Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Start Pacersa za povijest, Celticsi se oporavili od prvotnog šoka

Nakon što smo se prošlog tjedna uhodali na uvjete kakve nam propisuje najjača košarkaška liga na planetu, ovog tjedna započela je prava NBA liga. Počeli smo istinski uživati u pruženoj nam košarci, utakmice su počele biti vatrene, iako ne onoliko kakve gledamo u doigravanju, ali zato se ovaj dio sezone i zove – otvaranje sezone.

Proteklih sedam dana nagledali smo se svega i svačega. Odmah prvu večer nakon prošlotjednog pregleda tri momčadi su pobile ono o čemu smo posvetili određeni broj paragrafa. Naime, prve poraze su zabilježili Philadelphia 76ersi, Houston Rocketsi i Minnesota Timberwolvesi. A kada Sixersi izgube jednom, ne staju na tome.

Udarna tema prošlog pregleda, Sixersi, nakon tri uzastopne pobjede upisali su i tri poraza, dodavši tome pobjedu protiv Cavsa. Druga utakmica protiv Clevelanda je pak zaslužila svoje mjesto u rubrici “ljepotica tjedna”. Rookie tjedna, ali i igrač tjedna na Istoku, Michael Carter-Williams ne bilježi toliko izrazite učinke kao prije tjedan dana, ali opet onakve da bude za par razina učinkovitiji od ostalih rookieja i da ovog tjedan bar zasluži kandidaturu za igrača tjedna Istočne konferencije.

Na Zapadu je neizvjesno kome će pripasti ta titula, ali je gotovo sigurno da će se pobjednik zvati Kevin. Sada samo slijedi pitanje je li to Love ili Durant. Iza Duranta je učinkovit tjedan. Točnije, otkako se pronašao u igri povratnika Russella Westbrooka, Oklahoma ne zna za poraz. Kevin Love pak u suradnji s još jednim Kevinom (Martinom) predvodi svoje Timberwolvese do sasvim pristojnog omjera nakon dva tjedna igre. Opširnije o svemu što je obilježilo protekle dane slijedi u nastavku.

Pacersi kakve ni povijest ne pamti

Indianapolis živi košarkašku euforiju. Uostalom, onakvu kakvu je živio i prije pola godine, kada su njihovi Pacersi igrali finale Istoka i nakon sedme odlučujuće utakmice izgubili od prvaka Miami Heata. Ovoga puta su Pacersi nepobjedivi. Sa 7-0 zabilježili su najbolje otvaranje sezone u klupskoj povijesti, a s Paulom Georgeom na čelu ni 7-0 ne bi trebalo biti sve što će nam Pacersi ponuditi kako na otvaranju ove sezone, tako ni tijekom njezina trajanja.

Paul George je pak prvi košarkaš u novijoj NBA povijesti koji je u prvih sedam utakmica sezone zabio par 20 poena i to ga trenutno izdvaja iz cijele lige te je ovoga puta on izraziti favorit za trofej igrača Istočne konferencije. Da se pak vratimo na njegove Pacerse, koji su upisali čak pet pobjeda od prethodnog pregleda, te Pacerse koji osim uvjerljivih pobjeda prikazuju i igru lijepu za oko, onakvu kakvu su rijetko igrali kroz povijest.

George, West, Hill, Hibbert, ScolaStephenson su redom svladali Orlando, New Orleans, Cleveland, Detroit, Chicago, Toronto i Brooklyn, dok će još u ponedjeljak igrati protiv Memphis Grizzliesa, kako bi izborili osmu pobjedu u isto toliko utakmica. Ipak, to će biti borba do posljednje sekunde, jer se suprotstavljaju dvije najčvršće obrane lige u posljednjih nekoliko sezona. I u slučaju poraza Pacersa neće se dizati prevelika prašina jer smo sigurni da taj eventualni poraz neće biti od velika značaja te da će svejedno Indiana biti jedan od pretendenata za titulu.

S druge strane ljestvice

Idemo iz krajnosti u krajnost. S pregleda nepobjedivih Pacersa prelazimo na Utah Jazz, koji ne da su nepobjedivi, nego ne mogu nikoga pobijediti. Naime, Jazz ima sedam poraza iz sedam susreta i za sada je Andrew Wiggins najbliži preseljenju u Sait Lake City. Naravno, ukoliko bi Jazz dobio prvi izbor drafta i odlučio ga uzeti. Iako je do kraja regularne faze sezone po 75 utakmica te kako je nakon samo par odigranih utakmica teško išta zaključivati, bar znamo da će Jazz ustrajati u svojim porazima, dokle je god to moguće.

Početkom prošlog tjedna igrali su protiv Boston Celticsa epski susret, jer su to bile dvije momčadi s omjerom 0-4 prije početka susreta. Celticsi su pak iznenadili sami sebe te nakon Jazza svladali još dvije prepreke za popravak omjera na 3-4. Jazz pak nije stao gubiti te je prava šteta kako jedan Gordon Hayward, košarkaš koji se jedini trudi da njegova momčad ima barem jednu pobjedu, igra za takav klub. Ali što ćete, sudbina je takva. Ili su mu iz klupskog vrha naredili da “publici zamaže oči”.

Ipak, imati omjer 0-7 je na granicama sramoćenja. Ukoliko Jazzeri zabilježe još koji poraz u nizu zaslužit će novu rubriku u ovom pregledu, a također ako skinu kojekakav veliki skalp tijekom ovih tjedan dana također će biti dostojno nagrađeni. Pa eto, možda ni gubiti svaku utakmicu nije tako loša stvar. Bar znate da ćete biti čitani.

Beat the Buzzer

Ovog nismo vidjeli mnogo kroz prvi tjedan. Jedini koji je sa sirenom pogodio za pobjedu bio je Derrick Rose u pobjedi svojih Chicago Bullsa nad New York Knicksima. Ovoga tjedna pak smo vidjeli čak tri takva primjera, kada igrač s crvenim signalizacijskim svijetlom na tabli pogađa za pobjedu svoje momčadi. I kada to gledate izgleda uzbudljivo, a kamo li da se pronađete u takvoj situaciji. A posebice kada na nešto više od pola sekunde stignete ubaciti tricu preko najboljeg igrača današnjice. Neopisivo.

To se upravo dogodilo na susretu između Celticsa i Heata. Iako je raspon snaga ovih dvaju momčadi neusporediv, Celticsi su uspjeli svladati branitelje naslova. Heat, koji je Celticse uspio poraziti i onda  kada su bili igrački mnogo potkovaniji, jednostavno ne izgleda ove sezone na pobjedničkoj razini. Ili se možda čuvaju za doigravanje, jer će ga izboriti u svakom slučaju.

Ali način na koji su izgubili 111:110 od Celticsa je spektakularan. Na plus dva za Heat 0,6 sekundi prije kraja Dwyane Wade ima dva slobodna bacanja za ovjeru pobjede. Kako je promašio prvo, mogao je birati hoće li riskirati produžetke ili utakmicu. Wade je izabrao veći rizik te bez kontrole bacio loptu od tablu. Kako ona nije dodirnula obruč Celticsi su navedenih šest desetinki mogli upriličiti u napad. Brad Stevens je zvao time-out, dogovorio akciju za dva poena i produžetke, ali su njegovi momci odigrali nešto sasvim drugačije. Gerald Wallace je ugledao Jeffa Greena na drugom kraju parketa, dodao mu loptu, a Green je odmah uputio šut iz samog kornera preko ruke LeBrona Jamesa i pogodio za veliko slavlje Celticsa usred Floride.

Istu večer gledali smo ljepoticu tjedna. Cleveland Cavaliersi su se htjeli osvetiti Sixersima za poraz par dana prije, ali Sixersi su nastavili opovrgavati sve one koji i dalje misle da će Sixersi biti na kraju sezone jedna od lošijih ekipa lige i jedna od momčadi koja će se svim silama boriti za lutrijske kuglice u lipnju naredne godine. Cavsi su u utakmici zvanoj “preokret” imali tri puta priliku završiti susret te su pošli metodom “treće sreće” i završili tek iz trećeg pokušaja. Naravno, da nije iz trećeg, ne bi vjerojatno bilo prvog i drugog.

Kyrie Irving je propustio položiti za pobjedu par sekundi prije kraja regularnog vremena, par sekundi prije kraja prvog produžetka, ali u istoj fazi drugog produžetka mu je vjerojatno više dosadilo promašivati te je kroz trojicu igrača u plavom dresu položio za 127:125. Utakmica je bila atraktivna, dinamična i sve ono što jedan prosječan ljubitelj NBA lige još može poželjeti. Pri 125:122 za Cavse mladi Carter-Williams pogađa tricu za izjednačenje, ali onda slijedi sjajan prodor Kyrieja Irvinga.

Treći buzzerbeater se dogodio dvije večeri prije prethodna dva. Houston Rocketsi su na svom parketu dočekali Los Angeles Lakerse u tjednu u kojemu su tri puta igrali s klubovima iz LA-a. Iako se mislilo da će Rocketsi lagano apsolvirati Lakerse, to jednostavno nije bio slučaj. Osim što su izgubili taj susret, izgubili su i dva protiv Clippersa te im je tzv. Californication zadao jedina tri poraza u sezoni. Ali ovaj protiv Lakersa je bio priča za sebe. Lakersi su cijelim tijekom utakmice bili u prednosti, no Harden i Howard su vratili utakmicu na početak u posljednjem periodu od deset minuta.

Zatim su Rocketsi bili i u vodstvu od dva poena razlike par trenutaka prije kraja. Lakersi su imali zadnji napad na utakmici, lopta dolazi do Stevea Blakea, koji sa zvukom sirene pogađa za “hlađenje” Rocketsa u vlastitom dvorištu.

Minnesota Timberwolvesi su već na pet pobjeda. Na pogon Kevina Lovea i imenjaka mu Martina Vukovi bi konačno mogli ugledati svijetla playoffa. Bude li i Ricky Rubio bar približno onome prezentiranom u posljednjoj predstavi Vukova protiv Lakersa (triple-double učinak od 12 poena, 14 asistencija i deset skokova) i u Minnesoti bi mogli svjedočiti urnebesnoj sezoni.

Ali zašto smo postavili Timberwolvese u rubriku “Beat the buzzer”? Pogledali smo tri videomaterijala s pogođenim šutevima za pobjedu, a kako su to neslavno uradili Vukovi protiv Cavsa početkom tjedna uvjerite se i sami. Za pobjedu su im bila dovoljna i dva poena, no Timberwolvesi su potrošili deset sekundi na pamet gradeći napad te je lopta stigla za tricu Kevinu Loveu, koji se nije mogao ni smisliti jer je vrijeme “procurilo” te je uputio nekvalitetan šut, koji je uzrokovao prvi poraz svoje momčadi u tekućoj sezoni.

Naredni slučaj nije bio buzzerbeater, ali se može svrstati u pojam clutch. Jedan od poznatijih clutchera koji trenutno hodaju NBA parketima je Kevin Durant. Naime, on je pogodio tricu deset sekundi prije kraja za izjednačenje protiv Wizardsa u utakmici u kojoj je Thunder cijelo vrijeme bio u rezultatskom zaostatku. Bilo je to 12. put u njegovoj karijeri da pogađa za izjednačenje gledamo li posljednje 24 sekunde. Od kada je on postao članom NBA društva predvodi ljestvicu takvih igrača.

Povratci, ozljede, iznenađenja, učinci, rookie igrači

Vratio nam se povrh svega nedjeljni ugođaj gledanja NBA lige u kasno poslijepodne. Ovoga puta smo svjedočili susretu Knicksa i Spursa u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali i povratku J. R. Smitha na parkete. Jedan od većih ekscentrika u ligi vratio se sa stilom. Uputio je devet šuteva, pogodio jedan, uzrokovao kaos u redovima Knicksa i rezultatsku situaciju koja je bila takva da su Spursi gotovo uvijek imali 20 poena prednosti,

Ostajemo kod Knicksa. J. R. Smith se vratio, ali se ipak ozlijedio Tyson Chandler. U utakmici protiv Charlotte Bobcatsa u Madison Square Gardenu, Knicksi su još tijekom prve četvrtine ostali bez startnog centra koji je ozlijedio desno koljeno. Morao ga je zamijeniti Andrea Bargnani, koji je ipak dokazao da nije “staro željezo” te je u posljednje dvije utakmice upisao 25, odnosno 16 poena (a radije nećemo spominjati katastrofalnu obranu). Slovenski reprezentativac Goran Dragič također se ozlijedio, ali je njegov gležanj odstranio razigravača Sunsa samo dvije utakmice van parketa. Vratio se u susretu protiv Pelicansa u nedjelju.

Od iznenađenja ne možemo pobjeći u NBA ligi. Iz tjedna u tjedan se mora uvijek dogoditi nešto čemu se nismo nadali. Sukladno tome, tko bi se mogao nadati da će Celticsi svladati Heat, pa makar na način na koji jesu? Tko bi se nadao da će Pacersi nakon dva tjedna biti jedina momčad bez poraza? Tko bi se nadao sjajnoj uvertiri Philadelphije i Phoenixa u sezonu? Tko bi se nadao domaćem porazu Knicksa od Bobcatsa? Pitanja u nedogled, a mi se ničemu ne nadamo. Samo iznenađenjima.

Prvi dan od objave prošlog tjednog pregleda iznenadio nas je Andre Iguodala. Od kako trenira šut za tri poena s najboljim šuterima lige Curryjem i Thompsonom i on je postao sjajan s velikih udaljenosti. Protiv Sixersa je zabio 32 poena, od kojih je sedam trica. Curry je pak na toj utakmici upisao 18 poena, 12 asistencija i deset skokova, ostvarivši jedan od rijetkih triple-double učinaka u dosadašnjem tijeku sezone. Večer potom nekolicina košarkaša je “rasturila” svojim učinkom. Preko 30 su prešli James, George, Anthony, Ellis i Harden. Večer potom Thompson je s 30 poena predvodio Warriorse protiv Timberwolvesa, kod kojih je Kevin Love na svakoj utakmici na double-double učinku.

U četvrtak, kada su na rasporedu bile samo tri utakmice, Wade je predvodio Heat do pobjede nad Clippersima, dok ni 35 poena Jamesa Hardena nisu Rocketse spasila od poraza protiv Lakersa, nakon već spomenute trice Blakea. Petak je bio pak priča za sebe, Durant je ubacio 37 protiv Pistonsa, Love i Martin po 32 protiv Mavericksa, Davis 32 protiv Lakersa, a DeMarcus Cousins je u dvije večeri i dva susreta protiv Blazersa zabio 68 poena, ali ni to nije spriječilo dva poraza Kingsa. Kyrie Irving je ubacio 39 poena u pobjedi Cavsa nad Sixersima nakon dva produžetka u navedenoj “ljepotici” tjedna. Kevin Durant je i protiv Wizardsa bio na 30+ (33 poena), dok je Kevin Martin zabio 27 u pobjedi Vukova nad Lakersima.

Od rookieja u prvih desetak dana se “pravim” jedino može nazvati Michael Carter-Williams. Dečko koji igra prve ozbiljne košarkaške utakmice u karijeri briljira na par statističkih lista lige te je predvodio svoju momčad u pojedinim utakmicama, a samim time zaslužio veliku pažnju u tjednom izvještaju prije sedam dana. Osim njega Victor Oladipo i Ben McLemore jedini pokušavaju pomoći svojim momčadima, dok je prvi pick Anthony Bennett pogodio samo jedan šut u karijeri te bilježi više ukradenih lopti od poena nakon sedam odigranih utakmica Cavsa.

U sljedećem videoisječku možete vidjeti najbolje akcije drugog tjedna nove sezone:

Poredak: Istok

Atlantic

Philadelphia 76ers 4-3
Toronto Raptors 3-4
Boston Celtics 3-4
New York Knicks 2-4
Brooklyn Nets 2-4

Central

Indiana Pacers 7-0
Cleveland Cavaliers 3-4
Milwaukee Bucks 2-3
Detroit Pistons 2-3
Chicago Bulls 2-3

Southeast

Miami Heat 4-3
Atlanta Hawks 3-3
Charlotte Bobcats 3-3
Orlando Magic 3-4
Washington Wizards 2-4

Poredak: Zapad

Northwest

Oklahoma City Thunder 5-1
Minnesota Timberwolves 5-2
Portland Trail Blazers 4-2
Denver Nuggets 1-4
Utah Jazz 0-7

Pacific

Phoenix Suns 5-2
LA Clippers 4-3
Golden State Warriors 4-3
LA Lakers 3-5
Sacramento Kings 1-5

Southwest

San Antonio Spurs 6-1
Houston Rockets 4-3
Dallas Mavericks 4-3
Memphis Grizzlies 3-3
New Orleans Pelicans 3-4

Statistika

Poeni

1. Kevin Durant (Oklahoma) 30,2
2. Kevin Love (Minnesota) 26,9
3. Paul George (Indiana) 25,1
4. James Harden (Houston) 24,7
5. LeBron James (Miami) 24,4

Skokovi

1. Kevin Love (Minnesota) 14,4
2. DeAndre Jordan (LA Clippers) 13,7
3. Dwight Howard (Houston) 13,6
4. Nikola Vučević (Orlando) 12,1
5. Greg Monroe (Detroit) 11,8

Asistencije

1. Chris Paul (LA Clippers) 12,6
2. Jeff Teague (Atlanta) 9,8
3. John Wall (Washington) 9,5
4. Ricky Rubio (Minnesota) 8,7
5. Stephen Curry (Golden State) 8,5

Ukradene lopte

1. Ricky Rubio (Minnesota) 3,57
2. Chris Paul (LA Clippers) 2,71
3. Michael Carter-Williams (Philadelphia) 2,57
4. Tony Allen (Memphis) 2,50
5. DeJuan Blair (Dallas) 2,43

Blokade

1. Roy Hibbert (Indiana) 4,29
2. Anthony Davis (New Orleans) 3,86
3. Al Horford (Atlanta) 2,67
4. Brook Lopez (Brooklyn) 2,33
5. Miles Plumlee (Phoenix) 2,29

Najava tjedna

Ponedjeljak: Indiana ide pohod na osmu pobjedu u susretu protiv Grizzliesa, Chicago dočekuje Cleveland

Utorak: Miami domaćin Milwaukeeju, Golden State Detroitu

Srijeda: Dvoboj Rocketsa i Sixersa, Timberwolvesa i Cavaliersa, Clippersa i Thundera

Četvrtak: Večer s dvije utakmice, ali s jednom zanimljivijom od druge, Knicks-Rockets i Warriors-Thunder

Petak: Miami će ugostiti Dallas, Lakersi protiv Grizzliesa

Subota: Novih 11 utakmica, novi susret Pacersa i Bullsa, Rocketsi dočekuje Nuggetsi, okršaj Netsa i Thundera

Nedjelja: Tjedan završavaju tri nedjeljne utakmice, Raptorsi i Blazersi igraju utakmicu u lijepo doba po srednjoeuropljane, dok se u sitnim noćnim satima sastaju Kingsi i Grizzliesi te Lakersi i Pistonsi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE