Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sretan rođendan najboljem “letaču” u povijesti

Vince Carter je jedan od boljih, ako ne i najbolji, “zakucavač” koji je igrao i ostavio duboki trag u NBA-u, najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Poznat je kao dobitnik mnogih nagrada, posebice kao osvajač natjecanja u zakucavanjima 2000. godine koje je poznato kao jedno od najatraktivnijih u povijesti. Također, Carteru se pripisuje i nagrada za najbolje zakucavanje ikada. “Vinsanity” je i dalje aktivan te u 42. godini života u dresu Atlanta Hawksa igra aktualnu NBA sezonu.

Carter je tako ušao u krug sedmorice koji su u najjačoj ligi svijeta “trajali” 20 ili više sezona.

Vincent Lamar Carter je rođen 1977. godine u Daytona Beachu. Već od druge godine života probudila se strast za košarkom. Mladi Carter je bio iznimno talentiran sportaš, ali i glazbenik koji je znao svirati nekoliko instrumenata. Zanimljivo, bio je i kapetan odbojkaške momčadi u svojoj školi.

1995. godine po završetku srednje škole odlučuje se na košarkašku stipendiju na prestižnom sveučilištu North Carolina. Točno onom sveučilištu koje je pohađao najveći, Michael Jordan. Carterova momčad je dva puta dogurala do Final Four-a, završnice NCAA lige.

Najbolju košarku na koledžu je igrao u svojoj posljednjoj godini (’97./’98.) kada je prosječno ostvarivao 15,6 poena i 5,1 skok po utakmici. Odlazi zatim u NBA ligu gdje je na NBA Draftu 1998. godine izabran kao peti pick prve runde.

Vince Carter a.k.a. Air Canada

Premda su Cartera birali Golden State Warriorsi, ubrzo je razmijenjen u Toronto Raptorse. Vince briljira u svojoj prvoj godini te osvaja nagradu za rookieja godine s 18,3 poena po utakmici. Ubrzo zbog svojih atrakcija zarađuje i nadimak Air Canada i sljedeće sezone napreduje u prvu violinu momčad i prosječno 25,7 poena po susretu.

Godinu poslije Raptorsi s 47 pobjeda dolaze do polufinala istočne konferencije. Carter i družina ispada od Allena Iversona i njegovih Sixersa. Okršaji Vinsanityja i The Answera su ispisali povijest.

Navijači Raptorsa u to vrijeme zamjerali su Carteru koji je baš u vrijeme te serije diplomirao na sveučilištu North Carolina (nastavio je školovanje i za vrijeme profesionalne karijere).

Uslijedilo je razdoblje prožeto ozljedama te je poraslo i njegovo nezadovoljstvo i tako je zahladio odnos s upravom kluba. Zatražio je trade i odlazi u New Yersey Netse gdje s Jasonom Kiddom Netsi postaju jedni od glavnih pretedenata za naslov, na tada sve slabijem Istoku. Uskoro postaje kapetanom, ali počinju i učestalije selidbe. Malo više vremena provodi, nakon Magica i Sunsa, s Mavsima gdje postaje 8. igrač u NBA povijesti koji je ubacio više od 1500 trica u karijeri.

Profilirao se uskoro u šestog igrača momčadi, a 2014. odlazi u redove Memphis Grizzliesa. U Memphisu je stigao do 22. strijelca u povijesti lige s preko 24 000 poena. Epizoda s “Medvjedima” traje sve do kraja 2017. godine kada potpisuje veteranski jednogodišnji ugovor s Kingsima, a ljetos na iznenađenje mnogih objavljuje jednogodišnju suradnju s Hawksima uz najavu kako planira minimalno odraditi još jednu sezonu.

Kada se uz to pridoda i zlatna medalja s reprezentacijom na Olimpijadi u Sydneyju 2000. godine, možemo zaključiti kako je Vince Carter jedan od onih košarkaša koji su obilježili desetljeće te inspirirali djecu i mlade naraštaje.

Sretan rođendan legendo!

Latest Posts

NE PROPUSTITE