Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stari kao Biblija, a haraju ligom

Uvijek sam mislio da je taktika sa starim i iskusnim momèadima da se ne troše previše u sezoni i èuvaju za playoff. Ali Celticsi i Spursi – dvije najiskusnije, ali i trenutno najbolje momèadi u ligi, odluèile su veæ sada pokazati sve što znaju…

Moram priznati da sam iznenaðen što se baš ove dvije momèadi zadnjih dana nalaze na vrhu svojih konferencija, i to s prilièno uvjerljivom prednošæu. Ako malo analizirate kljuène igraèe u tim momèadima, rijetkost je da æete pronaæi nekoga tko ima manje od 30 godina za sobom, uz iznimku San Antonijevog Tonya Parkera ili Rajona Ronda iz Bostona, koji je ionako ozlijeðen i ne igra veæ neko vrijeme. Zar nije nelogièno što momèadi optereæene teretom godina poput ovih bez ikakvih kalkulacija ulaze u sve utakmice regularne sezone? Dosadašnja praksa ovakvih ekipa, ili se barem meni tako èinilo, je bila da pokušaju tempirati svoj vrhunac forme i fizièke pripremljenosti za doigravanje.  Treneri Gregg Popovich i Doc Rivers dobro znaju da æe iskustvo njihovih igraèa biti presudno u knockout utakmicama playoffa, i tada bi bila prava šteta da se netko od njih ozlijedi zbog zamora materijala nastalog tijekom obiènih utakmica u sezoni. Tada æe biti daleko važnije imati cijelu momèad na okupu, i to zdravu, nego imati prednost domaæeg terena u nekoj od playoff serija.

I zato æe mi biti jako žao ako se tamo negdje iza all-star pauze ozlijede Kevin Garnett (iako sam upravo jutros èuo da je obnovio ozlijedu noge) ili Tim Duncan, pa da onda lideri lige uðu u doigravanje bez najvažnijih igraèa. Neki æe reæi da si Celticsi i Spursi mogu dopustiti  luksuz da svaku utakmicu igraju maksimalno jer imaju jako duge klupe, i to je donekle toèno, ali èinjenica je da uvijek isti igraèi iznesu najveæi teret u veæini utakmica. Iskusni veterani uvijek igraju kada se utakmice lome, a jedini od prozvanih koji uživa nešto više odmora poslijednjih sezona, pa tako i ove, je možda Big Fundamental.

Iskustvo žari i pali ligom i ako se odmaknemo od ove dvije momèadi. Lakersi i Mavericksi (Bryant, Gasol, Odom, Fisher, Nowitzki, Terry, Marion, Kidd su odavno zašli u tridesete) imaju rostere pretrpane prekaljenim veteranima i nalaze se odmah iza Spursa na Zapadu. Brojni pojedinci ove godine igraju znaèajne uloge u svojim klubovima unatoè tome što im se èetrdeseta opasno bliži. Grant Hill je jedan od najstarijih igraèa u ligi pa redovito zabija preko 20 poena, Shaq izgleda kao da bi mogao igrati do pedesete (i pritom se dobro zabavlja), ludi Ben Wallace je tek ove sezone ostvario rekord karijere u broju koševa, a dobri stari Billups nikako ne prestaje voditi svoju momèad do pobjeda. Na vjeène mladiæe Stevea Nasha i Jasona Kidda veæ sam potrošio i previše prostora na ovom portalu, njihove igre govore same za sebe. Poanta je slijedeæa – èini mi se da iskusni veterani haraju ligom više nego ikada prije, ali postoji velika šansa da sam donekle subjektivan.

Moguæe je da sam pomalo sentimentalan glede ovih iskusnjara iz jednog razloga. Ja sam poèeo intezivnije pratiti NBA ligu kada je veæina ovih igraèa koje danas nazivamo veteranima tek poèinjala igrati. Kako se oni bliže zalasku svojih karijera moguæe da sam ih i ja poèeo doživljavati drugaèije i misliti da vrijede više nego što zapravo jesu. Tamo kada sam krajem prošlog milenija bio uživljen u novake Cartera i Piercea mislio sam da æe igrati vjeèno, a sada kako se bliži njohov odlazak u mirovinu želio bih da potraju što duže i igraju što bolje. Njihov odlazak ne znaèi samo kraj njihove karijere nego odlazak cijele jedne generacije igraèa koja je stasala negdje na prijelazu stoljeæa i s kojom sam odrastao, kako ja tako i još milijuni klinaca diljem svijeta. Pretpostavljam da se svaki naaraštaj NBA fanova veže najviše uz one igraèe s kojima je poèeo pratiti košarku, a kada oni odu mogla bi ostati svojevrsna praznina. Optužite me da sam patetièan, ali nije me briga.

Kako bilo, nitko mi ne može poreæi da su svjetla reflektora ove sezone uperena u iskusne momèadi i veterane koji za njih igraju. Svakog zanima jesu li Spursi nastavili svoj winning streak, kako su igrali Celticsi, što ima novog s Lakersima ili Mavsima jer za njih nastupaju igraèi koje smo navikli gledati cijelo jedno desetljeæe, i što je još važnije, ti igraèi igraju dobro, najbolje u ligi. I zato uživajmo u njima dok još traju, a pustimo Kevina Duranta da zabija, njegovog imenjaka Lovea da skaèe i Blakea Griffina da zakucava jer æe oni imati još puno prilika za takve stvari. Oni mlaði æe možda uvijek favorizirati Jamesa, Wadea ili Anthonya jer su s njihovom generacijom ušli u NBA svijet, ali ja ove sezone navijam za neke starije klince.

I ono najbitnije na kraju, sretna Vam Nova godina!

Latest Posts

NE PROPUSTITE