Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Hrvati i Slovenci se provukli, uvjerljiva Njemaèka

Danas je zapoèelo Europsko prvenstvo za košarkaše u Litvi. Odmah je prva utakmica bila i po imenima najjaèa utakmica dana, dvoboj izmeðu Srbije i Italije.

Srbija je uspjela pokazati svoju kvalitetu i uvjerljivo je slavila rezultatom 80:68. I Španjolska je odigrala svoju prvu utakmicu prvenstva. Oèekivala se njihova lagana pobjeda protiv Poljske, ali ipak nije bilo tako. Utakmice je ušla u zanimljivu završnicu u kojoj su Španjolci bili dovoljno mirni za osiguravanje pobjede 83:78. Odmah smo vidjeli i produžetak, dodatni period igre je bio potreban Crnoj Gori za pobjedu protiv Makedonije. Hrvatska je svoj prvi susret završila pobjedom 84:79 protiv Finske, ali uz puno problema s tricašima iz Finske.

Skupina A

Španjolska – Poljska 83:78
(P. Gasol 29p, 7sk, Navarro 23p, M. Gasol 16p; Koszarek 19p, Kelati 18p)

Braæa Gasol i Juan Carlos Navarro spasili su Furiju od prave blamaže. Poljaci, koji su došli na prvenstvo bez svog jedinog NBA igraèa, Marcina Gortata, samo 20 sekundi prije kraja su bili na dva poena zaostatka, meðutim do kraja su Navarro i stariji Gasol postigli tri slobodna bacanja i potvrdili pobjedu Španjolske. Inaèe moramo dodati kako su Španjolci veæi dio susreta imali dvoznamenkastu prednost, ali su Koszarek (19 poena) i Kelati (18 poena) uspjeli utakmicu odvesti u napetu završnicu. Pau Gasol je upisao 29 poena, Navarro je dodao 23, dok je mlaði Gasol ubacio 16 poena. Spomenimo kako je Ibaka odigrao 33 minute, upisao 7 poena i 1 skok, Calderon je u 11 minuta ostao bez poena, ali pridodao 4 skoka i 2 asistencije, isto tako bez koša je ostao Ricky Rubio (15 minuta), a Rudy Fernandez je za slabijih 10 minuta upisao 4 poena.

Turska – Portugal 79:56
(Kanter 14p, 7sk, Turkoglu 14p; Evora 12p, 12sk)

Portugalci su se kao i Finci plasirali kroz dodatne kvalifikacije prije samog poèetka europskog prvenstva. Usprkos tome što su u natjecateljskom ritmu nisu mogli parirati jednoj od boljih ekipa na ovogodišnjem natjecanju u Litvu. Turci su na krilima Enesa Kantera i Hidayeta Turkoglua (obojica po 14 poena) upisali prvu pobjedu bez veæih poteškoæa. Dodajmo kako je Omer Asik ubacio 4 poena, a Ersan Ilyasova 6 poena i uz to uhvatio 8 skokova.

Litva – Velika Britanija 80:69
(Kaukenas 16p, Jasikevièius 13p, 4a; Deng 25p, 10sk)

Èak ni fantastièna double-double partija Luola Denga nije pomogla Britancima da iznenade domaæina prvenstva u utakmici sa puno preokreta. Nakon što je Litva otišla na poluvrijeme sa +12, Britanci se vraèaju u drugom poluvremenu te nakon treæe èetvrtine u kojoj su primili samo 5 koševa (za usporedbu, u drugoj su primili 30), dolaze u vodstvo +1 prije èetvrte. No onda ponovno pad. Britanci su se držali do 7 minuta prije kraja, kada vode 61:60, no onda u sljedeæih 3 i po minute Litva radi 13:2 (jedina dva koša Deng sa slobodnog bacanja), te lagano privode utakmicu kraju.

Britanci su dokazali da nemaju dovoljno široku klubu, Deng je odigrao svih 40 minuta, a rijetko su sa parketa izlazili i Clark (15p), Freeland (14p) i Reinking (13p). Osim ta èetiri igraèa ostatak momèadi je postigao 2 poena, i tu je najveæi problem ove momèadi.

Ljestvica:
Turska 1-0
Litva 1-0
Španjolska 1-0
Poljska 0-1
Velika Britanija 0-1
Portugal 0-1

Skupina B

Srbija – Italija 80:68
(Tepiæ 15p, Teodosiæ 15p, 8as; Bargnani 22p)

Italija je uspjela bolje otvoriti susret i iskoristila je poèetnu nervozu reprezentacije Srbije. U nekoliko navrata imali su prednost od osam poena razlike. Ipak, Srbi se bude u drugoj èetvrtini te znaèajno pojaèavaju ritam u obrani i prelaze u vodstvo te polako grade prednost. Drugo poluvrijeme su zapoèeli serijom 12-0 i odvojili se na prednost od 16 poena razlike. Talijana se tada okreæu zonskoj obrani te polako smanjuju tu prednost, ali nisu se uspjeli do kraja prikljuèiti protivnicima.

Ipak, Srbi posljednju èetvrtinu ponovno otvaraju bolje od Italije i serijom od 11-0 odlaze na dvoznamenkastu prednost koju su uspjeli saèuvati do kraja susreta. U prvom poluvremenu Maèvan je ubacio 10 poena, a do kraja utakmice dodao je još 4 poena. Po 15 poena ubacili su Teodosiæ i Tepiæ Kod poraženih Bargnani je slabije krenuo u utakmicu, ali do kraja je uspio sakupiti 22 poena uz 9 skokova. Gallinari je dodao 15 poena a Belinelli 9.

Francuska – Latvija 89:78
(Parker 31p, 7as, Diaw 14p; Blums 32p, 6as)

Francuska nije imala nimalo lagan posao protiv Latvije. Pobijedili su naizgled s komotnih 89:78, ali su se odlijepili od suparnika tek u posljednjoj èetvrtini. Na poluvremenu su Francuzi i gubili (40:41), ali Latvija nije imala nikakvo rješenje za sjajnog Tonyja Parkera koji je ubacio 31 poen uz sedam asistencija. Na drugoj je strani parirao Blums sa èak 32 poena.

Njemaèka – Izrael 91:64
(Nowitzki 25p, Kaman 18p, 10sk; Pnini 20p)

Nijemci nisu ništa prepustili sluèaju te su ostvarili laganu pobjedu nad oslabljenim Izraelom. U utakmici u kojoj je napeta bila samo prva èetvrtina, nakon koje su se Nijemci do poluvremena odvojili na +14, glavninu su odradili oni od kojih se to najviše oèekivalo, Dirk Nowitzki i Chris Kaman, dok su im dvoznamenkastim uèinkom pripomogli Schaffartzik i Benzig.

Èak ni vrlo dobar Izraelski šut od 41% (43% za 3) nije pomogao, buduæi da su Nijemci pucali nevjerojatnih 55% i tako dokazali da su izrazito spremni došli na ovo natjecanje. U prilog tome govori i izrazita nadmoæ u skoku, od 39:24. Kod Izraelaca se iskazalo njihovo krilo Pnini sa 20 koševa uz 72% šuta (4/5 za 3).

Ljestvica:
Njemaèka 1-0
Srbija 1-0
Francuska 1-0
Latvija 0-1
Italija 0-1
Izrael 0-1

Skupina C

Crna Gora – Makedonija 70:65
(Dašiæ 20p, 16sk; McCalebb 17p)

Èast da otvore skupinu C imale su reprezentacije Crne Gore i Makedonije. Ako je suditi prema prvoj utakmici, bit æe ovo vrlo neizvjesna i zanimljiva skupina. Crna Gora je uspjela na poèetku utakmice stvoriti prednost, ali nisu se uspjeli znaèajnije odvojiti te je Makedonija u prvom napadu druge èetvrtine upisala svoje prvo vodstvo na utakmici. Ni oni nisu bili uspješniji u odvajanju na neku znaèajniju prednost te je utakmica cijelim tijekom bila izjednaèena.

Crnogorci su uspjeli napraviti 7 poena prednosti tri minute prije kraja, ali Makedonije se nije predala te je Stojanovski s linije slobodnih bacanja izborio produžetak. Ondje je Makedonija pokazala neodluènost u kljuènim situacijama što je Crna Gora znala iskoristiti i na kraju je slavila rezultatom 70:65. Kod pobjednika sjajan je bio Dašiæ sa 20 poena i 16 skokova, dok je Pekoviæ upisao 9 poena, 9 skokova ali i 6 izgubljenih lopti. Novi igraè 76ersa, Nikola Vuèeviæ upisao je 7 poena i 3 skoka. Makedonce je predvodio McCalebb sa 17 poena.

Grèka – Bosna i Hercegovina 76:67
(Calathes 13p, Zisis 13p; Kikanoviæ 15p)

U skupini C, gdje igra i Hrvatska, Grèka je bila bolja od Bosne i Hercegovine sa 76:67. Na poluvremenu su Bosanci imali malu zalihu od tri koša plusa (34:31), no u nastavku su Grci zaigrali ozbiljnije i pobijedili u meèu gdje su bili favoriti, makar nisu impresionirali predstavom. Najbolji igraè kod Grèke je bio Calathes sa 13 poena i sedam asistencija, dok su goste po broju koševa predvodili Kikanoviæ (15) i Gordiæ (12). Jedini NBA igraè na utakmici, Kosta Kofuos ostvario je double-double uèinak od 10 poena i 10 skokova.

Hrvatska – Finska 84:79
(Bogdanoviæ 27p, 7sk, Tomiæ 14p, 8sk; Koponen 14p,6as)

Hrvatska je svoj prvi dvoboj na Eurobasketu prema obièaju odigrala s puno poteškoæa i navijaèima je ponovno odnijela puno živaca dok nije osigurala pobjedu. Finska se držala svog plana igre, u prvoj èetvrtini ubacili su èak 6 trica za 26 poena. Do poluvremena su uspjeli napraviti prednost od dva poena razlike. Hrvatska nije dobro igrala, imala je previše izgubljenih lopti i nije uspjela zatvoriti finsko najjaèe oružje, šut za tri poena.

Ipak, treæa èetvrtinu donijela je nešto bolju igru naših, finski šuteri su zaustavljeni a kod nas je Bogdanoviæ nastavio bombardirati Finsku. U posljednjoj èetvrtini Finci su nekoliko puta zaprijetili, no nisu uspjeli doæi do izjednaèenja rezultata te je Hrvatska mirnim izvoðenjem slobodnih bacanja uspjela osigurati pobjedu.

Bogdanoviæ je bio sjajan sa 27 poena (šut za tri poena 6/8) i 7 skokova, a vrlo dobar je bio i Ante Tomiæ sa 14 poena i 8 skokova. Važnu tricu pogodio je Damir Markota koji je utakmicu završio sa 11 poena i 7 skokova. Poražene je predvodio Koponen sa 14 poena, a Salin je pridodao 13.

Ljestvica:
Grèka 1-0
Crna Gora 1-0
Hrvatska 1-0
Finska 0-1
Makedonija 0-1
Bosna i Hercegovina 0-1

Skupina D

Belgija – Gruzija 59:81
(Behgin 13p, Mbenga 12p; Pachulia 16p, Sanikidze 13p, 11sk)

Gruzija je uvjerljivo pobijedivši Belgiju potvrdila èinjenicu kako je rijeè o (po)najboljem europskom košarkaškom prvenstvu u povijesti. Gruzijci, koji su u skupini koju predvode Slovenci i Rusi, ovom su pobjedom praktièki osigurali drugi krug natjecanja. Najbolji igraè susret je bio Zaza Pachulia koji je postigao 16 poena, dok je na drugoj strani Mbenga ubacio 12.

Slovenija – Bugarska 67:59
(Lorbek 18p, G. Dragic 13p, 6sk, 6a; Rowland 20p, Videnov 14p)

Slovenski izbornik Božidar Maljkoviæ najavio je mladu i agresivnu momèad. Vidjeli smo borbenu momèad koja je iskljuèivo odliènom obrambenom igrom pobijedila limitiranu reprezentaciju Bugarske koja je sigurno mogla nakon prvog dana ostati neporažena. Vodili su Bugari dobre èetiri minute prije kraja šest poena i uz to imali loptu. Vodili su i dvije minute prije kraja, ali u prvom redu individualna kvaliteta Erazema Lorbeka, i po viðenom sigurno najboljeg igraèa utakmice Gorana Dragiæa presudila je u korist naših susjeda. Èlan Houston Rocketsa je dominirao na obje strane terena, no ne smijemo izostaviti ni uèinak njegovog brata Zorana koji je isto tako odigrao sjajnu utakmicu u obrani, ali i napadu. Kod Bugarske je odlièno odigrao naturalizirani Amerikanac Earl Rowland upisavši 20 poena, 8 skokova i 4 ukradene lopte. Filip Videnov je ubacio 14 poena, dok su i mnogo želje te htijenja pokazali braæa Ivanov, ali nisu bili najraspoloženiji. Kombinirano su šutirali 4/21 iz igre.

Nakon prve utakmice vidjeli smo potpuno novu Sloveniju, reprezentaciju koja æe pobjedu dobivati u najveæoj mjeri zahvaljujuæi tvrdoj, odliènoj obrani te brzom tranzicijom. Slovenija nije oduševila, šutiravši 3-26 za tri poena sigurno neæe moæi parirati boljim protivnicama, ali na kraju dana piše se samo pobjeda.

Rusija – Ukrajina 73:64
(Kirilenko 20p, 11sk; Lishchuk 13p)

Rusija je u utakmicu ušla kao veliki favorit i uspjela je bez veæih poteškoæa poraziti Ukrajinu rezultatom 73:64. Iako je rezultat u veæem dijelu utakmice bio ispod 10 poena razlike, bilo je oèito da je Rusija u prednosti i da ima kontrolu nad utakmicom.

Najbolji pojedinac susreta bio je Andrei Kirilenko sa 20 poena i 11 skokova a najveæu pomoæ pružio mu je Fridzon sa 12 poena. Mozgov je pomalo razoèarao, u 16 minuta igre postigao je tek 4 poena uz 3 skoka. Na suparnièkoj strani najbolji je bio Lishchuk sa 13 poena, a jedini ukrajinski NBA igraè, Kyrylo Fesenko odigrao je samo 6 minuta za koje je uspio uhvatiti 3 skoka.

Ljestvica:
Gruzija 1-0
Rusija 1-0
Slovenija 1-0
Bugarska 0-1
Ukrajina 0-1
Belgija 0-1

Latest Posts

NE PROPUSTITE