Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Što znači pobjeda u drugoj rundi doigravanja?

Osim prolaza u konferencijsko finale mislite? Podosta toga. Prva runda je ispraćena i arhivirana. Luzeri su otišli na pecanje dok se pobjednici suočavaju s kudikamo ozbiljnijim izazovima nego što je to bio slučaj. Već ste imali prilike pročitati detaljne najave polufinalnih dvoboja, a ovdje ćemo se pozabaviti raznim pitanjima koja će obilježiti te dvoboje.

Koliko daleko može Durant? Jesu li Knicksi pravi? To su samo neka od pitanja na koje odgovor može dati ova runda doigravanja. Pitanja nisu nužno vezana isključivo uz idućih četiri do sedam utakmica. Izvedba u ovoj seriji može biti snažan indikator širih pretpostavki koji se odnose na ukupan nastup momčadi i igrača u ovogodišnjem doigravanju.

Uz pitanja imam i jedan apel i jednu želju. Želja se odnosi na dobro zdravlje svim momčadima do kraja doigravanja. Dvije od četiri polufinalne serije u mnogome su određene ozljedama važnih pojedinaca, a obični fanovi poput svih nas su ostali uskraćeni. Zbilja je šteta što nema jednog Westbrooka, Rosea ili čak Davida Leeja koji je izuzetno bitan kotačić u stroju “Dubsa”. “Man down” je očito mantra ove košarkaške sezone.

Apel pak ide Shanu Battieru: Ne brij brkove brate! Krasan detalj na razini Thomasa Magnuma i potencijalni marketinški instant hit. Zamislite scenu, prva utakmicu protiv Bullsa i cijela American Airlines Arena u majicama na kojima piše “Fear the mustache!”. U idealnom scenariju Battier počinje u petorci, skače na podbacivanju protiv Noaha, osvoji loptu i trči u lijevi kut. MVP regularnog dijela sezone probija prvu liniju i prosljeđuje asistenciju za Magnuma, ovaj Battiera, koji hladno stavlja trojku i viče: Fear the mustache! U tom trenutku dvorana pada u delirij, a brkovi postaju ljetni hit u South Beachu.

A sad na ozbiljne stvari,

Oklahoma City Thunder vs Memphis Grizzlies

1.) Koliko može sam Kevin Durant?

Kada je objavljena vijest da je “željezni čovjek” Russell Westbrook gotov za sezonu to je bilo prvo pitanje koje je svima palo na pamet. Nema boljeg strijelca u ligi od Durantule, to nikada nije bilo sporno. Napredak koji ove sezone pokazuje u skoku, asistencijama i obrani dodatno je podigao razinu njegove igre, pa ipak Westbrookova ozljeda je nekako bacila OKC u drugi plan.

Na Durantu je da pokaže koliko stvarno može, a ova serija je upravo savršena za to. Ni jedna momčad u doigravanju osim Pacersa i eventualno Bullsa ne igra obranu kao Grizzliesi koji će zasigurno svoj defanzivni fokus usmjeriti upravo na Duranta. Ni jedan zadatak nije ni približno mentalno težak kao onaj koji sada ima Kevin, prva utakmica ove serije je samo potvrdila to. Thunder ide onoliko koliko ih on bude nosio, što naravno aktere našeg idućeg pitanja ne amnestira od eventualnog neuspjeha.

2.) Vrijeme za Sergea Ibaku da pokaže zašto je menadžment Thundera izabrao njega umjesto “bradonje” i za Kevina Martina da pokaže koliko može kada su ulozi najveći. Da li to mogu?

James Harden je zamijenjen isključivo radi financijskih razloga iako je menadžment Thundera imao i drugih opcija koje je mogao iskoristiti. Mogli su sačekati još jednu sezonu i preuzeti rizik ili se riješiti Sergea Ibake.

Ovu raspravu sam vodio netom prije Hardenovog tradea i jasno sam rekao da bih napravio isto. U NBA ligi visoki igrači poput Ibake su raritet, nadareni defenzivci koji mogu šutom otvoriti reket. Moj argument je bio da je lakše naći igrača poput Hardena nego igrača poput Ibake i stoga je mudrije zadržati potonjeg. Ozljedom Westbrooka njegova ofenzivna uloga postaje gotovo jednako kritična kao i ona obrambena. Riječima Cube Gooding Juniora: “Show me the moneeeey!”

Kevin Martin mora popuniti rupu, kratko i jasno, njegova igra protiv bivšeg kluba je spadala u rubriku toplo hladno. Na Martinu je da opravda svoj dolazak.

3.) Jesu li Grizzliesi ozbiljni?

Gasol i društvo su u prvoj rundi doigravanja pokazali ozbiljnost pa ipak tek će ova serija će biti pravi test njihovog kredibiliteta. U prethodnoj rudni su imali sreće s ozljedom Blakea Griffina što naravno ne znači da bi serija završila drugačije u slučaju da te ozljede nije ni bilo ali ipak.

Sada se suočavaju s ekipom Thundera koja je još teže pogođena izostankom Russella Westbrooka. Memphis je vrhunska obrambena ekipa s ponajboljim centrom u ligi, odličnom kemijom i zdravim rosterom, ako je njihovo vrijeme zbilja sada, kao što tvrde, onda je ovo idealna prilika da dokažu svoju zrelost.

San Antonio Spurs vs. Golden State Warriors

4.) “Coming out party” za Warriorse?

Ova serija je matura za “Dubse”, nitko ne očekuje da pobjede odmorne Spurse ali sa svojom potentnošću i mladošću ta ekipa je natjerala Oakland da luduje kao da je opet 2007. Warriorsi su tu da ostanu, a kako bi ostali moraju nekoga pobijediti. Prva prilika za to ih čeka u Texasu.

5.) “Stara škola” i mlade snage. Potvrda kvalitete Marka Jacksona kao trenera?

Jackson je bio inteligentan igrač i sva je prilika da je takav trener. Warriorse su uvijek svi više gledali kao neozbiljne “vikend-ratnike” nego ozbiljne borce spremne na poduhvate, a Jackson je promijenio tu kulturu. Njegov utjecaj se najviše vidi kod Stephena Curryja i bit će izuzetno zanimljivo pratiti obračun sa “starim liscem” Greggom Popovichem.

Miami Heat vs. Chicago Bulls

6.) Može li trener Bullsa Tom Thibodeau kreirati još jedno trenersko remek-djelo?

Bullsi su fascinantna ekipa koju jednostavno morate voljeti, a to je sve isključivo zasluga sive eminencije na klupi. Momčad svaku utakmicu “gine” na terenu i igra srčanu obranu uz redovito tragičan zdravstveni bilten.

Sedma utakmica u gostima bez pola ekipe? Nema problema, Thibodeau je jedan od najboljih trenera u ligi i prava je šteta da već dvije sezone u najvažnijem razdoblju ne može računati na veliki broj bitnih igrača. Miami neće pružiti milost ali nemojte ni sekunde pomisliti da bi James i ekipa radije igrali protiv “pokrpanih” Bullsa nego protiv one čudne družine iz Brooklyna.

7.)    Je li Roseov stav razumljiv čak i ako Bullsi budu imali priliku za pobjedu u seriji?

Rose bi svakako trebao izbjeći to da postane drugi Gilbert Arenas koji se dva puta vraćao prerano nakon ozljede koljena i nikada nije bio isti igrač nakon toga. Mentalno zdravlje je podjednako važno kao i tjelesno, Rose je dugoročni projekt Bullsa i ova mu sezona sigurno neće biti zadnja stoga je zdravlje svakako prioritet.  

New York Knicks vs. Indiana Pacers

8.) Sprovod ili krštenje?

Knicksi su svojim ponašanjem izvan terena i nekonzistentnošću na terenu u prvoj rundi doigravanja pokazali koliko su daleko od šampionske ekipe i statusa ozbiljnog “contendera”. Nitko nije očekivao da ranjeni i ostarjeli Celticsi naprave nešto što nije uspjelo nikada nikome ali su pokazali Knicksima koja je razlika između šampiona i onih koji bi to željeli postati.

Carmelo Anthony s razlogom ima uvjerljivo najgori skor od svih igrača u doigravanju kada se gleda posljednjih 20 godina. (17-37 u karijeri, bez ovogodišnje pobjede nad Celticsima) Ova serija pruža priliku Knicksima da pokažu zrelost. Pacersi su ozbiljna i kontrolirana ekipa koja ima stav, u svakom slučaju idealan test kredibiliteta za “face” iz “Velike jabuke”.

9.) Je li J.R. Smith naučio lekciju?

Pacersi imaju sličan stav kao i Celticsi i znaju isprovocirati suparničke igrače. J.R. Smith je najvažniji igrač Knickerbockersa i njegova izvedba će biti od ključne važnosti u ovoj seriji. Ako misle nešto napraviti J.R. mora pokazati da je više od talentiranog “šmekera” koji kada je u pravom ritmu postaje gotovo nezadrživ. Alternativa takve izvedbe je prečesto glavni uzrok poraza.

10.) Priznajte da biste voljeli da netko od igrača Pacersa bar jednom tijekom serije usred Gardena pokaže “choke sign” Spike Leeju u stilu Reggieja Millera?

Svaki komentar je suvišan za bilo koga tko je ikada vidio taj “okršaj” dvojice velikih brbljavaca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE