Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

T – Mac is back

Mnogi su u poslijednje dvije sezone zaboravili na Tracy McGradya, igraèa koji je dugi niz godina bio jedan od ponajboljih igraèa lige. Nažalost, prvenstveno ozljede koljena i leða su ga zaustavile da napravi još dublji trag. Pamti ga se prije svega po vanserijskom šutu kojim je uništavao protivnike, ali da se  T–Mac vraæa pokazuju posljednje utakmice njegovih Detroit Pistonsa za koje je poèeo startati u prvoj petorci i ponovno igra znaèajnu ulogu. Pistonsi su s njime u petorci trenutno na omjeru 10-10, a ukupno imaju 19 – 32. To je igraè koji je sam bio sposoban pobijediti, no danas je situacija malo drugaèija. Pa da se prvo malo prisjetimo T–Maca u dosadašnjoj karijeri, i to uoèi sljedeæe utakmice sa San Antonio Spursima, ekipom kojoj je utrpao 13 koševa za 35 sekundi.

Tracy McGrady je izabran kao 9. pick na draftu 1997. godine od strane Toronto Raptorsa. U NBA ligu je došao izravno iz srednje škole, kao jedan od najboljih igraèa, ali u Torontu se nije dugo zadržao. Iako je zajedno sa svojim roðakom Vince Carterom odveo Raptorse do prvog nastupa u playoffu, gdje su izgubili od New York Knicksa s 3 – 0, izrazio je želju za igranjem u svojoj rodnoj Floridi.

U ljeto 2000. godine mijenjan je u Orlando. Tamo odmah bilježi veliki napredak u svojoj igri te postaje glavna okosnica Magica. Sezonu je završio na prosjeku od 26.8 koševa, 7.5 skokova i 4.8 asistencija. Prosjek koševa koji je ostvario bio je najveæi za nekog igraèa mlaðeg od 21 godine, ostvario je prvi All- star nastup, a dobio je i nagradu za Igraèa koji je najviše napredovao. U sljedeæe tri sezone bilježi izvanredne brojke. Dvije sezone završava kao prvi strijelac lige i to s prosijecima od 32.1 i 28.0 koševa te tako postaje treæi najmlaði igraè koji osvaja nagradu za prvog strijelca lige dvije sezone uzastopce, iza Wilta Chamberlaina i Boba McAdooa. 10. ožujka 2004. protiv Washingtona postiže rekord karijere od 62 koša.

U sezoni 2004/2005 mijenjan je u Houston Rocketse. Tamo je samo prvu sezonu uspio odigrati bez problema, ali od sezone 2005/2006 dolaze ozljede. Ipak Rocketsi u sljedeæe tri od èetiri sezone ulaze u doigravanje, ali niti jednom ne uspijevaju proæi prvi krug. McGrady svoj prosjek drži na 24 koša po utakmici. 18. veljaèe 2009. objavljuje da æe morati iæi na operaciju koljena te da æe propustiti ostatak sezone. Rocketsi ipak te sezone ulaze u doigravanje, a u playoffu u prvom krugu prolaze Portland Trail Blazerse, da bi u drugom u sedam nezaboravnih utakmica izgubili od Los Angeles Lakersa. Tracy je tada prvi puta prošao prvu rundu doigravanja iako nije odigrao niti jednu utakmicu, ali je bio u rosteru.

Prošle sezone radi kratko zaustavljanje u New York Knicksima, da bi konaèno ove sezone došao u Detroit Pistonse.

Ni ovdje nije izgledalo sve idilièno na poèetku sezone. T–Mac je igrao vrlo malo, ulazio s klupe, vrlo rijetko imao dvocifreni broj poena, ali je i dalje vjerovao da može pomoæi ekipi. Malo po malo i dobio je šansu. Detroit je igrao vrlo loše i promjene su bile nužne. Tako je trener  John Kuester odluèio promjeniti startnu petorku te na mjesto organizatora igre postavlja McGradya. Novi poèetak je bila utakmica protiv New Orleans Hornetsa 19. prosinca koju Pistonsi dobivaju 111 – 108, a Tracy kao èlan petorke postiže skromna 4 koša, ali njegova uloga na terenu postaje znaèajnija. Ta uloga je vrlo brzo iskazana i u brojkama. U sljedeæe tri utakmice Pistonsi pobjeðuju Toronto i Boston, a gube od Chicaga, uz McGradyijevih 17.6 koševa po susretu i 15 asistencija u dvjema pobjedama.

