Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Stern potvrdio prodaju Hornetsa i selidbu Netsa

Komesar NBA lige, David Stern održao je danas konferenciju za medije u kojoj se dotakao brojnih aktualnosti vezanih uz poslovanje NBA lige. Potvrdio je prodaju Hornetsa i selidbu Netsa, ali i èinjenicu da se dogovor za izgradnju nove dvorane u Sacramentu zakomplicirao i ponovno je sudbina Kingsa u neizvjesnim vodama.

Prvo je Stern potvrdio ono o èemu smo danas veæ pisali, New Orleans Hornetsi bit æe prodani Tomu Bensonu, dugogodišnjem vlasniku football ekipe New Orleans Saints. Benson æe za 338 milijuna dolara postati stopostotni vlasnik ekipe koja je od kraja 2010. godine bila u vlasništvu NBA lige. Liga je tada preuzela vlasništvo od Georgea Shinna koji je namjeravao Hornetse prodati grupi investitora koji su htjeli preseliti Hornetse izvan New Orleansa. Time je Stern na radost NBA fanova iz New Orleansa uspio saèuvati Hornetse u tom gradu.

Nakon toga potvrdio je vijest za koju se duže vremena znalo da æe se ispuniti, franšiza Netsa napušta New Jersey i seli u Brooklyn sljedeæe sezone, a samim time æe momèad dobiti i novo ime – Brooklyn Nets. Ekipa æe igrati u novosagraðenoj dvorani Barclays Center.

“Dvorana je zaista impresivna i bit æe dovršena na vrijeme, poèetkom kolovoza”, rekao je Stern o novoj dvorani u kojoj æe Netsi sljedeæe sezone igrati svoje domaæe utakmice. “Službeno otvaranje je 29. rujna, a koliko èujem, prodaja karata i zakup mjesta u dvorani dobro napreduje.”

Osim promjene lokacije, ekipa bi mogla imati i uvelike promijenjen igraèki kadar jer nakon završetka ove sezone prvi igraè Netsa, Deron Williams postaje slobodan igraè i može birati u kojoj æe ekipi nastaviti svoju karijeru. Bit æe velik udarac za Netse ukoliko Williams odluèi da neæe produžiti ugovor s Netsima nego se prikljuèi nekoj ekipi s kojom æe imati više šansi boriti se za naslova prvaka NBA lige.

Nakon pozitivnih vijesti prešlo se i na manje optimistiène teme. Došlo je do problema oko financiranja izgradnje nove dvorane u Sacramentu. Prije otprilike 2 mjeseca pisali smo kako je postignut dogovor o izgradnji nove dvorane u Sacramentu što bi znaèilo da æe se Kingsi ondje zadržati duže vrijeme, ali sada je došlo do neoèekivanih komplikacija. Vlasnici ekipe, obitelj Maloof, sada se premišljaju oko tog dogovora i sve su bliže odustajanju od izgradnje nove dvorane.

“Iznimno sam razoèaran razvojem situacije”, izjavio je Stern o moguæem odustajanju od postignutog dogovora. “Mislim da smo napravili sve što smo mogli. Ovo je sada situacija u kojoj obitelj Maloof, kao i grad Sacramento, moraju odluèiti kako dalje. Mislim da smo mi napravili sve što smo mogli.”

Jedan od braæe Maloof, George, rekao je kako je postignut dogovor bio samo okvirni dogovor i da je potrebno još pregovarati oko izgradnje nove dvorane, prije svega financiranja iste. Problem je što èelnici grada više ne žele pregovarati i smatraju postignut dogovor konaènim. Ukoliko pak predstavnici grada više ne žele pregovarati, George Maloof je najavio kako æe se obitelj Maloof povuæi iz tog dogovora, èime on propada i Sacramento ostaje bez nove dvorane.

Ovime se ponovno aktivira pitanje ostanka Kingsa u Sacramentu. Nova dvorana bila je glavni uvjet za to, ali ukoliko to otpadne, Kingsi ponovno imaju upitnu buduænost u glavnom gradu Kalifornije. George Maloof takoðer je izjavio kako postoji opcija renoviranja postojeæe dvorane Power Balance Pavilion, nekada zvane ARCO Arena, izgraðene 1988. godine. Stern se u to nije htio miješati i tu odluku prepušta obitelji Maloof.

Stern je oko ovog pitanja još izjavio kako oèekuje ostanak Kingsa u Sacramentu i sljedeæe sezone, ali nije to isto mogao reæi i za sezonu nakon sljedeæe. “Nadam se da æe doæi do obnavljanja dogovora oko izgradnje nove dvorane, ali nisam optimistièan”, rijeèi su Sterna koje možda i najbolje opisuju situaciju oko izgradnja nove dvorane, ali i buduænosti Kingsa u Sacramentu.

Konferenciju je zakljuèio Sternov zamjenik Adam Silver koji je spomenuo kako æe liga i ove godine, kao i prošle, biti u financijskom gubitku, ali da oèekuje da liga pozitivno posluje od sljedeæe sezone. Takoðer, potvrdio je da sljedeæe sezone NBA ekipe neæe na svojim dresovima imati oglase, nešto o èemu se prièalo prethodnih mjeseci. To bi uvelike poveæalo prihode svih NBA ekipa, ali to se neæe sigurno dogoditi sljedeæe sezone, dok je moguæe da æe oglasi biti dopušteni sezonu nakon toga, ali još je rano za o tome raspravljati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE