Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stephen Curry u izabranom društvu igrača

Stephen Curry je ove sezone uvjerljivo oborio mnoge rekorde. U posljednjoj, povijesnoj, utakmici regularnog dijela sezone prešao je brojku od 400 ubačenih šuteva za tri poena i zaustavio se na 402. Novi rekord je postavio sa 117 ubačenih trojki više od prošlosezonskog – čiji je vlasnik upravo Steph. Warriorsi su okončali sezonu sa 73 pobjede i time skinuli s trona Chicago Bullse iz sezone 1995/1996, a uz to zabilježili i najefikasniji postotak šuta u povijesti.

Na sve to, treba dodati da je Curry završio regularni dio sezone kao najbolji strijelac lige, s prosjekom od 30,1 poena po utakmici. Učinivši to, Curry je postao prvi košarkaš u povijesti NBA lige s titulom najboljeg strijelca regularnog dijela, pritom realizirajući minimalno 50% šuteva iz igre, 40% šuteva za tri poena i 90% s linije slobodnih bacanja.

Klub ‘180’, kako je često nazvan, uvijek je sadržavao probrano društvo, sačinjeno od najboljih šutera u povijesti lige. Ipak, nitko nikada nije vodio takmičenje u broju poena s tim brojkama. Larry Bird je u 1988. godini završio kao treći u poretku najboljih strijelaca, dok je Kevin Durant bio drugi 2013. Ponavljamo, nikada se nitko s takvim procentima šuta nije istovremeno okitio i titulom najboljeg strijelca! – do danas.

statistika-steph-curry

Službeni podaci s Basketball-Reference.com

Jednom riječju – nestvarno.

Curry je oborio mnoge rekorde, ali za košarkaške čistunce, ovo je vjerojatno njegovo najveće postignuće. Dostigao je svetu cifru, koju su dotaknuli samo najbolji šuteri igre, učinivši to s nevjerojatnom efikasnošću. Redefinirao je izraz učinkovitost, uparivši ga s velikim uspjehom u vidu pobjeda.

Uvijek će biti onih koji će štititi prošlost i ne trebamo umanjivati uspjeh prošlih generacija pokušavajući uzdignuti Curryja. Umjesto toga, trebamo jednostavno prepoznati činjenicu da u modernoj eri, s akcentom šutiranje trojki i hand-check pravilima, nismo vidjeli ništa slično Stephu. Rezervirao je svoje mjesto na listi najvećih košarkaša svih vremena, bez obzira gdje ga vi odlučili upisati na istoj.

Nikada više nećemo svjedočiti nekome poput Stepha.

 

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE