Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

The Knicks are back!

Nedavno je počela nova NBA sezona, a timovi se polako zahuktavaju. Neke ekipe su pokazale maksimalnu ozbiljnost i kvalitet dok pak druge igraju ispod svake kritike. Prvo mjesto na Zapadu, ali i ligi suvereno drže Warriorsi koji predvođeni nestvarnim Stephenom Curryem izgledaju nezaustavljivo. Pored njih na Zapadu vrijedi izdvojiti i odlične nastupe Spursa, Oklahome i Clippersa. Timovi koji su potpuno razočarali napočetku su Houston, New Orleans.

Na Istoku je situacija onakva kakva se očekivala valjda još i na kraju prošle sezone. LeBron James i Cavsi su nezaustavljivi i uprkos tome što je Irving i dalje odsutan sa parketa pružaju fantastične partije i nema sumnje da će 99,99% igrat i u velikom finalu.

Međutim sa Istoka nam dolazi i jedna druga priča kojom ću se baviti u ovom tekstu. Naime tim za koji navijam od kad pratim NBA, New York Knicksi igraju zaista na visokom nivou i pravo su osvježenje. Ruku na srce omjer i nije spektakularan, ali kad se pogleda prošla sezona ovo što ekipa Dereka Fishera pruža do sada je za svaku pohvalu.

Nakon što je sastavljen tim koji moram priznati nije ulijevao preveliko povjerenje u sezonu se krenulo pobjedom na teškom gostovanju kod Bucksa. Zatim je uslijedio možda i očekivan poraz kod kuće od Hawksa, ali i velika pobjeda u glavnom gradu SAD-a ostvarane na krilima 37 poena Carmela Anthonya. Da ne bi analizirao sve utakmice reći ću samo da tim do sada ima 5 pobjeda uz šest poraza, ali kakvih poraza… Dva su doživljena od Cavsa od kojih je pogotovo onaj od prije par dana bio izuzetno tijesan dok su u MSG-u slavili i Spursi uprkos dobroj igri Knicksa.

Prva pobjeda u svojoj dvorani ostvarena je u možda i najgoroj utakmici ove sezonu koju su Knicksi odigrali, ali i takav nastup je bio dovoljan da se savlada podrum od ekipe kakva su Lakersi.

Porzingis zna znanje

Draft noć u Velikoj jabuci od koje se puno očekivalo dočekana je na nož od strane navijača jer su gotovo svi izviždali mladog Letonca, Kristapsa Porzingisa, a navijači drugih franšiza sa podsmijehom gledali Knickse. Međutim kada je sezona počela svi su ostali u čudu. Porzingis ne da je pokazao neki talent nego se ustalio u prvu petorku Knicksa i u prvih 11 utakmica bio je među glavnim violinama ekipe.

Na društvenim mrežama gotovo stalno se prikazuju njegova putback zakucavanj sa kojima je počastio LaMarcusa Aldridgea, Kevina Lovea pa i kompletnu petorku Raptorsa. Pored igre pod obručem pokazao je zaista zavidan vanjski šut i za jednog beka, a kamoli centra. Pogađao je Porzingis neke zaista izuzetne šuteve u utakmicma Knicksa kao i imao veliki broj skokova. Međutim i pored njegove dosta osporavane građe pokazao je da se itekako može nositi u odbrani sa svima.

Kristaps-porzingis

Jedini problem za Letonca  je što dosta često vrlo brzo uđe u probleme sa faulovima, ali kada se zna da mu je ovo prva sezona Porzingis itekako zaslužuje svaki respekt. Respekt zaslužuje i Phil Jackson koji je još jednom pokazao da zna izabrati igrača.

Drugi draft igrač, Jerian Grant također sjajno igra i odlično se uklopio u tim. Vjerovatno je već sada dobar da zaigra u prvoj petorci, ali Fisher i dalje želi da ga koristi sa klupe gdje na poziciji organizatora mijenja Jose Calderona. Do sada u sezoni ima oko sedam poena i četiri asistencije za nešto više od 20 minuta na parketu. Ono što je jako važno kako za njega tako i za Porzingisa je to da igraju bez ikakvog straha.

Carmelo is back

Dosta je bilo priča i osporavanja Carmela Anthonya odnosno kritike na račun praktično svega što ima veze sa njim. Prvo se pričalo da je trebao da ode, nakon toga da ruši kemiju u svlačionici da bi se naposlijetku govorilo i drastičnom padu igre i kako je on daleko od pravog superstara.

carmelo-anthony-new-york-knicks

Na početku ove sezone Melo je svima začepio usta. Nakon što se vratio poslije operacije pruža nevjerovatne partije. Sipa iz svih pozicija i rešeta koš protivnika u nevjerovatnim serijama. Primjera radi do sada u sezoni je imao četvrtine sa po 15,16 i 17 poena. Jedina možda zamjerka je ta što iz nekog razloga nakon odlične četvrtine u idućoj po pravilu nestane, mada njegov doprinos i u samoj igri je zaista odličan. Prva zvijezda Knicksa se sjajno razumije sa suigračima, a nije zanemarljiv podatak i da ima osam skokova u prosjeku.

Prerastao je u pravog vođu ekipe i sigurno je da je spreman da vuče Knickse prema vrhu.

Ostatak i klupa

Možda pored Anthonya drugi najvažniji igrač Knicksa je Langston Galloway. Mnogi su se pitali može li da opravda povjerenje i ugovor koji je dobio nakon nastupa u prošloj sezoni, ali on je pokazao ne samo da može opravdat očekivanja već ih i prebaciti. Popularni Gallo je pravo srce ovog tima. Borben je do maksimuma u bilo kojoj situaciji, a njegova igra je izgleda bolja iz utakmice u utakmicu. Igra veoma racionalno i u prosjeku ima jednu ukraednu loptu dok gubi svega jednu na svaka dva meča.

Međutim šta onda reći za napadački doprinos. Jeste da 11 poena i nije neki mega uspjeh, ali Langston je trenutno prvi, da dobro ste pročitali prvi u ligi sa procentom za tri poena koji iznosi nestvarnih 56%. Kada treba bitan koš ili trojka na Gallowaya se Fisher itekako može osloniti.

Itekako bitna stvar za Knickse je bilo dovođenje slobdnih igrača, a kako sada stvari stoje izgleda da su itekako pogodili. Derick Williams je oživio svoju karijeru i igra sa nevjerovatnom energijom u oba pravca terena. Blokade, skokovi, zakucavanja pa čak i trojke su ono što Williamsu itekako daje prolaznu ocjenu kod navijača koji su uglavnom bili skeptični. Ostali igrači poput Kyle O’Quinna, Lance Thomasa i Kevina Seraphina itekako daju svoj doprinos. O’Quinn iako nije atletski moćan i dosta je deficitaran u skoku ubacuje gotovo sve sa polu distance, dok preostala dvojica navednih znaju odigrati itekako kvalitetne role pa čak i riješiti utakmice. Upravo je posljednju utakmicu Knicksa u MSG-u protiv Pelicansa riješio Francuz, Kevin Seraphin.

Jedini igrač koji je možda pomalo ostao dužan navijačima je Robin Lopez. Istina Lopez solidno, odrađuje posao prije svega u odbrani i zaštiti obruča, ali ipak se možda malo više očekivalo. Mada dokle god tim igra dobro i pobjeđuje ne vjerujem da će mu neko zamjeriti.

Arron Afflalo je odigrao svega dvije utakmice i pokazao da će biti veliko pojačanje za Knickse prije svega u napadu kada treba neko da rastereti Anthonya.

Ono što se također mora istaći je itekako veliki doprinos klupe koja je u gotovo svakoj utakmici odigrala veoma bitnu ulogu i pružila veliki doprinos na terenu. U nekim trenucima rezervni igrači su igrali i bolje od prve petorke.

Bilo kako bilo ovo što za sada prikazuje tim iz New Yorka je itekako ohrabrujuće za sve njihove fanove, a ukoliko se u ovom ritmu i kvaliteti nastavi plasman u doigravanje ne bi trebao da bude upitan.

Latest Posts

NE PROPUSTITE