Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Steph Curry sretan što nije preplaćen

Golden State Warriorsi su trenutno najbolja NBA momčad – koliko god nečije simpatije bile na strani drugih momčadi, trenutno je ova tvrdnja neupitna. Aktualni prvaci i donedavno jedina neporažena momčad ove sezone obara sve moguće rekorde, i to prvenstveno na pogon svoje prve zvijezde i prošlogodišnjeg MVP-a Stepha Curryja koji igra obrambeno dobro, a napadački povijesno sjajno. Štoviše, toliko dobro da je isprovocirao usporedbe s Michaelom Jordanom. Curry je trenutno prvi strijelac lige (32,3 koša), četvrti kradljivac lopti (2,2) i uvjerljivo najbolji tricaš (127 pogođenih trica s 46% uspjeha, drugoplasirani Kyle Lowry ima 77 pogodaka). Na nekoliko utakmica je došao do 40 koševa igrajući samo tri četvrtine, a postalo ga je nedopustivo ostaviti samog i po osam ili devet metara od koša.

Taj i takav Curry je tek peti igrač po plaći u vlastitoj momčadi s nešto preko 11 milijuna dolara. Taj ugovor je rezultat činjenice da je potpisan 2012. godine, nakon sezone u kojoj su Curryja uništile ozljede – odigrao je svega 26 utakmica zbog ponovljene ozljede denog gležnja kojeg je istegnuo čak pet puta te godine. Warriorsi su bili više nego zadovoljni njegovom igrom, ali u to vrijeme nisu bili sigurni hoće li doći do potpunog oporavka ili će Curry ostati tek sjena igrača kakav je već tada naslućivao da će biti. Zato se ugovor koji je tada dobio, 44 milijuna dolara za četiri godine vjernosti, činio kao opasna kocka. Danas izgleda gotovo kao neslana šala. Ipak, umjesto da ga optereti ljubomora, Curry kaže da mu je taj ugovor pomogao da igra s manje opterećenja.

Morao sam u to vrijeme donijeti svjesnu odluku i ne dopustiti da me proganja. Mogao sam na cijelu stvar gledati drukčije, pokušati dobiti maksimalan novac, postati slobodan igrač, ali tko zna kako bi se sve završilo. Ta 44 milijuna je bilo dovoljno da mogu zbrinuti sebe i obitelj. Kad sam potpisivao, rekao sam si da je to u tom trenutku bila prava odluka“, rekao je Curry.

Naravno, zahvaljujući Curryjevoj relativnoj potplaćenosti Warriorsi su mogli potrošiti ozbiljan novac na ugovore za Klaya Thompsona, Andrea Iguodalu i Draymonda Greena. Curry je to ovako komentirao: „Povremeno razmišljam o tome i jasno mi je, kao i mojoj ekipi koja brine za mene, da se sve događa s nekim razlogom. Jednostavno sam odlučio cijeniti ono što imam. Puno drugih stvari se dogodilo izvan terena koje su me dodatno financijski osigurale, poput ugovora s Under Armourom (traje do 2024.), kao i ostalim sponzorima. Kad se sve zbroji i oduzme, sve se odigralo kako treba. Imamo naslov prvaka, imam MVP nagradu, i nadam se kako ćemo biti još bolji. Financijski sam zbrinut i samo želim igrati na najvišoj mogućoj razini i napredovati kao igrač. Zahvalan sam što nije obratna situacija, da me se ne naziva preplaćenim. Tada bi to bila drukčija priča.“

Curryjev ugovor vrijedi još godinu i pol. U ljeto 2017. godine će moći potpisati novi ugovor vrijedan do 175 milijuna dolara za pet godina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE