Monday, May 6, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sve što trebate znati o BIG3 ligi

U ponedjeljak je odigrana posljednja NBA utakmica ove sezone. Slijede nam NBA Draft i Ljetna liga, a onda košarkaška suša traje sve do kraja kolovoza kada počinje Eurobasket. Zapravo, tako bi to bilo da se ove godine nije pojavilo novo osvježenje na košarkaškoj sceni, a riječ je košarci 3 na 3 koju je pokrenuo legendarni Ice Cube. BIG3 liga, kako joj je ime, trajat će od 25. lipnja do 26. kolovoza, a u njoj će se natjecati umirovljeni NBA igrači. Kako biste uskoro mogli uživati u novoj igri „starih majstora“, prenosimo vam sve što o ligi trebate znati.

KAKO JE NASTALA IDEJA?

Početkom 2017. godine Ice Cube i Jeff Kwatinetz obavijestili su javnost da pokreću novu košarkašku ligu – BIG3 – u kojoj će igrati bivši NBA igrači. Kako su došli do ideje objasnio je Ice Cube u intervjuu za časopis Dime:

„Već je duže vrijeme to bio moj san. O nečemu takvome sam uvijek u podsvijesti razmišljao, ali nikada nisam mislio da ću uspjeti realizirati ideju. Istovremeno, Jeff (Kwatinetz) i Roger (Mason Jr.) su razmišljali kako bi voljeli napraviti košarkaški spektakl u kojem bi sadašnji igrači igrali 1 na 1 ili 3 na 3. No, ni oni nisu mislili o realizaciji takvog projekta. Zatim sam vidio Kobeja Bryanta kako zabija 60 poena u svojoj posljednjoj NBA utakmici i pomislio sam si kako stvarno nije u redu da netko tko može zabiti toliko poena ide u mirovinu. U tom trenutku mi je sinula ideja. Igrači u mirovini možda više nemaju toliko snage da trče po cijelom terenu, ali bez problema mogu igrati 3 na 3. Nazvao sam Jeffa i počeli smo razgovarati o mogućim pravilima, sustavu i svemu što je potrebno da uspijemo pokrenuti takvu ligu. Zatim smo u jednom trenutku pozvali i Rogera Masona, a kada nam je rekao da želi biti povjerenik lige znali smo da imamo dobru ideju.“

STRUKTURA LIGE

U ligi ima ukupno osam momčadi, a svaka se momčad sastoji od pet igrača, jedne rezerve i jednog trenera. Liga će trajati 10 tjedana – prvih osam tjedana bit će regularna sezona, deveti tjedan je doigravanje (1. protiv 4. i 2. protiv 3. za finale + borbe za plasman 5. – 8. mjesta), a posljednji tjedan je finale.

Kako bi igrači igrali na najvećoj mogućoj razini i kako se liga ne bi pretvorila u cirkus kao što su All-Star utakmice u NBA-u, igrači dobivaju 52% od svih prihoda. Sve momčadi će dobiti novčanu nagradu ovisno o poziciji, tako da će se i one utakmice za 7. i 8. mjesto igrati ozbiljno ako igrači žele osvojiti više novca.

Utakmice će se igrati isključivo nedjeljom, a na taj dan će igrati sve momčadi (dakle, svaku nedjelju četiri utakmice). Svaki tjedan će se i mijenjati lokacija utakmica, a igrat će se u košarkaškim dvoranama diljem SAD-a:

  1. tjedan (25.lipnja): Barclays Center, Brooklyn
  2. tjedan (2. srpnja): Spectrum Center, Charlotte
  3. tjedan (9. srpnja): BOK Center, Tulsa
  4. tjedan (16. srpnja): Wells Fargo Center, Philadelphia
  5. tjedan (23. srpnja): UIC Pavilion, Chicago
  6. tjedan (30. srpnja): American Airlines Center, Dallas
  7. tjedan (6. kolovoza): Rupp Arena, Lexington
  8. tjedan (13. kolovoza): Staples Center, Los Angeles
  9. tjedan – doigravanje (20. kolovoza): Key Arena, Seattle
  10. tjedan – finale (26. kolovoza): T-Mobile Arena, Las Vegas

MOMČADI

Početkom svibnja bio je održan i draft, a od 70 prijavljenih igrača izabrano je njih 24. Zanimljivo je da dosta bivših poznatih NBA igrača nije uspjelo završiti u jednoj od ekipa, kao što su recimo Earl Boykins, Steve Francis, O.J. Mayo, Nikola Peković, Latrell Sprewell i dr.

Ovako izgledaju momčadi:

3’S COMPANY: Allen Iverson (kapetan, trener-igrač), DerMarr Johnson, Andre Owens, Mike Sweetney, Ruben Patterson, David Hawkins (rezerva).

KILLER 3’S: Chauncey Billups (kapetan), Charles Oakley (trener-igrač), Stephen Jackson, Reggie Evans, Larry Hughes, Brian Cook, Eddie Robinson (rezerva).

TRI-STATE: Jermaine O’Neal (kapetan), Bonzi Wells, Xavier Silas, Lee Nailon, Mike James, Lou Amundson (rezerva), Julius „Dr. J“ Erving (trener).

3 HEADED MONSTERS: Rashard Lewis (kapetan), Jason Williams, Kwame Brown, Eddie Basden, Mahmoud Abdul-Rauf, Hakim Warrick (rezerva), Gary Payton (trener).

TRILOGY: Kenyon Martin (kapetan), Al Harrington, Rashad McCants, James White, Dion Glover, Jannero Pargo (rezerva), Rick Mahorn (trener).

GHOST BALLERS: Mike Bibby (kapetan), Ricky Davis, Mo Evans, Marcus Banks, Ivan Johnson, Joe Smith (rezerva), George Gervin (trener).

BALL HOGS: Brian Scalabrine (kapetan), Josh Childress, Derrick Byars, Rasual Butler, Dominic McGuire, Desmon Farmer (rezerva), Rick Barry (trener).

POWER: Corey Maggette (kapetan), Cuttino Mobley, Jerome Williams, DeShawn Stevenson, Moochie Norris, Paul McPherson (rezerva), Clyde Drexler (trener).

PRAVILA

Za razliku od NBA lige, ali i službenih 3 na 3 pravila, BIG3 liga neće imati ograničeno vrijeme igre. Pobjeđuje prva momčad koja dođe do 60 poena, a poluvrijeme je kada jedna od momčadi dođe do 30 poena. Igra se na 4 poena razlike.

Poeni će se brojati kao u košarci 5 na 5, dakle trica vrijedi 3 poena, dvica vrijedi 2 poena, a ono što je novitet u svijetu košarke je i koš koji vrijedi 4 poena: na terenu će biti tri kruga, ako igrač zabije koš dok je nagazio bilo koji dio toga kruga, on će vrijediti 4 poena.

Nakon što momčad postigne koš, loptu prvo mora dotaknuti sudac prije nego što se izvede. Ekipa koja postigne koš ima 3 sekunde da se postavi u obranu, dok ekipa koja je primila koš izvodi loptu i za to ima 5 sekundi nakon što im ju sudac uruči.

Ako neka ekipa promaši šut (tako da lopta dira obruč), druga ekipa nakon obrambenog skoka mora „očistiti“ loptu tako da ju izvede iza linije za tri poena (igrač mora s obje noge biti iza linije). Igrač koji je uhvatio skok i bacio loptu izvan trice mora izaći iz reketa prije nego što ju opet primi, a primjenjuje se i pravilo od maksimalno 3 sekunde u reketu (u napadu). Ako igrač ukrade loptu, ne mora ju „čistiti“.

Što se prekršaja tiče, BIG3 liga uvela je još jedan novitet kako bi ubrzala igru. Jednostavno, igrač koji je fauliran prilikom šutiranja imat će samo jedan šut, i to za onoliko poena koliko je i prvotno šutirao. Dakle, ako netko gađa tricu i bude fauliran, dobiva slobodno bacanje s trice koje vrijedi 3 poena (odnosno jedno obično slobodno bacanje za 2 poena ili jedan slobodan šut iz kruga za 4 poena).

Osobne pogreške neće se brojati pojedinačno, već samo ekipno. Ekipa ulazi u bonus nakon pet prekršaja (po poluvremenu), a bonus se rješava dvama slobodnim bacanjima i loptom sa strane.

Prilikom tehničke pogreške primjenjuje se isto pravilo kao i kod bonusa, ali svaka sljedeća tehnička pogreška rezultira s četiri slobodna bacanja i loptom sa strane.

Izmjene se smiju raditi samo prilikom prekida i tijekom timeouta.

Kod spornih situacija pregledavat će se usporene snimke.

I to je uglavnom to. Za manje od dva tjedna počinje ovaj mix ulične košarke, NBA nostalgije i vrhunske zabave, a sve košarkaške sladokusce čeka dodatnih deset neprospavanih noći. Još uvijek je nemoguće predvidjeti koja je momčad favorit jer nitko ne zna u kakvoj formi su igrači, ali sigurni smo da su sama imena dovoljna da izaberete ekipu koju ćete bodriti. Prijenosi svih utakmica bit će na programu FOX Sports, komentatori će biti Gus Johnson, Jim Jackson, a s terena će izvještavati Michael Rapaport.

Osim njih, BIG3 ligu će pratiti i portal NBA Cro, tako da ćemo vas preko ljeta redovito izvještavati o rezultatima i ostalim novostima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE