Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Èetiri ekipe osigurale prolazak

Europsko prvenstvo u Litvi ušlo je u svoj treæi dan u kojemu æe neke reprezentacije odmarati, dok æe neke imati najveæe izazove u dosadašnjem tijeku natjecanja.

“NBA momèad” Francuske i domaæin Litva pobjednici su derbi-utakmica skupina A i B protiv Njemaèke odnosno Turske u sklopu 3. kola Europskog košarkaškog prvenstva u kojem je domaæin Litva.

Skupina A

Španjolska – Velika Britanija 86:69
(P. Gasol 21p, M. Gasol 18p, 11sk; Deng 17p)

Španjolska reprezentacija uspjela je ostvariti i treæu pobjedu na Eurobasketu. Bez veæih problema obraèunali su se s Velikom Britanijom. Britanci su se dobro držali do poluvremena, kada su bili na zaostatku od 6 poena, ali u drugi dio utakmice Španjolci ulaze puno bolje i rješavaju utakmicu u kratkom roku.

Braæa Gasol bila su nezaustavljiva, Pau je postigao 21 poen uz 6 skokova a Marc 18 poena, 11 skokova i 5 asistencija. Rudy Fernandez ubacio je 11 poena, Ibaka 8,  Rubio 4 a Calderon 2. Kod Velike Britanije ponovno je najbolji bio Luol Deng sa 17 poena.

Portugal – Poljska 73:81
(Koszarek 18p, Berisha 16p; Tavares i Costa po 13p)

Poljaci su nakon poraza protiv Španjolske i Litve konaèno došli i do prve pobjede. Pobijedili su Portugal koji je na poluvremenu imao prednost od 7 poena, meðutim Poljaci su preokrenuli susret u drugom djelu posljednje èetvrtine. Došli su Portugalci na samo dva poena zaostatka minutu prije kraja, ali Kelati i Berisha kombinirano postižu pet poena s crte slobodnih bacanja i donose pobjedu svojoj reprezentaciji. Poljacima je to neka vrste utješne pobjeda, naime jasno je kako uz spomenute dvije reprezentacije te Veliku Britaniju i Tursku nemaju previše izgleda za proboj u drugi dio natjecanja.

Turska – Litva 68:75
(Ilyasova 20p, Asik 13p, 11sk; Songaila 12p)

U skupini A utakmicu kola odigrali su domaæin Litva i viceprvak svijeta Turska, a ispostavilo se da je prednost domaæeg terena ipak vrlo bitna na ovakvim natjecanjima. Litva je nošena domaæom publikom okrenula zaostatak iz posljednje èetvrtine, te je na kraju slavila sa na prvi pogled uvjerljivih 75-68. Najefikasniji kod Litavaca bio je Songaila s 12 poena, dok je “goste” predvodio Ilyasova s 20.

Ljestvica:
Španjolska 3-0
Litva 3-0
Turska 2-1
Poljska 1-2
Portugal 0-3
Velika Britanija 0-3

Skupina B

Srbija – Izrael 89:80
(Savanoviæ 24p, Krstiæ 18p; Halperin 18p)

Srbija je u ovaj susret ušla s ulogom favorita, ali Izraelci su se pokazali kao tvrd orah. Kroz prve tri èetvrtine Izrael je bio u vodstvu i èinilo se da kontroliraju rezultat, no posljednja èetvrtina je bila kobna za njih. Posljednji period igre Srbi dobivaju rezultatom 31:16 i upisuju svoju treæu pobjedu. Time su osigurali svoj prolazak u drugu skupinu natjecanja a Izraelu to isto onemoguæili.

Najbolji igraè Srbije danas je bio Savanoviæ koji je ubacio 24 poena, ukljuèujuæi i tricu koja je osigurala pobjedu. Dobar je bio i Krstiæ sa 18 poena i 7 skokova, a Kešelj je pridodao 15 poena (trice 5/7). Halperin je s 18 poena vukao Izrael, ali na kraju to nije bilo dovoljno. Nissim i Blu su utakmicu završili sa po 16 poena,

Italija – Latvija 71:62
(Bargnani 36p, 7sk, Belinelli 11p; Kuksiks 19p)

Andrea Bargnani je ubacivši 36 poena protiv Latvije zadržao teoretske nade svojoj reprezentaciji za proboj u drugi krug natjecanja. Nakon poraza protiv Srbije i Njemaèke upisali su prvu pobjedu, a najzaslužnija je bila NBA trojka Bargnani, Belinelli i Gallinari. Kombinirano su postigli 54 poena. Uz spomenutog Bargnanija, 11 poena ubacio je Belinelli, dok je Gallinari dodao 7. Kod poraženih je najbolje odigrao Kuksiks ubacivši 19 poena, dok je ovogodišnji 42. izbor NBA drafta (Indiana) Davis Bertans dodao 5 poena.

Francuska – Njemaèka 76:65
(Parker 32p, 14p; 20p)

Francuska je sa 76-65 bila bolja od Njemaèke koju nakon osvajanja NBA prstena predvodi Dirk Nowitzki. Meðutim, Nowitzki nije mogao sam protiv Francuske, odnosno Tonyja Parkera koji je ponovno bio najbolji pojedinac utakmice sa 32 postignuta poena. Nijemci su u prvom poluvremenu imali i devet razlike, ali se sredinom druge èetvrtine, kada je u igru ušao Tony Parker, ta prednost do poluvremena istopila.

Povratkom iz svlaèionice Francuska je odigrala nadahnutu treæu dionicu koju je dobila s 29-12, te je na taj naèin riješila pitanje pobjednika ovog susreta. Nijemci su u posljednjoj èetvrtini uspjeli smanjiti razliku do konaènih 11 razlike, ali bilo je i više nego oèito da je Francuska trenutaèno za klasu bolja od Njemaèke. Parker je zabio veæ spomenuta 32 poena, dok je s druge strane Nowitzki ubacio “samo” 20 uz stopostotnu realizaciju s linije slobodnih bacanja 9/9.

Ljestvica:
Srbija 3-0
Francuska 3-0
Njemaèka 2-1
Italija 1-2
Latvija 0-3
Izrael 0-3

Latest Posts

NE PROPUSTITE