Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Thomasovih 53 i Stevensovih 7:1

Celticsi i Wizardsi opet su dali sve od sebe da zadovolje našu potrebu za zabavom, dobrom playoff košarkom i neizvjesnom završnicom s novim pobjednicima i gubitnicima. Uzbuđenja nije nedostajalo ni u drugoj utakmici polufinala Istočne konferencije između ovih suparnika. Produžetak, prelazak vodstva iz jednih u druge ruke čak 11 puta, 40 poena Johna Walla, 53 Isaiaha Thomasa, suvereno povlačenje konaca Brada Stevensa i na koncu pobjeda Bostona, koji sada ima sjajnu zalihu od dvije pobjede prije nego serija preseli u glavni grad SAD-a.

Promjena se dogodila u startnoj postavi Bostona. Umjesto Geralda Greena koji je počeo prvu utakmicu u igri je Amir Johnson kod Bostona. Promjena u obrambenim matchupovima kod domaćina nema, Thomas i dalje pazi na Walla u startu ali zato imamo promjenu na drugoj strani. Kada Celticsi napadaju Marcin Gortat je preuzeo Ala Horforda, i očito Scott Brooks protiv Thomas-Horford kombinacije želi imati svog najboljeg pick and roll defanzivca. U istim momentima Markieff Morris (ili Marcus?! – nemojte se “ložiti” ljudi, ovi s Ringera se samo dobro zajebavaju) pazi na Johnsona, odnosno više ga ignorira i trudi se zatvoriti rupe uokolo reketa.

Događa se nešto jako zanimljivo i kada Wizardsi napadaju a ne tiče se ipak defanzivnih obaveza Bostona. Glavna namjera Washingtona u uvodu je agresivno napadati Thomasa, ne kroz kretanje Walla kroz blokove ili uključivanjem Isaiaha u pick igru nego kroz izolacije u postu. Od prvih 5 napada gostiju bila su čak 4 post-upa protiv Thomasa, 3 su pripala Wallu, jedan Bradleyju Bealu. Logično da ovakav stil neće potrajati cijelu utakmicu ali Wizardsi su uspjeli postići dvije stvari: slanje pomoći Thomasu što otvara stranu bez lopte gdje onda Wizardsi automatski prebacuju igru i koriste prostor za trice ili cutove što su odmah iskoristili za prvo odvajanje i preuzimanje kontrole, i drugo, Thomas ulazi u probleme s osobnim pogreškama. Skupio je dvije u 3 minute igre.

E sad, vjerojatno 90% trenera u ligi bi Thomasa u ovakvoj situaciji povuklo na klupu, ali ne i Stevens. I to je njegov prvi veliki potez na ovoj utakmici. Ostavlja Thomasa u igri a ovaj mu zahvaljuje na tome s dvije trice koje pogađa koristeći Horfordov blok. Problem je za Kelte što Thomasu jako dobro parira Wall sa svoje dvije trice i općenito agresivnošću u napadu gdje nakon post upa sada Thomasa napada kroz pick i u tranziciji. Kada mu se priključio i Morris gosti imaju prvo opipljivije vodstvo 16:8.

Stevens prvi dira u svoju rotaciju, povlači Johnsona koji je samo smetnja u napadu a u igru ubacuje Kellyja Olynyka, a predah sredinom prve dobiva i Thomas, pa je na njegovoj poziciji sada Marcus Smart. Nedugo nakon toga evo i Brooksovog prvog poteza. Rolu šestog igrača dobio je Kelly Oubre koji je u igri umjesto Otta Portera. Stevens „njuši krv“ i evo njegovog već drugog sjajnog poteza. Kada je Oubre u igri to je znak da Stevens može s lanca pustiti Thomasa jer Thomas u obrani može paziti upravo na Oubrea bez da se umara na Porteru ili Wallu recimo.

Dobar je ovo bio pokušaj Stevensa samo rezultat se ne mijenja previše nabolje za Celticse jer ne mogu obraniti ništa. Wizardsi čak preko vrlo raspoloženog Walla nemaju problema zabijati ni kada je na parketu kombinacija Gortat-Jason Smith, ili je backcourt tandem Wall-Brandon Jennings. Smith čak pogađa dvije trice i ta šuterska rapsodija Čarobnjaka rezultira s vodstvom na kraju prve 42:29. Ubacili su 5 od 8 trica, ukupno 15 od 24 šuta, te nisu izgubili niti jednu jedinu loptu, dok je Boston na drugoj strani imao čak 9 izgubljenih a samim time i dosta primljenih laganih poena iz tranzicije. Wall je ubacio već 19 uz 6 asista.

Boston ne paničari, dobro su rotirali (Horford je dobio odmor pred kraj četvrtine), i već su svjesni da je početak druge četvrtine njihova šansa, a Brooks se sada mora pomoliti Bogu, zapaliti svijeću i stisnuti fige jer na parket mora baciti 3 do 4 komada rezervi. Beal opet igra s klupom a pored njega su tu još Oubre, Jennings, Smith i Bojan Bogdanović. Stevens nema što čekati, treba otopiti ovih +13 gostiju pa na parket šalje i Thomasa i Horforda, okružene Smartom, Jaeom Crowderom i Terryjem Rozierom, što je već treći dobar potez Stevensa.

Čak i ako ne znate što se događalo na utakmici možete pretpostaviti kako je ovo završilo. Beal je potpuno indisponiran šuterski a još je veći problem što ni ne traži loptu nego nju uzimaju Oubre i Jennings. Prvi se trudi napasti kvazi missmatch protiv Thomasa što nije polučilo nekakav uspjeh, a drugi „zuji“ okolo bez nekakve koristi. U sivilo se utopio i naš Bogdanović koji je odigrao skoro 6 minuta, promašio šut, uhvatio 2 skoka i skupio dvije osobne. Brooks je nakon utakmice izjavio da je premalo minuta dao Bojanu, iz čega se može iščitati da bi u idućoj mogao dobiti više kada Wizardsi igraju doma. Vidjet ćemo što će dobiti s tim ali zanima me i je li vrijeme da Brooks dodatno prodrma klupu tako da Jenningsa zakopa na klupu jer je potpuno beskoristan a priliku da Treyu Burkeu ili Tomasu Satoranskom. Eto, prevalio sam to preko tipkovnice, trebalo je dosta hrabrosti, ali to je dobar pokazatelj u kakvom je stanju Jennings kao NBA igrač. U takvom da se razmatra bi li Burke i Satoransky više pomogli.

Uglavnom, bitku klupa dobio je Boston koji je s -13 smanjio na -6. Nemaju rješenja za Thomasa i Horforda pa Brooks prvo vraća Gortata pa onda nakon njega i sve startere osim Portera umjesto kojeg igra Bogdanović. Sada je Stevens pred izazovom jer treba odmoriti Thomasa i Horforda koji su već skupili dosta minuta. Kocka se Brad s rotacijom ali opet pogađa (#4). Iz igre je povukao obojicu a vratio Averyja Bradleyja i Olynyka. Olynyk ima poteškoća zagraditi skok i to Wizardsi koriste da skupe koji napadački skok (5 u ovoj četvrtini) ali i oni imaju novi problem jer Morris tradicionalno skuplja penale kao Panini slije pa u igru opet mora Oubre. Wizardsi tako više nemaju prednost u visini i teže kreiraju missmatcheve, a onda su im još Rozier i Bradley zabili trice, Smart je pogodio ulaz, dok istovremeno Smart i Bradley sjajno drže Beala i Walla, i to je sada -2. Opet je Stevens od te klupe dobio snažnu podršku. Vidjet ćemo mogu li biti ovako dobri i na gostovanju ili je napokon kucnuo čas da se Bogdanović i društvo s klupe ukažu u Verizon Centeru. Kada je Stevens vratio Horforda i Thomasa na 3 minute do kraja odmah je sijevnula i Horfordova trica za vodstvo Bostona. Srećom za goste s tricama su se pojavili Oubre i Wall pa Washington na poluvremenu ima (samo) +3.

Evo nas u trećoj i nakon izlaska iz svlačionica vidimo da Stevens ima novu ideju za ovu utakmicu, ali zapravo samo pokušava kopirati recept iz zadnje utakmice. Umjesto Johnsona koji nije pokazao da može biti faktor na terenu, treću starta Smart, što znači da je Boston u small ballu. To se nije pokazalo dobrom opcijom (upisujemo mu negativni bod -1) kao u prvoj utakmici kada su Kelti dobili treću 36:16 i praktički dobili utakmicu. Problem je za njih što Wizardsi jednostavno lakše mogu pronaći missmatcheve preko Morrisa protiv Crowdera, ili Portera kojeg sada čuva Thomas. U zadnjoj utakmici treću nije počeo Morris zbog ozljede, nego Oubre na kojemu, rekli smo, možeš lakoćom sakriti IT-a.

Ovako Stevens raspoređuje matchupove da je na Bealu Smart, na Wallu Bradley a Portera čuva upravo Thomas. U napadu se težište igre prebacuje na 2 na 2 igru Thomasa i Crowdera. Cilj je u pick igru uključiti upravo Morrisa koji ima 3 osobne pogreške i potencijalna četvrta bi značila njegov izlazak iz igre. U nekoliko napada zaredom ga ciljaju Celticsi ali Morris se ne da uvući u problem, barem u uvodu treće. Boston je tako sam sebe izbacio iz ritma što Washington koristi za otići na +9, zahvaljujući Wallu, i znakovito, Porteru. Porter je od 13 svojih poena u utakmici 6 ubacio na startu treće preko Thomasa.

Onda malo sreće za Boston. Prvo raspoloženi Porter mora iz igre jer je razbio nos u sudaru s Thomasom, a zatim i Morris je out zbog četvrtog penala. Što znači da Wizardsi ostaju bez dva koncepcijski bitna igrača te da u igru mora klupa – Oubre i Smith. Stevens zatim povlači još jedan svoj dobar potez (#5). Kada je počelo puštati na perimetru i poželio je dignuti obrambeni intenzitet sjetio se Jaylena Browna kojega uvodi u igru umjesto Smarta, a na parketu je i Olynyk umjesto Bradleyja. Da bi pokušao zaustaviti Walla Stevens sada na njega „baca“ Crowdera što se pokazuje kvalitetnom odlukom (#6) jer Jae uspijeva ostati ispred Walla ili switchati pick i preuzeti višeg igrača, dok Brown koji je tek ušao nema problema s čuvanjem Beala koji je od prve pa do zadnje minute ove utakmice mentalno bio izvan nje.

Brooks krajem četvrtine odmara opet Beala dok u igri ostaje Wall, a samopouzdanjem nakrcani Stevens ponovno u isto vrijeme odmara Horforda i Thomasa da bi ih imao spremne za početak četvrte. Naravno da ćemo Stevensu upisati i #7 dobru odluku jer se Celticsi bez Thomasa i Horforda preko trice Olynyka i Brownovih poena spuštaju s -10 na samo -5.

Četvrta četvrtina apsolutno je remek djelo Isaiaha Thomasa koji je Wizardsima upakirao 20 poena iz 12 pokušaja. Nešto bolje su Wizardsi otvorili četvrtu jer uz Beala na parketu imaju i Portera a jako brzo su vratili i Walla, ali motivirani Thomas ih je izludio. Na njemu se mijenjaju kao čuvari Wall, Porter i Oubre, Wizardsi ga pokušavaju udvajati, preuzimati ali nema koristi. Thomas trpa kao da sutra ne postoji bilo da se kreće kroz blokove, ide na ulaze i napada obruč ili se nakon screena diže na skok šut s trice ili poludistance.

Na drugoj strani šut je potpuno izdao Wizardse. Za Beala smo pretpostavljali da se vjerojatno ni u četvrtoj neće pojaviti ali ispostavilo se da neće ni Wall. Samo 5 poena u ovoj četvrtini, realizacija 2/6 i promašen šut za pobjedu kojeg je uzeo s poludistance iz driblinga, a koji je debelo odsjeo na zadnjem obruču (jer zašto bi Scott Brooks imao specijal akciju za ovakve situacije).

Ide se tako u produžetak premda je potpuno jasno da ova utakmica može završiti na samo jedan način – pobjedom Bostona. Wizardsi nisu nikako uspijevali slomiti otpor Bostona, promašili su zadnji šut za pobjedu, igrači su im ostali bez goriva jer su odigrali previše minuta s obzirom na to da nemaju klupu, u napadu bacaju li cigle ili air ballove (ovo nije bio choke krajem četvrte, prije manjak energije i iscrpljenost) dok ih u obrani Thomas i dalje izluđuje. Kada su ostali bez Gortata i Morrisa sve je bilo jasno. Produžetak Boston pobjeđuje rezultatom 15:5, a Isaiah Thomas još jednom ispada heroj s 9 poena.

Garden tako ima novog heroja koji je u ovu pobjedu ugradio 53 poena i još jednom skepticima prema njegovoj igri (među kojima sam i ja, skrušeno priznajem) zatvorio usta. Legenda i mit o Little Guyu i dalje živi. Od zadnjeg picka na draftu, Kingsa koji su ga se odrekli zbog Darrena Collisona, Sunsa koji su ga tradeali pa sve do obiteljske tragedije. Uz sam parket pak, legenda o Bradu Stevensu tek se počinje stvarati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE