Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

Steve Clifford još tri godine trener Charlotte Hornetsa

Trener Charlotte Hornetsa Steve Clifford uživa u jednoj dobroj sezoni. Ne, Hornetsi nisu nešto vanserijski dobri ali su počeli bolje nego prošle godine. Uprava je Cliffordu dala najbolja moguća pojačanja u vidu tricaša Nicolasa Batuma i Jeremya Lamba a i došao je odličan back-up Kembi Walkeru u vidu Jeremya Lina.

Skok je evidentan u svakom mogućem pogledu, dali su čak 57% više trojki (šesti u ligi) i trenutno su top deset u ligi u po defanzivnom i po ofanzivnom rejtingu (deseti odnosno peti, respektivno). Vlasnik Michael Jordan je očigledno sretan te je odlučio da nagradi Clifforda novim, trogodišnjim ugovorom koji se još može i produžiti na dodatnu, četvrtu godinu. Ono što je za mene ključno jeste to kako su Hornetsi dobra defanzivna ekipa iako su izgubili najboljeg perimeter obrambenog igrača Michaela Kidd-Gilchrista i to za čitavu sezonu zbog ozljede ramena.

Neočekivano dobra obrana i pojačanje u šutu su dvije ključne stvari u tome da su nestali prošlosezonski loši Hornetsi i sada su poprilično dobri favoriti da se provuku u playoff. Ipak, ostaje da se vidi da li je 9-6 start i dobra obrana samo neki manji trend ili će se to zadržati do kraja sezone. Ako uspiju zadržati ovu igru, Hornetsi mogu biti favoriti za šestu ili sedmu poziciju na Istoku. Za nešto više teško je reći jer tu ima pet ekipa preko kojih se ne može – Cavsi, Heat, Bullsi, Hawksi i Raptorsi, dok se čini i da su Wizardsi te Pacersi prevelik zalogaj za Hornetse. Borbu za ostala mjesta morati će se boriti sa Knicksima, Pistonsima i Bostonom, te eventualno sa Bucksima ako se izvuku iz svoje krize.

U svakom slučaju, Clifford je trener koji je po mnogima jednostavno osoba koja ne može više sa lošim rosterom kojeg je imao prošle dvije godine, a pravu stranu treba da vidimo ove godine kada ima relativno dobru ekipu u svojim rukama.

Latest Posts

NE PROPUSTITE