Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Što se dogaða sa Lakersima?

Samo su èetiri ekipe u povijesti lige uspjele proæi u sljedeæi krug doigravanja nakon što su doživjele poraze u prve dvije utakmice na domaæem parketu. Mogu li Lakersi postati peta?

Ako je vjerovati statistici, teško. Lakersi nisu na razini na kojoj su osvojili naslove u posljednje dvije sezone i ovo bi vrlo lako mogao biti njihov kraj. No, što je dovelo do toga da se momèad iz Los Angelesa nalazi u ovakvoj situaciji?

Kada se prisjetimo prvoga kruga i prve utakmice doigravanja sa New Orleansom, kada su takoðer doživjeli poraz na svom parketu, dolazilo je do mnogih upitnika. Meðutim, ponajprije zahvaljujuæi (ne)kvaliteti Hornetsa u odnosu na Lakerse, Kobe Bryant i društvo su prošli u drugi krug.

U drugom krugu su doèekali Dallas Maverickse, koji veæ nekoliko sezona slove za ”mekanu” ekipu za doigravanje. Meðutim, ta ”mekana” ekipa je u prve dvije utakmice pokazala kako su se vremena promijenila, a njihova igra isklesana za pohod na naslov i pobjede nad Lakersima su pravi dokaz za to. No, neæu se ovdje baviti hvaljenjem igre Mavericksa, iako mislim da se trebalo pozabaviti i sa time, veæ æu se osvrnuti na Lakerse.

Da li su se Lakersi zasitili naslova?

Postoji li momèad koja ne želi osvojiti naslov? Pa zašto se uopæe održava neko natjecanje, ako nije radi težnje za pobjedom, pokušaja pobjede u svakoj utakmici.

Jesu li postali prestari?

Iako se glavne okosnice igre Lakersa nalaze u èetvrtom desetljeæu života, do ovog trenutka nitko nije dovodio u pitanju njihovu spremu. Pa i Kobe, Pau Gasol, Lamar Odom i Ron Artest æe gotovo sigurno igrati košarku na visokom nivou, još barem tri sezone.

Koji je onda razlog? Kako su Lakersi u obje utakmice potpuno nadigrani u drugom poluvremenu? U prvoj utakmici su imali 17 poena razlike, a u drugoj su postigli samo 32 koša u drugom poluvremenu.

Tokom cijele sezone se postavljaju upitnici za Kobea Bryanta, da previše solira, da uzima nerezonske šuteve. Možda je to i tako, možda Kobe i uzme 25 šuteva, a pogodi 8, ali da nema Kobea, Lakersi ne da ne bi uhvatili doigravanje, nego ne bi uhvatili 10 pobjeda u sezoni. Kobe Bryant je najbolji igraè NBA lige i nitko mu nema pravo osporiti ako uzme poneki loš šut.

Problem je u drugim igraèima. Pau Gasol možda igra i najlošiju košarku od kada se otisnuo preko bare, gotovo da se sakriva iza obrambenog igraèa, da mu ne bi netko sluèajno dodao loptu. Pa stoga i ne èude zvižduci publike u Los Angelesu upuæene njegovoj igri.

Vrlo slièna je situacija i s Andrewom Bynumom, ali koji ipak može krivite svoja loša koljena i brojne ozljede zašto nije na najvišoj razini. Derek Fisher je vjerojatno igraè koji æe otiæi u mirovinu nakon ove sezone, ali zašto onda ne pogine na parketu u nekoliko posljednjih utakmica.

Ron Artest. Što reæi? Nikad mi neæe biti jasno zašto taj momak želi loptu, zašto uporno želi šutirati trice. Ron je igraè koji ostavlja srce na terenu, koji æe u obrani zaustaviti najvažnije protivnièke igraèa, ali u napadu je beskoristan. Ron je i veliki emotivac, koji ne voli gubiti, ali vrlo lako mu otkaže fitilj, pa radi gluposti, kao što je onaj udarac u glavu JJ Barea 20 sekundi prije kraja druge utakmice, zbog kojeg je kažnjen s jednom utakmicom neigranja.

Od igraèa s klupe izdvojit æu Lamara Odoma, najboljeg šestog igraèa lige, koji igra jednu od najboljih sezona u života, a i u doigravanju nastavlja s odliènim igrama. Protiv Dallasa je on po meni jedini igraè koji može èuvati Dirka Nowitzkoga, koji u prosjeku šutira èak 7 lopti manje kada je Lamar u igri (14 naspram 21 pokušaja). Meðutim, niti to ne može natjerati Phila Jacksona da promjeni svoju startnu petorku, kako bi Lamar imao veæi utjecaj. Jednom prilikom smo mogli vidjeti kako Lamar traži od Phila da više akcija ide preko njega, da on završava više napada, jer tako bi i Lakersi mogli imati veæe šanse.

Ostatak družine mislim da nije niti vrijedan spominjanja, jer njihova igra je na razini Cibonine u Euroligi.

Ono što mnoge zabrinjava je samo stanje meðu igraèima, kao da je došlo do velike svaðe izmeðu svakoga pojedinaèno. Pa i Andrew Bynum je nakon posljednje utakmice izjavio da imaju problema sa vjerovanjem jedan drugome. Bynum je vrlo vjerojatno pogriješio što je to rekao novinarima, ali svim boljim poznavaocima to je veæ otprije jasno.

Lakersi u ovoj seriji nerado dijele loptu, kao da svatko sam želi pobijediti momèad iz Teksasa, a to ne da ne može Fisher, Artest ili Gasol, nego to ne može niti Kobe Bryant.

Iskreno, ne vjerujem da Lakersi ovo mogu okrenuti, mislim da je Dallas, a ponajprije Dirk Nowitzki ove sezone zacrtao naslov kao jedini zadatak, a u ovom dvoboju imaju puno više rješenja, te bi vrlo lako moglo doæi i do popularne metle, a navijaèi Lakersa ostati uskraæeni za još jedno zviždanje svojim miljenicima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE