Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stephen Curry – kronika savršenstva

Je li vas itko ikada pitao zašto se ustajete usred noći i trošite dragocjene sate sna gledajući košarkašku ligu u kojoj ne igra nijedan Hrvat? Za sve nas koji smo, na nesreću, premladi da bismo se mogli pohvaliti kako smo uživo gledali najveće trenutke Michaela Jordana, Billa Russella i ostalih velikana košarke ostaju nam nastupi koji svojim brojkama statistički ostaju tek treptaj oka u vremenu, ali za nas postaju dragocjeni trenutci koje ćemo pamtiti do kraja života.

Jedan takav, neprocjenjiv trenutak, darovao nam je sinoć playmaker Golden Statea Stephen Curry koji nas je ubacivši 54 poena u porazu njegovih Warriorsa od New York Knicksa zauvijek zadužio, učinio poniznima, sretnima i zahvalnima što smo mogli uživati u jednom od najboljih individualnih nastupa u posljednje vrijeme. Nešto je u tom hramu košarke Madison Square Gardenu da budi ono najbolje u najvećima pa se tako i Curry pridružio velikanima poput LeBrona Jamesa i Kobea Bryanta koji su jedne od svojih najboljih nastupa imali baš u Gardenu.

Utakmicu New Yorka i Golden Statea možda bi bilo pomalo pretenciozno nazvati sudarom Davida i Golijata jer se šesta momčad Zapadne konferencije u košarci teško može nazvati bilo kakvim Davidom, ali kada znamo da su Warriorsi u dvoboj ušli bez svog All-Stara i kapetana Davida Leeja i najboljeg obrambenog igrača Andrewa Boguta od samog početka dalo se za pretpostaviti kako Warriorse u Madison Square Gardenu čeka duga noć.

Trener Warriorsa Mark Jackson postavio je prilično logičnu početnu petorku obzirom na nedostatke u sastavu pa je tako, uz standarde Curryja, Klaya Thompsona i Harrisona Barnesa, na poziciju krilnog centra postavio jednog od talentiranijih obrambenih igrača ekipe Draymonda Greena kojim je pokušao zaustaviti Carmela Anthonyja, a centar Andris Biedrins trebao se ravnopravno, ako ničim barem fizičkim predispozicijama pohrvati s prošlogodišnjim najboljim obrambenim igračem lige Tysonom Chandlerom.

Problemi za Jacksona krenuli su od samog početka. Anthony je napadao reket preko novaka Golden Statea, a nitko ih nije mogao pripremiti za veliku noć Tysona Chandlera koji je Warriorsima doslovno zatvorio reket Knicksa i sakupio 9 skokova već nakon nepunih 6 minuta igre. U situaciji u kojoj su još jednom ovisili isključivo o vanjskom šutu, a Klay Thompson je utakmicu otvorio promašivši nekoliko otvorenih prilika, navijači Warriorsa spremali su se za još jedan blowout. Krilni centar s klupe Warriorsa Carl Landry serijom je slobodnih bacanja pripomogao da se zaostatak od 14 koševa do kraja prva četvrtine smanji na 9 i time postavio scenografiju za jedan od šuterski najboljih individualnih nastupa u posljednje vrijeme.

Curry je prva dva poena u drugoj četvrtini zabio polaganjem preko Chandlera nakon dvije i pol minute igre, a onda se nakon što je trener Knicksa Mike Woodson na njega postavio veterana/novaka Pabla Prigionija osjetio pozvanim da sam pokuša dobiti utakmicu i s 12 poena zaredom dovodi Warriorse na samo jedan poen zaostatka. Nevjerojatnom si je lakoćom kreirao šuteve, bilo to preko argentinskog veterana ili koristeći blokove suigrača kako bi pobjegao bilo kojem drugom braniču kojeg bi Woodson poslao na njega i četvrtinu završio s 23 poena (27 ukupno u poluvremenu).

Par će nam trenutaka iz drugog poluvremena zauvijek ostati u sjećanju. Nakon dvije i pol četvrtine izmjenjivanja koševa između Stephena Curryja i čitave momčadi Knicksa predvođene Anthonyjem i sjajnim J.R. Smithom, kod rezultata 99:97 za domaćine centar Warriorsa Festus Ezeli djelomično blokira jedan Melov pokušaj i šalje u kontru noćas nezaustavljivog Curryja koji bez puno razmišljanja poteže i pogađa s linije tri poena i onda… Shimmy Shake.

Potez koji je trener Warriorsa Mark Jackson “usavršio” za vrijeme dugogodišnje NBA karijere i potez koji je Stephen Curry prvi put napravio još na početku Jacksonovog mandata u klubu kao svojevrsnu šalu na račun svog trenera sada je, uz činjenicu da i dalje predstavlja šalu na Jacksonov račun, postao dio i simbol neraskidive veze koja je nastala između mladog playmakera Warriorsa i njegovog trenera i mentora Marka Jacksona. Jackson je jednom u šali rekao da je znao da će neki tamo klinac pokupiti njegov potez, za kojeg je i sam uvijek govorio da nema neke umjetničke vrijednosti, možda ga nikada ne bi ni napravio, ali teško je povjerovati da trener Warriorsa na cvijeta svaki put kada ga Stephen Curry počasti Shimmy Shakeom.

Zatim, nakon timeouta kojeg je zatražio udvojeni Jarret Jack, pomoćni trener Golden State Warriorsa Pete Myers još jednom ponavlja akciju koju su netom prije prekida složili za Stephena Curryja na što mu trener Jackoson odgovara “zna on što treba, zna on što treba raditi”. Curry, sa samo 4,3 sekunde na satu za napad, koristi blok Draymonda Greena i pogađa novu, svoju jedanaestu tricu za novo vodstvo Warriorsa 103:102. Nedugo će zatim nakon obrambenog skoka povesti kontru i predati loptu ravno u ruke Imanu Shumpertu nakon čega će J.R. Smith pogoditi tricu za 105:103 i zapečatiti sudbinu Golden Statea.

Curry je do kraja pogodio još dva slobodna bacanja za konačna 54 poena, ali bila su nedovoljna da se Warriorsi spase poraza. Možda će neki reći kako 54 poena nisu toliko rijetka pojava u košarci, ali još je impresivnije kada vidimo da je Curry u čitavoj utakmici zaradio samo 7 poena s crte slobodnih bacanja. Pogodio je 11 trica iz 13 pokušaja i time postavio rekord za broj trica koje je pogodio jedan košarkaš protiv New York Knicksa.

Ne smijemo zaboraviti ni odlične utakmice Anthonyja, Chandlera i J.R. Smitha koji su za New York pogađali onda kada je trebalo i pokvarili slavlje Warriorsa u Gardenu, ali za nekoliko godina, kada se budemo prisjećali ove sjajne utakmice, teško da ćemo se sjetiti nastupa igrača New Yorka. Ovo je bila, i ostat će, sasvim zasluženo večer Stephena Curryja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE