Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stan Van Gundy o Orlandu, Howardu, promjenama u ligi…

Trenutno nezaposleni NBA trener Stan Van Gundy progovorio je naširoko za ESPN o raznim temama vezanim uz NBA ligu, svom odnosu s Dwightom Howardom, utjecaju medija na ligu i još mnogo toga.

Iako je veoma ugledno ime u NBA krugovima, od prošle godine, nakon odlaska iz Orlanda, više nije dobio priliku trenirati neku NBA momčad. Ovoga je ljeta gotovo polovica ekipa promijenila trenera, no Van Gundy je i dalje ostao bez posla, te je prvo progovorio o odnosu čelnika ekipa prema trenerima.

“Ne mogu objasniti zašto je toliko otkaza. Del Negro (Clippers), Hollins (Grizzlies) i Karl (Nuggets) odveli su svoje ekipe do najvećeg broja pobjeda u povijesti njihovih franšiza, a opet su dobili otkaze. Ne znam točne uzroke, ali vjerujem da utjecaja ima i velik broj novih generalnih menadžera u ekipama, koji se oslanjaju na statistiku i analitiku te imaju drugačija očekivanja od trenera. Mislim da imaju strah od dovođenja iskusnijih trenera koji vole voditi ekipu na svoj način te dovode trenere bez iskustva koje mogu više kontrolirati”, smatra 54-godišnji Van Gundy.

Mnogi smatraju da je njegov pogoršani odnos s Dwightom Howardom jedan od razloga zašto je napustio Orlando, no njih su dvojica ostali prijatelji te se nerijetko i međusobno dopisuju.

“Ni s kime nisam imao velikih razmjerica. Kada pogledam što je sve Dwight napravio za mene kao trenera i za ekipu Magica, tada sam mu vrlo zahvalan. Istina, nismo se slagali oko nekih stvari, ponekad smo bili iznimno ljuti jedan na drugoga, ali ne treba zbog toga zanemariti cijelu sliku i vrlo dobrih pet godina koje smo proveli u Orlandu.”

Mediji danas imaju velikog utjecaja na ligu te se gotovo sve novosti iz svih ekipa saznaju i prije nego što se one službeno objave. Nekim trenerima bi mogao smetati utjecaj medija na ekipu, no Van Gundy sve to prihvaća kao dodatni izazov.

“Utjecaj medija svakako predstavlja jedan izazov, ali treba se znati nositi s time. Mislim da treneri ponekad smatraju medije svojim neprijateljem. 99 posto novinara naporno i pošteno radi svoj posao, ali susrest ćete se i s onih jedan posto, kojima je priča važnija od svega i ponekad će iznositi neistine. Kritike iz medija me nikada nisu smetale. Ako nisu pisali o osobnim stvarima, onda mi negativnosti nisu smetale.”

Zanimljiv je odgovor dao na pitanje o najkreativnijim trenerima, koji razmišljaju izvan okvira i pokušavaju uvesti nešto novo. Prvo ime koje je Van Gundy spomenuo bio je Mike D’Antoni, kojega šira javnost uglavnom kritizira zbog loših rezultata s Lakersima, a još je istaknuo i Gregga Popovicha, kod kojeg ističe: “On je prvi koji je započeo, i to još uvijek najviše radi, odmaranje igrača na duge staze, odnosno preskakanje pojedinih utakmica kako bi oni bili spremni za doigravanje.”

Progovorio je i o utjecaju visokih igrača na igru i zašto je on smanjen u odnosu na prije, kada se igra fokusirala na spuštanje lopte centru, a sada postoji tek nekolicina visokih igrača s kvalitetnom leđnom tehnikom koji mogu realizirati takve situacije.

“Centri danas zasigurno imaju manje utjecaja nego prije, a za to postoji mnogo razloga. Kada djeca odrastaju ne žele igrati tu poziciju jer nemaju loptu u rukama i ne mogu šutirati koliko žele. To je jedan razlog, drugi je što u NBA ligi više nema toliko igrača koji znaju igrati leđima prema košem. Mnogo trenera smatra kako je dodavanje vještina koja je nazadovala, tako da je igračima teško dodati loptu centru u dobroj poziciji.”

Za kraj je Van Gundy odgovorio na pitanje je li mu ugodnije gledati NBA utakmice “sa strane” ili kao trener na parketu. “Više sam uživao kao trener jer sam smišljao kako možemo poboljšati našu igru i iskoristiti slabosti protivnika. Više uživam u dubokoj analizi igre nego kada samo sjedim pred televizorom i gledam utakmice.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE