorsa u obranu pa napadati kroz pick and roll ili pop, ili zavrtjeti drugu akciju sa slabe strane i pokušati iskoristiti činjenicu da je reket Golden Statea prazniji bez centra u njemu. U obzir dolazi i malo bolja koordinacija i čitanje igre šutera kada su Love ili James udvojeni u postu, u tim situacijama najgore za Cavse je da su statični, što do sada jesu bili. Pogledajte Warriorse kada je Green u postu, oni odrade 3-4 bloka i kretnje da bi se oslobodili. Cavsi bi trebali slijediti njihov primjer, ali tu se opet vraćamo na pitanje kako je koja ekipa građena i što je uigrano za takve situacije.

Šanse Cavsa da okrenu seriju u svoju korist nisu velike. Moraju dobiti 4 od sljedećih 5, ako ne onda sedmu u Oaklandu. Nije baš ohrabrujuće, ali treba priznati da su Warrorsi jednostavno bolja i opremljenija ekipa za titulu od njih s manje ili nimalo strukturalnih problema koje Cavsi imaju. Ali da ne spremamo ražanj dok je zec još u šumi (druga!) pogledajmo mogu li Cavaliersi spasiti čast i barem nam produžiti ovo ludo doigravanje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE