Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

The Forgotten Ones: John Drew

Zaboravljena legenda Atlanta Hawksa, jedan od najboljih igrača savezne države Alabama, 40 poena po utakmici tijekom srednje škole, rođeni strijelac i samo jedan od mnogobrojnih NBA igrača koje je u kasnim 70-ima i ranim 80-ima uništila ovisnost o kokainu zbog koje ga je doživotno suspendirao David Stern, sve je to bio John Drew.

Charles Barkley, Chuck Persons i Robert Horry su tri igrača koja se prva spomenu kada se priča o najboljih i najpoznatijim košarkašima Alabame, dok je John Drew ostao zaboravljen, iako je bio u klasi navedenog trojca.

Drew je košarku počeo igrati u srednjoj školi J.F. Shields gdje ga je trenirao W.R. Averett koji bez iti malo srama Drewa uspoređuje s legendama NBA lige. Ništa čudno, Drew je kroz četiri godine srednje škole prosječno zabijao nevjerojatnih 40 poena po utakmici, dok je u zadnjoj godini školovanja bio na 44 poena u prosjeku.

Jednom je u srednjoškolskoj utakmici utrpao 77 poena, da bi već sljedeću utakmicu zabio 74 poena. Prije linije za tri poena je zabijao 40 poena po utakmici kroz četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, što je do danas ostao rekord u Alabami.

Sveučilišnu karijeru je odradio na malenom koledžu u North Carolini naziva Gardner-Webb (najpoznatiji igrač centar Artis Gilmore) gdje je igrao dvije godine, a prosječno je zabijao 25 poena i redovno imao više od 10 skokova. Odlučio se na odlazak u NBA.

Dolazak u NBA i suspenzija nakon 11 godina igranja

U drugom krugu NBA drafta je izabran od strane Atlanta Hawksa te je Drew kao 20-godišnjak u sezoni 1974/75 nastupio među profesionalcima i oduševio. Briljirao je u prvoj sezoni, prosječno je zabijao 18 poena, uz 11 skokova te je bio vodeći igrač lige po broju uhvaćenih skokova u napadu (4,6). Kao 20-godišnji novak je NBA ligu predvodio po broju skokova u napadu s visinom od 198 centimetara, a zaslužio je mjesto u prvoj petorci all-rookie momčadi.

U dresu Atlanta Hawksa je proveo osam sezona gdje je redovno zabijao više od 20 poena po utakmici, dok je u statistički najboljoj sezoni karijere (1976/77) u prosjeku imao 24 poena i 9 skokova. Sedam godina zaredom je bio prvi strijelac Hawksa, a u tom periodu je igrao All-Star utakmicu dva puta (1976., 1980.).

Današnji komentator i legendarni igrač Boston Celticsa Tommy Heinsohn je o Drewu izjavio: “On je jedini igrač koji me podsjeća na Elgina Baylora zbog uhvaćenih skokova u napadu nakon svog šuta. Nakon što uputi loptu prema košu, on niti ne dotakne pod, a već ide na loptu. Ako šutne 15 puta i promaši sedam lopti, uhvatit će barem polovinu i zabiti.”

Svi se sjećamo Jeremyja Lina i cirkusa koji je proizveo u dresu New York Knicksa kada je u veljači 2012. godine, po računicama NBA statističara, zabio 136 poena u svojih prvih pet utakmica kao starter ekipe. Samo tri poena su mu nedostajala do rekorda, a rekord drži nitko drugi nego John Drew koji je u prvih pet utakmica kao starter Hawksa zabio 139 poena, i to davne 1975. godine.

Nakon osam godina u Hawksima gdje ga je redovno i s potpunim pravom kritizirao trener Hubie Brown (ligom je redovno kružila priča kako je Drewa puno teže kontrolirati van parketa, nego dok igra i trpa poene), Drew je zbog divljačkog ponašanja van terena i problema s kokainom poslan u Utah Jazz u razmjeni koja je Hawksima na draftu donijela Dominiquea Wilkinsa, nositelja kluba sljedećih 12 godina.

Drew se kokainske ovisnosti nažalost nije riješio ni u Salt Lake Cityju pa je tijekom sezone 1982/83 propustio 38 utakmica zbog odlaska na rehabilitaciju. Iako je sljedeće godine u dresu Jazza dobio nagradu “Comeback Player of the Year” te je zabijao 18 poena po utakmici, ipak je redovno bio na rubu suspenzije zbog čestih problema sa zakonom jer je tijekom sezone više puta uhvaćen zbog posjedovanja droge.

U siječnju 1986. godine je postao poznat kao prvi igrač kojeg je David Stern doživotno suspendirao iz NBA lige zbog korištenja droge. Sa samo 30 godina je doživotno izbačen iz sporta kojeg je igrao kao malo koji igrač te se tako pridružio podužoj listi NBA zvijezda koji su u to vrijeme imali problem s kokainskom ovisnošću (David Thompson, Michael Ray Richardson, Walter Davis, John Lucas, Bernard King).

59-godišnji John Drew danas živi u Houstonu i radi kao taksist, a na mnogobrojne pozive ne odgovara jer ne želi pričati o košarci. Karijeru je završio s više od 15.000 zabijenih poena, 5.000 skokova i na prosjeku do 21 poena i 7 skokova.

“Ja vjerujem da je mogao biti u rangu Charlesa Barkleya. On je imao potencijal Magica Johnsona i Kobeja Bryanta. Bio je toliko talentiran. Jednostavno niste mogli ni zamisliti njegov potpun potencijal”, izjavio je srednjoškolski trener Averett o Drewu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE