Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

The Forgotten Ones: World B. Free

Lloyd Bernard Free rođen je u Atlanti 9. prosinca 1953. godine. Prije promjene imena i bujne NBA karijere, košarku je igrao u srednjoj školi u Brooklynu gdje je postao jedna od legendi New York ulične scene te je bio uz bok legendi Flyu Williamsu.

U New Yorku je i dobio nadimak ”All World” jer priznanja ”All City” i ”All American” njegovim suigračima nisu bili dovoljni da dokažu koliko je Free bio dominantan na terenu. Zbog nevjerojatnog odraza od 111 centimetara i mogućnosti da s visinom od 188 centimetara bez problema izvodi ”360” zakucavanja je dobio i nadimak “Prince of Midair” te je na bekovskoj poziciji bio jedan od pionira letačkih egzibicija u igri.

Nakon srednje škole je išao na nepoznato sveučilište Guilford u North Carolini gdje je bio najbolji igrač NAIA turnira (National Association of Intercollegiate Athletics, sveučilišni program u SAD-u u kojem igraju manja, nepoznata sveučilišta) te je svoj tim odveo do titule.

Dolazak u NBA i uzbudljivu momčad 76ersa

Freea su na draftu 1975. godine 23. izborom uzeli Philadelphia 76ersi koji će to isto ljeto u svoje redove iz ABA lige dovesti ”Doctora” Juliusa Ervinga. Free je tako priključen legendarnoj momčadi Sixersa u kojoj su još igrali George McGinnis, Doug Collins, Henry Bibby (otac Mikea Bibbya), Caldwell Jones i Darryl Dawkins.

Ovu momčad su komentatori često nazivali cirkusom na terenu jer su svojim zakucavanjima i atraktivnim stilom igre privlačili pozornost šire publike. Jedan dio publike bi došao i sat vremena prije početka utakmice da gleda Freea, Ervinga, McGinnisa i Dawkinsa kako zakucavaju na treningu i izvode ludorije. Ova momčad Sixersa je ostala poznata kao jedna od talentiranijih ekipa ikada, ali nažalost baš ta pretjerana nakupina talenta ih je koštala naslova.

Free je u drugoj NBA sezoni ulazio s klupe kao šesti igrač te je zabijao izvrsnih 16 poena u prosjeku. Sixersi su te godine (1977) otišli sve do velikog finala gdje su ih dočekali Bill Walton i nezaboravna ekipa Portland TrailBlazersa koji su ih dobili 4-2 (Sixersi su u toj seriji poveli 2-0, ali Walton i timska igra Blazersa je bila previše). Free je utakmicu sezone odigrao u polufinalu konferencije kada je u odlučujućoj sedmoj utakmici Boston Celticsima zabio 27 poena te je bio daleko najbolji igrač ekipe.

Free je u redovima Phile ostao još jednu sezonu, a nakon toga je potjeran iz Sixersa te je poslan u San Diego Clipperse za izbor prve runde 1984. godine koji je Sixersima donio Charlesa Barkleya.

Promjena imena i doigravanje s Cavaliersima

Kada je stigao u Clipperse, Free je postao stereotip ”gunnera”, tip igrača koji je obilježio jedan mračni dio NBA povijesti, onaj prije dolaska Magica i Birda (kasne 70-e), kada je ligom haralo podosta igrača koji su pumpali svoju statistiku, voljeli kokain više od života, dok bi ekipa naravno jedva pobijedila 30 utakmica u sezoni.

Free je u Clippersima prvu sezonu trpao 28 poena u prosjeku (šut je bio na odličnih 48 posto), dok je u drugoj sezoni prešao magičnu granicu od 30 poena u prosjeku te je obe godine bio drugi najbolji strijelac lige iza nedodirljivog ”Icemana” Georga Gervina. Naravno, momčad u te dvije godine nije ušla u doigravanje, ali Free je bar odigrao All-Star utakmicu (1980) te je izabran u All-NBA drugu petorku iste godine.

Free je na jedan način obilježio i prvu utakmicu u karijeri Magica Johnsona. Iako je taj susret ostao poznat po šutu za pobjedu Kareema Abdula-Jabbara, zvijezda večeri je bio Free koji je zabio 46 poena. Ovaj YouTube klip od 9 minuta je pokazatelj igre Freea, čovjek je obožavao pogađati teške šuteve preko centara i izluđivati obrambene igrače suparničke momčadi. Imao je veliki luk na šutu, gotovo i prevelik, jer je zbog dosta blokiranih šuteva na početku karijere morao promjeniti način izbačaja.

Nakon Clippersa su ga uzeli Golden State Warriorsi gdje je igrao dvije sezone uz bok budućem kraju New Yorka Bernardu Kingu. Niti ta napadačka kombinacija nije donijela mnogo uspjeha (u sezoni 81/82 su Warriorsi imali 45 pobjeda, ali nedovoljno za doigravanje).

Uz navedeni dvojac, ta momčad je imala još dva klasna ofenzivca i još jednog igrača koji je imao nebeski luk u šutu, Purvisa ”Rainbow Mana” Shorta (čovjek je zbog luka na šutu dobio nadimak, onda je sve jasno) te Joe Barry Carrola koji je u mladim danima bio zvijer. Prvi navedeni je definitivno zaslužio mjesto u ovoj kolumni, ali o njemu ćemo sljedećom prilikom.

Dolaskom u Cavalierse, Free je promijenio ime u World te je napokon postao World B. Free (vjerojatno jedno od najboljih imena ikada), a kao glavni igrač ekipe je po prvi puta stigao i u doigravanje. Nakon dvije neuspješne sezone u Cavsima obilježene najgorim vlasnikom kluba ikada Teda Stepiena, kampanja 84/85 te dolazak trenera Georga Karla u klub i igre Freea su vratile svjetlo i publiku u Richfield Coliseum.

Cavse je u tom doigravanju 1985. dočekala momčad Celticsa s Birdom koja je godinu prije osvojila titulu. Iako su Celticsi bili favoriti, Cavaliersi su pružili otpor vrijedan naklona te su seriju izgubili 3-1. Celticsi nijednu utakmicu nisi dobili s više od tri razlike, a Free je u jedinoj pobjedi u seriji (105:98) ubacio 32 poena, uz 8 dodavanja. Nakon serije Free je u svom stilu izjavio da je u očima Dennisa Johnsona, jednog od najboljih obrambenih bekova u to vrijeme, vidio samo strah i da ga je uništio.

Free je još jednu godinu ostao u Cavsima gdje je zadnji puta zabijao više od 20 u prosjeku, a kraj karijere 33-godišnjem buntovniku je bio sve bliže. Zadnju sezonu NBA putovanja je odigrao u dresu Rocketsa gdje je zabijao samo 6 poena po utakmici te je valjda i sam shvatio da zabijati 20+ svaku večer više nije moguće.

Karijeru je završio na prosjeku od 20 poena, 4 dodavanja i 3 skoka uz šut iz igre od 46 posto, a igrao je 13 sezona u pet momčadi. Definitvno je ostavio trag u jednom ludom, gotovo anarhičnom vremenu NBA lige te je bio jedan od glavnih lica tog perioda. Danas radi u svom prvom NBA klubu Philadelphia 76ersima kao glavni direktor za razvijanje mladih igrača.

”Nema nikakve sumnje da sam na početku karijere previše pričao i rekao neke stvari koje nisam smio. Reputacija takvog igrača me pratila do kraja karijere i zbog toga je dosta stvari o meni zaboravljeno”, rekao je World B. Free.

Latest Posts

NE PROPUSTITE