Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tek sad poèinje cirkus

Hiljadu mu darkvudskih bubnjeva, kakva prva runda! Ðizs! Od ludih Pacersa koji samo što nisu pospremili Derricka Rosea u bolnicu agresivnom obranom u reketu do nenadmašnih Grizzliesa koji su sravnili sa zemljom staraèki dom u San Antoniju gledali smo najuzbudljiviju prvu rundu doigravanja u zadnjih ohoho godina.

Nije bilo serije koja je bila dosadna, iako je, kao i uvijek, bilo utakmica koje nisu bile na nivou. Sve ekipe koje su ispale pružile su nekog vraga i opravdale svoj ulazak u playoff. Èak su i ti nesretni Spursi oduševili genijalnim ulazima gospodina Manua koji je parao obranu Grizzliesa unatoè terminatorskoj ruci. Tricu Neala za produžetak da ne spominjemo.

Sixersi su oteli jednu tekmu Miamiju i još jednom pokazali da Heat ima nevjerojatnih problema u zatvaranju utakmica.
Pacersi su podigli razinu igre kao niti jedna druga ekipa u doigravanju, odigrali su nevjerojatnu obranu u èetiri tekme, toliko su izludili Carlosa Boozera da je ovaj odustao od igranja nakon dvije utakmice*, a malo je nedostajalo da Jeff Foster ne skalpira Derricka Rosea.

*Ups, za to nisu krivi Pacersi, on to inaèe radi u playoffu. Moj bed.

Blazersi su pružili dostojan otpor Mavsima u uzbudljivoj seriji, a Brandon Roy je uspio uskrsnuti na pola sata, no to nije bilo dovoljno za otkupljenje grijeha svih igraèa Portlanda.
Orlando je imao Dwighta i apsolutno ništa drugo, no to ovaj put nije bilo dovoljno. Jasno je kao pekmez da bi Magic bez njega imao isti skor kao Cavsi bez LeBrona stoga je bilo i tužno i uzbudljivo gledati Howarda kako odraðuje apsolutno sve uloge u svojoj ekipi – ulogu strijelca, ulogu skakaèa, ulogu voðe, ulogu kapetana koji se svaða sa sucima, ulogu najboljeg obrambenog igraèa i, da tragedija bude najveæa, ulogu enforcera, tipa koji se krpa s bilmezima poput Pachulije i koji štiti svoje suigraèe dok bi oni trebali štiti njega. Kad tako postavite stvari jasno je zašto su ispali.

Knicksi su u najgori moguæi trenutak podlegli ozljedama, a nije im pomogao ni anti – playoff sustav Mikea d’Antonija i superheroj Jarred Jeffries èija nadnaravna sposobnost da konzistentno igra katastrofalnu košarku i svejedno ostaje u rotaciji zapanjuje generacije i generacije ljubitelja ove igre. Svejedno, petorka Douglas – Mason – Walker -Melo – Jeffries skoro je u završnici utakmice otela pobjedu Keltima što je bilo sasvim dovoljno da iskupi èitavu seriju.

Hornetsi su pomalo iznenaðujuæe odigrali kvalitetnu seriju protiv Lakersa, a Chris Paul je pokazao kako bi bio najbolji plej u ligi da mu koljeno nije pretvoreno u kašicu za bebe. 22 – 11 – 7 uz 55 posto šuta, 47 posto za 3 i 2 kraðe po tekmi dovoljno govori o seriji koju je Paul odigrao.
Na kraju su nam ostali Nuggetsi koji nisu uspjeli ukrotiti kaubojsku, divljaèku košarku Oklahome još jednom dokazujuæi kako vam stabilan sustav i timska košarka u playoffu ne znaèe ništa ako nemate igraèa koji može zatvoriti utakmicu i ako imate rotaciju koja prelazi osam igraèa. Svejedno, Nuggetsi su se krvavo borili i ostaje žal što nisu uzeli bar još jednu tekmu.

Na kraju balade tih osam ekipa završilo je probodeno, napiknuto na nemilosrdni maè poraza. Broj ekipa srezan je na pola, a naša prièa se nastavlja. Možemo se samo nadati da æe biti uzbudljiva kao i do sad. Najuzbudljivije poglavlje trebali bi napisati

Miami Heat (2) – Boston Celtics (3)

Dvije momèadi koje smo na poèetku sezone oèekivali u finalu Istoka malèice su uranile sa svojim okršajem. Sukob titana, golijata ili kako vam drago dogodit æe se u polufinalu konferencije, na radost i veselje košarkaškog puka. Ukoliko oèekujete lepršavu i zabavnu košarku spremite se na razoèaranje; èeka nas okršaj dva teškaša koji æe razmjenjivati udarce dobrih 12 rundi prije nego netko završi na podu ringa, krvave arkade i slomljenog nosa.

