Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sve izglednija odgoda sezone

Protekla dva dana održana su dva sastanka izmeðu Udruge igraèa i predstavnika NBA lige na kojima se pregovaralo o novom kolektivnom ugovoru. Ipak, do dogovora nije došlo te se oèekuje odgoda poèetka sljedeæe sezone.

Iako nakon sastanka igraèi i vodstvo lige govore samo biranim rijeèima, kako bi izbjegli otkriti detalje razgovora, jasno se može razaznati da su dvije strane još daleko od dogovora. Sastanak u petak trajao je èetiri sata, juèerašnji se odužio na skoro osam sati, ali pravog napretka bilo nije.

“Nismo ni blizu dogovora”, priznao je komesar NBA lige, David Stern nakon juèerašnjih pregovora. “Ali ipak smo bliže dogovoru nego što smo prije bili.”

Juèer je glavna tema pregovora bila definiranje salary capa, igraèi ga žele zadržati što sliènijim postojeæem, a vlasnici žele promjene, da se što je moguæe više ukloni moguænost prelaska granice salary capa. Ipak, ovo nije najvažnija stvar u ovim pregovorima, to je podjela prihoda lige a obje strane po ovom pitanju ne žele popustiti. Prošlih godina igraèi su dobivali 57 posto od prihoda lige, a sada vlasnici žele taj postotak smanjiti na 46 posto, što igraèi ne prihvaæaju te se bore da taj postotak bude iznad 50 posto. Vlasnici ne žele odstupiti od svojih zahtjeva jer znaju da æe igraèi imati problema ako se sezona odgodi te im novac ne bude redovito stizao na raèune. Nadaju se da æe tada igraèi popustiti i da æe vlasnici postiæi svoje zacrtane ciljeve.

Buduæi da “zaraæene” strane nisu ni blizu dogovora oko glavnog problema,  pitanje je dana kada æe Stern morati otkazati predsezonske utakmice te odgoditi poèetak sljedeæe sezone koja bi trebala krenuti prvog dana studenog. Kada se dogovor postigne trebat æe oko tri tjedna do mjesec dana da se sve formalizira i da se krene s natjecanjem, stoga je poèetak sljedeæe sezone za mjesec dana nerealno oèekivati. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, no ni tada ne trebamo oèekivati veliki napredak.

Latest Posts

NE PROPUSTITE