Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sudac Joey Crawford prekida karijeru zbog ozljede koljena

NBA sudac Joey Crawford, u siječnju 2015. godine, je najavio da će tekuća sezona za njega biti posljednja. Plan je bio suditi sve do velikog NBA finala, ali do toga ipak neće doći.

Steve Aschburner, novinar službenog portala NBA.com, u kratkom tekstu je obavijestio javnost: “Crawford, veteran u ligi i sigurno jedan od najprepoznatljivijih i najkontroverznijih sudaca u povijesti NBA, odradio je svoju posljednju utakmicu. Na pauzi je od studenog, koja je direktna posljedica artritisa i bola u desnom koljenu. U prosincu je uslijedila operacija potrganog meniskusa u istom koljenu, a povratak se planirao 1. ožujka do kraja onoga što je ostalo od njegove 39., ujedno i posljednje sezone i postsezone. Nažalost, oporavak nije protekao planiranom dinamikom.”

Javnost ima dosta podijeljeno mišljenje o Crawfordu, jedni ga smatraju najlošijim sucem u povijesti lige, dok ga drugi (oni koji više gledaju kroz šaljivu prizmu) smatraju svojevrsnom maskotom. Naravno, Joey Crawford je bio poprilično dobar sudac – kada nije bio prezauzet privlačenjem pažnje na sebe, kritiziranjem igrača i provociranjem Tim Duncana.

Tijekom dugogodišnje karijere, za Crawforda se povezivalo s nekoliko kontroverznih situacija:

Istraga oko utaje poreza: U 1998. godini, Crawford je bio jedan od osam NBA sudaca optuženih za lažnu prijavu prihoda, nakon što je IRS (Porezna uprava SAD) otkrila nepravilnosti u zaradi od avionskih karata osiguranih od strane lige. Nakon četverogodišnje istrage, Crawford je priznao krivicu za lažnu prijavu prihoda u iznosu od 82 500 dolara, te je podnio ostavku na mjesto službenog lica NBA. Tadašnji komesar lige, David Stern, je ponovno postavio Crawforda za suca u skraćenoj sezoni 1998/1999 u kojoj nije propustio niti jedan meč.

‘Tim Duncan vs Joey Crawford’ saga: U aprilu 2007. godine, Crawford je isključio superstara San Antonio Spursa, Tim Duncana zbog navodnog ismijavanja sudaca sa svog mjesta na klupi, tijekom utakmice protiv Dallas Mavericksa. Duncan je također navodno uvrijedio Crawforda psovkom. S druge strane, Duncan je izjavio da ga je Crawford izazivao na fizički obračun. Dva dana nakon incidenta Crawford je dobio suspenziju za ostatak sezone, što je značilo kraj niza od 21 uzastopnog nastupa u NBA finalima. Liga je također kaznila Duncana s 25 000 dolara zbog verbalnog vrijeđana službenog lica lige, uz upozorenje da će sličan incident u budućnosti rezultirati isključenjem. Komesar David Stern je komentirao Crawfordove postupke kao ‘neuspjeh u ispunjavanju profesionalnih standarda koje liga očekuje od NBA sudaca’. Crawfordu je NBA sudačka licenca vraćena u septembru iste godine, nakon što je u javnost izašlo saopćenje s vrha lige da je ‘u razgovoru s Crawfordom primijećen napredak nakon savjetovanja i posjeta sportskom psihologu’.

U ligu je stigao s 26 godina, a do danas je sudio 2561 utakmicu regularne sezone, što ga stavlja na drugo mjesto vječne liste iza Hall of Fame suca Dick Bavette. Prvi je po broju nastupa u NBA doigravanju s 374 utakmice, dok je drugi na listi po broju suđenih 50 NBA finala iza Mendy Rudolpha.

Latest Posts

NE PROPUSTITE