Miami èitave sezone igra paklensku obranu, no problemi u završnicama utakmica, neuigranost, izolacijska košarka, navodni sukobi sa Spoelstrom i ostale gluposti gurnule su tu èinjenicu pod najdeblji perzijski tepih u svemiru. Analitièari i navijaèi ove su sezone èastili Bosha mržnjom kao što se èelnici politièkih stranaka na sastancima èaste janjetinom s ražnja, no momak to nikako nije zaslužio. Istina, Chris je i dalje iritantan i bahat i njegova igra se ne može mjeriti s igrom LeBrona i Wadea, ali èovjek igra daleko bolju obranu od one koju je prakticirao za vrijeme svog kanadskog turnusa. James i Dwyane su pak rasturili Sixerse presingom, a èak i kad bi se Miami našao u problemima ovaj dvojac bi odgovorio obranom u maniri Jordana i Pippena koja bi rezultirala izgubljenim loptama i brzim kontrama i Miami bi se u pet – šest minuta vraæao iz dvoznamenkastog minusa. Obrana Heata trenutno izgleda poput Kerbera, troglavog psa koji je èuvao vrata grèkog pakla.

Isto se može reæi i za Celticse koji su Knickse u playoffu zadržali na 39 posto šuta iz igre. Heat i Kelti su u regularnoj sezoni podijelili drugo mjesto lige po postotku protivnièkog šuta iz igre, dopuštajuæi nesretnicima da gaðaju samo 43,4 posto iz polja. Što vam sasvim jasno ocrtava kakva nas serija èeka. Ono što navijaèima Bostona ulijeva samopouzdanje pred ovu tekmu je èinjenica da su Celticsi kompletnija ekipa èiji je pokretaè konaèno proradio. Rajon Rondo zaboravio je na posljedice plantarnog fascitisa*, konaèno je prebolio prekid ljubavne veze s Perkinsom te je svojom igrom rastavio Knickse na proste faktore. Celticsi veæ drugu sezonu ulaze u playoff u negativnom nizu, okruženi debelim oblacima sumnje i veæ drugu godinu u nizu prolaze transformaciju poput Power Rangersa** i šutiraju protivnike u guzicu.

* Plantarni fascitis spada u sindrome prenaprezanja, a oèituje se pojavom boli u podruèju medijalne kvrge petne kosti i / ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajuæih optereæenja na plantarnu fasciju te dolazi do mikroruptura ili u završnoj fazi i do djelomiène i/ili potpune rupture fascije blizu njenog polazišta na petnoj kosti. Tko kaže da sport nije pouèan, a? Znanost FTW!

** Koja ipak izgleda malo manje gej.

No nemojte misliti kako Celticsi nemaju oèitih i ogromnih rupa u svojoj igri. Naposlijetku, ne postoji ekipa u ovogodišnjem playoffu koja nema slabu toèku. Celticse veæ treæu godinu za redom muèe niske i brze rotacije. Mislili su mnogi da æe se taj problem riješiti dolaskom Jeffa Greena, ali avaj! to se nije dogodilo. Smiješna ekipa Knicksa koja je igrala bez Amarea i Billupsa, ekipa u kojoj je grijaè klupe Mason Jr igrao kljuène minute i u kojoj je nesposobni Jeffries uzimao dalekometne šuteve razotkrila je sve slabosti Celticsa kao na kakvom satu košarkaške anatomije. Pitanje je samo hoæe li Spoelstra i društvo svladati lekciju i imati muda postaviti Bosha na centarsku poziciju i LeBrona na èetvorku što bi trebalo rezultirati apsolutnim kaosom na parketu.

No èak i ako se to dogodi Celticsi mogu odnijeti pobjedu u ovoj seriji. Rondo bi trebao zgnjeèiti i mumificiranog Mikea Bibbya i jadnog Marija Chalmersa èije izlaske s terena navijaèi Heata doèekuju ovacijama i opæenarodnim slavljem. Garnett bi se trebao poigrati s Boshem kao što se maèka igra s izmrcvarenim mišem prije nego ga halapljivo proguta, a gospodin Ray Allen trebao bi namuèiti Wadea trèeæi kroz blokove. Dobiju li 20-ak minuta Shaqa koji se nesumnjivo ugojio degustirajuæi šunkicu za Uskrs i æevape i ražnjiæe za prvi maja Celticsi bi mogli napraviti veliki belaj u ovoj seriji. Ostanu li u egalu do kraja svih utakmica nedostatak uigranih akcija Heata mogao bi skupo koštati momèad s Floride.

Kad imate ovako izjednaèene ekipe u playoffu suci su najèešæe ti koji odluèuju kako æe serija završiti. Nisam veliki pobornik teorija zavjere po kojima David Stern povlaèi konce poput kakvog zlog lutkara i ne vjerujem da æe se namjerno navlaèiti za bilo koju ekipu, ali sudaèki kriterij bit æe iznimno važan. Èak ni sudaèke greške neæe biti toliko važne koliko kriterij. Dopusti li se ratnièka košarka u reketu Celticsi izrastaju u velike favorite. Ukoliko suci odluèe štititi zvijezde i suditi svaki kontakt pod košem Heat sigurno prolazi. Takve serije su uistinu najljepše. Serije bez favorita.

Prognoza: Celticsi u šest. Ali lako je moguæe da se dogodi suprotno.

Chicago Bulls (1) – Atlanta Hawks (5)

U protekle tri godine, u periodu u kojem su se susretale jezrge Rose – Deng – Noah i Johnson – Smith – Horford, Atlanta je uništavala Chicago. Obraèunavali su se s njima kao što se Jerry obraèunava s Tomom, uništavali su ih kao što Tweety uništava Sylvestera, gazili su ih kao što Ptica trkaèica gazi Kojota. Bullsi nisu bili ni blizu. Poput kauboja, poput mesara, poput toreadora Hawksi su se obraèunavali s Bikovima. U tom vremenskom razdoblju Atlanta je ostvarila 7 pobjeda i upisala tri poraza, u prosjeku pobjeðujuæi s 5,4 koševa razlike. Nitko se nije pokazao težim protivnikom za Bullse.

Moguænost neigranja Kirka Hinricha koji je istegao zadnju ložu predstavlja velik problem za Hawkse zato jer bivši kapetan Bullsa igra odliènu obranu i zna gotovo svaki trik kojeg u svojoj torbi krije Derrick Rose. No Atlanta je do svih onih pobjeda došla bez Kapetana Kirka i on im na kraju nije potreban da naprave iznenaðenje u polufinalu Istoka. Pacersi su im dali recept kako skuhati Bullse, Hawksi ih samo moraju strpati u lonac i ubaciti malo zaèina.

Kako glasi recept? Pa, nisam baš nešto vièan kuhanju, ali stvar je jednostavnija friganja jaja na oko. Zaza Pachulia i Jason Collins moraju iskoristiti svojih 12 brutalnih faulova po tekmi za provociranje Carlosa Boozera. Boozer je opet dokazao da je mekan poput maslaca; u seriji s Pacersima je jako brzo odustao od igre u reketu i orijentirao se na šutiranje s poludistance i na fadeway šuteve uz osnovnu crtu nakon što su ga Psycho – T i družina par puta opandrèili pod košem. U tom sluèaju Horford preuzima Joakima Noaha, svog starog prijatelja s faksa, kojeg nije takav problem zatvoriti u napadaèkom dijelu. Smith se tada prebacuje na Denga kojeg sigurno može èuvati, a Joe Johnson mora pokušati zatvoriti Rosea uz konstantno dupliranje pri ulazu u polovicu.

No znate i sami kako to ide s receptima. Fotke u kuharici izgledaju savršeno, sline vam cure dok ih gledate, no jednom kad krenete kuhati sve se pretvori u kulinarski Èernobil. Unatoè sjajnom receptu Pacersi nisu zaustavili Bullse, a teško da æe nešto slièno poæi za rukom Hawksima. Baš kao i Pacersi ni Atlanta nema igraèa koji æe zatvoriti utakmicu – Horford se ne èini kao takav tip, Joe je veæ 276 puta dokazao da nije taj tip, o Smithu da ne govorimo. Taj tip im možda nije trebao protiv Orlando Howardsa, ali protiv Bullsa ne mogu bez njega.

Bullsi imaju takvog èovjeka u Derricku Roseu i imaju fantastiènu obranu koja može uštopati Hawkse. Èak i ako Boozer odigra još jednu seriju ispod oèekivane razine Bullsi bi trebali proæi dalje. Loše odigrano prvo kolo trebalo bi ih samo motivirati – Chicago se pokazao kao ekipa koja najviše uèi od loše odigranih tekmi i poraza i njihova najveæa snaga ove godine, uz Thibodeovu obranu, bila je nevjerojatna sposobnost da ne ponavljaju greške. Razina talenta u ovoj seriji ipak je debelo na strani Bullsa, bez obzira na mraènu prošlost.

Prognoza: Bullsi iz pet uz dosta muèenja.

Oklahoma City (4) – Memphis Grizzlies (8)

Iako sam gori prognozer od Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda u prvoj seriji sam pogodio 6 od 8 parova. Kruna svega je bilo predviðanje da Memphis prolazi Spurse. Nakon što su ih prošli, nakon što su postali tek èetvrti nositelj broj osam koji je porazio prve nositelje u povijesti lige, na licu mi se pojavio najširi osmijeh na svijetu. Guštao sam k’o prase. Znam, znam, to je totalno jadno, ali nisam si mogao pomoæi. Medvjediæi dobrog srca odnijeli su pobjedu, razotkrivši fejkersku momèad Spursa koja se èitave sezone pretvarala da je ekipa za naslov, iako to nije bila.

Memphis æe i u drugom krugu preuzeti sliènu ulogu, a ovaj put æe nam pokušati otkriti jesu li Sonicsi fejkeri poput Spursa. Grizzliesi igraju disciplinirano u obrani i u napadu, imaju sjajno kretanje u halfcourtu, nitko ne spušta loptu bolje i èešæe na centarske pozicije… U ovogodišnjem playoffu postali su lakmus papir koji testira protivnike iz utakmice u utakmicu. Težak test za Oklahomu u svakom sluèaju.

Sonicsi ove godine igraju najružniju, najodvratniju, praktièki negledljivu košarku. Njihova disciplina je na nuli, nemaju gotovo ni jedan izgraðeni napad, Westbrook leti terenom kao muha bez glave, a Durant rijetko kad ima loptu u posjedu duže od pola sekunde. Oni su anti – Grizzliesi. Oni su anti – momèad. Oni su unatoè tome efikasni kao direkt u glavu. U njihovoj igri nema suptilnosti ni gušta, ali ta bolesna sposobnost izvlaèenja faulova i pogaðanja kljuènih šuteva nosila ih je tijekom èitave sezone.

Koliko god bi volio da Sonicsi ispadnu u ovoj seriji bojim se da od toga nema ništa. Memphis je iskoristio svoje oèite prednosti protiv Spursa kao što su mladost, odlièna obrana na trici i dominacija u reketu na obje strane terena, no u ovoj seriji tih prednosti nema. Ibaka i Perkins možda nisu bajni igraèi, ali zatvaraju reket kao rijetko koji centarski par. Nema sumnje kako æe Zach Randolph* napraviti svoje iz low posta èisto zato jer ga nitko nije zaustavio tijekom sezone, ali Marc Gasol (koji polako postaje jedan od rijetkih kvalitetnih èistih centara u ligi) i posebno Dorell Arthur (koji je igrao fantastièno kontra Teksašana) æe imati puno teži posao, a samim tim æe i Memphis imati puno teži posao.

* Postoji li igraè koji bolje opisuje ovu ekipu Grizzliesa? Problematièan lik koji se transformirao u žestokog radnika i iskupio za sva sranja koja je radio u mladosti, èovjek koji se skrasio u košarkaškoj pripizdini nakon što su ga hoch ekipe lige odbacile kao bijesnog psa savršeno opisuje what Memphis is all about. Da stvar bude bolja èovjek i malo podsjeæa na medvjeda, i izgledom i igrom. Ima onu simpatiènu okruglastu glavu, uopæe se ne može odraziti od poda, izgleda nevjerojatno trapavo, no unatoè tome je nevjerojatno brz, okretan i grize i grize i grize i kolje. Da se bar preziva Adams i ima bradu.

Shane Battier više nije u godinama u kojima može efikasno zatvoriti Duranta, a Westbrook, Harden i Shef s druge strane mogu efikasno zakoèiti osovinu Conley – Mayo – Allen i na taj naèin uništiti protok lopte koji je najjaèe oružje Memphisa. Kljuè serije trebao bi biti Russell Westbrook èiji divljaèki, suludi, ogavni stil košarke može pokloniti brdo pobjeda Medonjama, ali ih istovremeno može i uništiti izvlaèenjem faulova, otvaranjem prostora za Duranta i guranjem Grizzliesa u bonus. Poput kakvog košarkaškog TwoFacea Russ æe odluèiti sudbinu ove serije. Pitanje je samo na koju æe stranu novèiæ na kraju pasti.

Prognoza: Unatoè mojim željama 4 – 2 za Dislocirani Seattle. Šmrc.

Los Angeles Lakers (2) – Dallas Mavericks (3)

Termin „mentalna snaga“ ne koristi se za opisivanje ekipe koju predvode Mark Cuban i Dirk Nowitzki. Termini „opæa katastrofa“, „raspad sistema“ i „krvave ti nedilje, kakav zajeb“ puno su èešæe u upotrebi u razgovorima o ekipi iz Dallasa. No Mavsi su pokazali nekarakteristiènu mentalnu snagu u seriji s Portlandom, još jednom dokazujuæi Nevjernim Tomama poput mene da je ova momèad znatno drugaèija od ekipa koje smo navikli gledati u American Airlines Centeru.

Prijašnje ekipe Mavericksa potonule bi na dno nakon masakra kojeg im je priredio Brandon Roy u završnici èetvrte utakmice odjednom izjednaèene serije. No Dallas je odmah odgovorio na izazov – u sljedeæoj tekmi Dirk je zabio 25 komada, Kidd je upisao 14 asista, a ludi Tyson Chandler je uhvatio 20 skokova. Seriju su zakljuèili u Portlandu sjajno zatvorivši tijesnu utakmicu na razoèaranje mahnitih navijaèa u Rip Cityu.

Je li ta novopronaðena mentalna snaga dovoljna da izbace Lakerse koji su igrali nesigurno, aljkavo i kampanjski protiv slabašnih Hornetsa?

Jok.

Mavsi imaju fantastièan arsenal u svojoj ekipi, o tom nema nikakvog spora. Jason Kidd je i dalje odlièan razigravaè, Tyson Chandler je drugi najbolji defanzivni centar lige, Peða je opet pronašao šut, Jason Terry vam daje jednu od najboljih napadaèkih opcija s klupe, opciju koju imaju samo Hawksi (Crawford) i Lakersi (Odom), imaju tri igraèa zadatka u Beaboisu, Barei i Breweru koji mogu odmoriti startere, a ukoliko se Caron Butler vrati kao što obeæava mogli bi dobiti još jednog igraèa koji može sam iskreirati svoj šut. Na kraju tu je nenadmašni, nenadjebivi i ludi Švabo koji ne igra u dotiranom filmu veæ na najodgovornijoj poziciji svoje ekipe. Šteta što Lakersi imaju štit za sva oružja Mavsa.

Koliko god bio dobar Dirk æe teško izdržati pritisak Artesta i Odoma koji ga mogu ganjati po èitavom terenu i prisiljavati na teške šuteve. Da stvar bude gora velika veæina napada Lakersa trebala bi iskorištavati èinjenicu da je Nowitzki i dalje rupa u obrani koja ne može zaustaviti ni Paua a bogme ni Bynuma. Ukoliko Gasol i Andrija uvale Dirka u probleme s faulovima Dallas æe imati jedva 3 posto šanse.

Jedina nada koju Mavsi imaju, jedina slamka spasa je moguænost da Kobe Bryant osjeti sebiènu potrebu za preuzimanjem utakmica unatoè problematiènom gležnju i razvaljenom prstu šuterske ruke. Problem je što Kobe do sada nije osjetio tu potrebu. Bryant je odigrao odliènu seriju protiv New Orleansa, drastièno je srezao broj šuteva, spuštao je lopte u reket i igrao momèadski. Njegova ekipa trebat æe ga prije svega u obrani i podredi li se još jednom momèadi za Lakerse nema straha. Unatoè klimavoj igri u tri utakmice prve runde oni su i dalje šampioni. Unatoè tome što ih svi napadaju oni su i dalje najbolja momèad lige. I s mentalnom snagom i bez nje Mavsi æe u ovoj seriji pokleknuti.

Prognoza: Lakersi iz šest

Isprike. Odigrane su veæ dvije tekme druge runde, a kolumna još nije uploadana. Sramota. No u ovim teškim vremenima plaæeni poslovi imaju prioritet nad pisanjem iz gušta. Ukoliko vam to ne paše javite se fejs ili na mejl.

Latest Posts

NE PROPUSTITE