Dobre igre su se nastavile sljedeæih mjesec i pol dana, te Tracy vrlo èesto postiže dvocifreni broj poena, a najbolje je odigrao u još jednoj pobjedi nad Torontom, Orlandom i u posljednjoj utakmici protiv Milwaukea.

Sada mu pozicija u igri omoguæuje da je lopta veliki dio vremena u njegovim rukama, ali ovoga puta je nema iz razloga da sam iskreira šut, nego da prvenstveno razigrava suigraèe.

Volim naèin na koji se ekipa kreæe kada ja imam loptu i ako æu ovako produljiti svoju karijeru, ja sam za. Ovako mogu reæi da sam all–round igraè, a ne samo šuter”, izjavio je T – Mac.

Njegovom igrom je zadovoljan i trener, ” Prednost koju imamo u njemu je njegova visina, jer s 203 cm nije kao i ostali playmakeri. Znam da æe mu to stvarati probleme u obrani, ali on vrlo rijetko èuva protivnièke razigravaèe, to èine Will Bynum ili Rodney Stuckey. Vrlo je dobar u post igri i prodorima i ne samo da kreira sebi nego kreira i drugima.”

Trener se osvrnuo i na igru rookieja Grega Monroea, koji se posebno uklopio u igru s McGradyem, ” Nema sumnje da Greg od Tracya može puno lakše dobiti loptu u pravo vrijeme i na pravom mjestu”,

Igra Pistonsa je sada mnogo izbalansiranija i mnogo nesebiènija, ali mnogi kao razlog ovome vide i neigranje Ripa Hamiltona posljednjih tjedana. ” Ova uloga je lagana za mene. Odreðeni igraèi razumiju igru bolje od ostalih, kao npr. ja ili Grant Hill. Ne samo da smo vješti nego posjedujemo iznimno visoku košarkašku inteligenciju. Možete imati igraèe koji su fizièki iznimno jaki, ali ako im oduzmete tu snagu, od njih ne dobivate ništa.”

Nema sumnje da je T–Mac željan igre i da je posljednje dvije sezone puno izgubio. Nije izgubio samo dvije sezone, izgubio je èvrstinu i snagu kakvu je prije posjedovao. Godinu i pol je ulazio s klupe i promatrao kako neki novi klinci dolaze i preuzimaju uloge i sada kada je ponovno dobio priliku da pokaže što zna i može, nema sumnje da æe Tracy znati iskoristiti svoju šansu.

Nekada je bio superstar koji je svaku veèer mogao bez problema postiæi preko 30 poena, ali danas æe se ipak zadovoljiti razigravanjem ekipe i pokojim šutem. Najvažnije je da je on shvatio da nije Tracy McGrady od prije nekoliko sezona, ali Tracy McGrady nije zaboravio igrati košarku, nije zaboravio pogaðati šuteve, samo mu treba malo više ritma. Pogledajte samo sažetke kada su pobijedili Magica u Orlandu, a on postigao 20 koševa.

Uostalom on nije starac pa tek je napunio 31 godinu i zasigurno može još puno pridonijeti ovoj ekipi Pistonsa, kako na terenu, tako i pomaganjem mlaðim igraèima. Nema sumnje da Pistonsi sa zdravim McGradyem mogu puno dobiti, pa zar pobjede to ne pokazuju. On je u svakom smislu profesionalac koji je uvijek voljan pomoæi.

I zato mislim da ga mnogi NBA fanovi vole vidjeti zdravog, vidjeti ga na terenu, vidjeti ga kako zabija, a ni zakucavanja nisu tako rijetka. Ako bi ga te tako èeste ozljede zaobišle, mogao bi možda i odvesti Pistonse do doigravanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE