Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Što mogu “Twin Towersi” iz New Orleansa?

Početak nove sezone sve je bliži, a jedna od najzanimljivijih ekipa svakako će biti New Orleans Pelicansi. Rijetko kada smo, a posebice u novijim vremenima, imali priliku vidjeti ovako dva kvalitetna centra u istoj ekipi kao što su Anthony Davis i DeMarcus Cousins. Imati takva dva odlična igrača, od kojih su obojica među najboljih pet centara lige, automatski podiže očekivanja za narednu sezonu, ali veliko je pitanje hoće li ih ova momčad moći ispuniti.

Slobodno možemo reći da su Pelicansi anomalija u današnjem NBA-u. Igra se u zadnjim godinama promijenila, ekipe teže igranju sa small-ball postavama, a momčad Alvina Gentryja debelo odskače od tog trenda. Anthony Davis dobit će priliku igrati na svojoj najdražoj poziciji, poziciji četvorke, ali po današnjim kriterijima u NBA-u, Davis je čista petica. Bio bi odličan centar u već spomenutim small-ball postavama, ali s obzirom na to da uz sebe ima Cousinsa, od Pelicansa ove sezone nećemo vidjeti niže postave.

Davis i Cousins predstavljat će missmatch u dvobojima s mnogim ekipama i bit će ih jako teško čuvati. Obojica su viši od 2,10m, odlični su pod košem, imaju sasvim dobar šut s mid-rangea, a bez problema mogu pogoditi i tricu. Nema puno momčadi u NBA-u koje imaju dva dovoljno fizički moćna igrača da se nose s centrima Pelicansa. No, kako predstavljaju missmatch u napadu, tako će imati i dosta problema u obrani s čuvanjem small-ball petorki i bržim protokom lopte.

“Boogie” i “Obrva” svakako će opteretiti reket protivnika i idealna opcija bila bi okružiti ih s dobrim šuterima izvana, ali Pelicansi u svom kadru nemaju puno takvih igrača te mi je poprilično nevjerojatno da nisu pokušali potpisati igrače kao što su J.J. Redick ili naš Bojan Bogdanović koji bi im vrhunski sjeli. Ovako će se njihovi suparnici, znajući da će na terenu uglavnom biti i Rajon Rondo te Tony Allen, moći puno više koncentrirati na branjenje reketa.

Ogroman dio šuterskog tereta past će na leđa Jruea Holidaya, koji je zapravo point guard, a ne šuter. To je pomalo riskantan potez jer je Holiday prošle sezone zabilježio ne tako sjajnih 15,4 poena u prosjeku te nikada u karijeri nije šutirao više od 39% iza linije za tri poena. No, Pelicansi su pokazali da mu vjeruju davši mu ogroman petogodišnji ugovor vrijedan 126 milijuna dolara.

Još šuterskih problema zadala je ozljeda niskog krila te još jednog preplaćenog igrača u redovima Pelicansa, Solomona Hilla. Iako preplaćen, Hill je svakako bolji šuter od Tonyja Allena koji će zauzeti njegovo mjesto u startnoj petorci. Ipak, Allen će ovoj ekipi puno značiti u obrani jer zatvara prijetnje s perimetra te mu ni 35 godina na leđima ne bi trebalo previše smetati.

Vrlo zanimljiv je i potpis Rajona Ronda nad kojim je veliki upitnik. Rondo sigurno ne može ponoviti igre iz najboljih dana u Bostonu, ali u prošlosezonskom doigravanju upravo protiv Celticsa Rondo je pokazao da još ima baruta u sebi, ali tada ga je zaustavila ozljeda palca. Ne zaboravimo ni da je prije samo 2 sezone predvodio ligu sa 11,7 asistencija u prosjeku kada je dijelio svlačionicu upravo s DeMarcusom Cousinsom. Ako Rondo uspije ponoviti nešto slično, Pelicansi su u njemu dobili sjajnog playmakera.

Uz nedostatak šutera, još jedan problem ovoj ekipi predstavlja katastrofalna klupa. Ne pomaže ni činjenica da Omer Asik, turski centar koji ima deset milijuna godišnje, neće moći igrati jer ima ozbiljnih problema sa zdravljem. Kakav-takav doprinos i šuterski učinak trebali bi dati E’Twaun Moore te posebice Ian Clark koji je došao nakon šampionske sezone u Warriorsima. Jordan Crawford je u 19 utakmica prošle sezone imao 14,1 poen u prosjeku. Bilo bi lijepo kada bi nešto slično ponovio na većem uzorku.

Da zaključimo, Pelicansi svakako posjeduju jedno posebno oružje koje će biti teško braniti. Ako i ostali daju svoj maksimum, ova će se ekipa, unatoč nabrojanim problemima, na jakom zapadu moći boriti za jedno od posljednjih mjesta koja vode u playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE