Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Steve Nash novi igraè L.A. Lakersa

Los Angeles Lakersi napravili su sinoæ veliki posao, uspjeli su dogovoriti dolazak Stevea Nasha, jednog od najboljih razigravaèa NBA lige.

Nash je po završetku sezone postao nezaštiæen slobodan igraè i bilo je jasno kako više neæe produživati vrijednost s Phoenix Sunsima. Bilo je mnogo zainteresiranih ekipa a Lakersi su mu oèito ponudili najbolje uvjete. Nash æe u Lakerse doæi putem sign-and-trade dogovora, odnosno prvo æe Nash potpisati novi ugovor sa Sunsima, a zatim æe ga oni razmijeniti u Lakerse u zamjenu za 4 buduæa izbora drafta te 3 milijuna dolara u novcu. Sunsi æe dobiti izbore prve runde drafta 2013. i 2015. godine te izbore druge runde drafta 2014. i 2015. godine od Lakersa.

Razmjena æe biti provedena 11. srpnja, do kada traje period moratorija u NBA ligi, što znaèi da nije moguæe potpisivati nove ugovore jer NBA liga još nije službeno objavila iznos salary capa za sljedeæu sezonu.

Razlog zbog kojeg Lakersi neæe morati poslati nekog igraèa u Sunse je taj što æe iskoristiti tzv. trade exception kojeg su dobili kada su razmijenili Lamara Odoma u Dallas, a koji im omoguæuje da “upije” odreðeni dio ugovora Nasha kako bi ova razmjena mogla biti realizirana.

Za Nasha su veliko zanimanje pokazivali New York Knicksi, Dallas Mavericksi i Toronto Raptorsi, ali on je odluèio prihvatiti nešto manje novca i igrati zajedno s Kobeom Bryantom u Lakersima. Raptorsi su Nashu nudili 36 milijuna dolara za 3 godine, a on æe u Lakersima imati takoðer trogodišnji ugovor, ali vrijedan “samo” 27 milijuna dolara.

“Njegova namjera je bila da, ukoliko napusti Sunse, i oni dobiju nešto od njegovog odlaska”, izjavio je Billy Duffy, Nashov agent. “Ali stvar koja je prevagnula na stranu Lakersa je ta da æe biti blizu svojoj djeci, sada je samo jedan sat vožnje od njih. Nikada ga nisam vidio toliko sretnog zbog toga.”

Duffy je otkrio još neke detalje, kao da je Nash èak i razmišljao o povlaèenju iz košarke jer mu je obitelj na prvom mjestu i htio je biti više uz svoju djecu. Takoðer, èak 10 ekipa kontaktiralo je Nasha prvoga dana nakon otvorenja tržišta slobodnih igraèa te su najkonkretniji bili Knicksi i Raptorsi. Nash je èak bio prihvatio èinjenicu da æe igrati u jednoj od te dvije ekipe, ali Lakersi su kasnije poveæali svoje napore da ga dovedu i bili su uspješni u tome.

Lakersi su ovime riješili svoje dugogodišnje probleme koje su imali na poziciji razigravaèa. Nash æe svakog igraèa u klubu uèiniti još boljim i možemo Lakerse veæ sada svrstati u kandidate za naslov sljedeæe sezone. No možemo oèekivati još neke poteze uprave Lakersa tijekom predsezone, sigurno æe i oni poslati ponudu Orlandu za Dwighta Howarda koja æe ukljuèivati ili Andrewa Bynuma ili Paua Gasola. Bit æe zanimljivo vidjeti i kako æe Kobe Bryant i Steve Nash funkcionirati zajedno na terenu, jer Bryant je prošle sezone previše solirao, a od sljedeæe sezone æe imati Nasha koji æe mu moæi “namjestiti” jednostavnije pozicije za postizanje koševa.

Steve Nash “u nogama” ima 16 NBA sezone te unatoè 38 godina osjeæa da može odigrati još 2 ili 3 godine na vrhunskoj razini. Jedan je od najboljih razigravaèa u NBA ligi èemu svjedoèe i dvije uzastopne nagrade za najkorisnijeg igraèa lige, 2005. i 2006. godine. U karijeri je na prosjeènim brojkama od 14,5 poena i 8,6 asistencija po utakmici, pri èemu treba spomenuti da je u posljednjih 8 sezona samo jednom imao prosjek asistencija manji od 10, sezone 2008./09. s 9,7 asistencija po utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE