Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stanko Baraæ: NBA je uvijek san

O uspješnoj sportskoj politici Caja Laborala, aktualnog španjolskog košarkaškog prvaka, raspisao se u utorak dnevnik AS. A u središtu prièe je hrvatski reprezentativac Stanko Baraæ.

“Ekonomski se Caja Laboral ne može usporeðivati s Real Madridom, Barcelonom, Unicajom ili Valencijom, ali u ovom je stoljeæu uzeo tri nacionalna naslova, èetiri kupa i èetiri puta igrao na Final Fouru Eurolige. Kljuè je u odliènom osjeæaju za potpisivanje igraèa. Stanko Baraæ, MVP prošloga kola ACB lige, posljednji je primjer“, navodi u uvodu AS.

Španjolski dnevnik podsjeæa kako je klub najprije imao zvijezdu u Fabriciju Obertu, pa u Luisu Scoli, zatim u Tiagu Splitteru, a danas je ima u Baraæu.

“Cilj kluba je jasan. Zadržati igraèa nekoliko godina, a potom ga unovèiti prodajom u NBA ligu koja je dosad u blagajnu Baska donijela oko šest milijuna eura“, piše AS i dodaje kako se Caja Laboral (bivša Tau Ceramica) nekada okretala argentinskom i baltièkom tržištu, a zadnjih godina i balkanskom (Ukiæ, Teletoviæ, Bjelica, Musli).

Najèešæe igraèi dolaze iz manjih liga poput Mirze Teletoviæa koji je stigao iz belgijskog Ostendea ili Baraæa koji je prije tri godine došao iz Širokog (BiH).

O svojim je sjajnim igrama ove sezone nekoliko rijeèi rekao i sam hrvatski centar.

“Kljuè je u iskorištavanju minuta koje dobiješ. Što više igraš, imaš i više samopouzdanja. No, nije mi bitno jesam li MVP ili ne, veæ pobjede momèadi. Sada samo trebamo prenijeti dobre rezultate iz ACB lige i u Euroligu i uhvatiti plasman u Top 16” kazao je Baraæ, a na komentar kako sve navedene bivše klupske zvijezde danas igraju u NBA ligi, odgovorio je:

“NBA liga je uvijek san, ali imam još dosta posla u Europi.”

ACB liga: Baraæ najkorisniji igraè 9. kola

Hrvatski košarkaški reprezentativac u redovima Caje Laboral Stanko Baraæ zaslužio je epitet najkorisnijeg igraèa (MVP) devetog kola španjolske ACB lige.

U domaæoj 79-61 pobjedi Caje Laboral Baraæ je ugradio 21 koš (dvice 9/13, sl. bacanja 3/4), uz 13 skokova, dvije blokade, dvije asistencije te sedam izborenih prekršaja, èime je dosegao valorizacijski indeks 35, uvjerljivo najviši u tekuæem kolu. Po prvi mu je to put u karijeri donijelo naslov najboljeg igraèa kola u elitnom razredu španjolske košarke.

Hrvatski 217 centimetara visoki centar takoðer je bio najbolji strijelac (uz Justina Doellmana i Joe Inglesa, obojica su postigli 21 koš, op.a.) i skakaè kola. Za oèekivati je da æe Baraæ uskoro nastaviti stopama Luisa Scole i Tiaga Splittera, koji danas uspješno igraju u NBA ligi. A prava na njega polažu Indiana Pacersi, koji su ga izbarali na draftu 2007. godine.

U zbirnom poretku za MVP-a ACB lige Baraæ je sada skoèio na treæe mjesto s valorizacijskim indeksom 19.3., iza Estebana Batiste (Fuenlabrada, 21.9) i suigraèa Fernanda San Emeterija (Caja Laboral, 20.3). Ujedno je i drugi najbolji skakaè (8.89 skokova po utakmici) i èetvrti najbolji bloker (1.56.) lige.

Podsjeæamo, ovakvom izvedbom Baraæ je na najbolji naèin zaokružio tjedan u kojem je briljirao i u Euroligi. U èetvrtak je u porazu svoje Caje Laboral na gostovanju kod Maccabija (81-70) u 6. euroligaškom kolu upisao 18 koševa (šut za dva 8/11, sl. bacanja 2/2), 13 skokova, tri ukradene lopte, dvije asistencije i èetiri blokade. Osiguralo mu je to drugi najveæi valorizacijski indeks (34) kola, iza najkorisnijeg igraèa, Litavca u redovima Siene – Krištofa Lavrinovièa (36).

Latest Posts

NE PROPUSTITE