Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Timofej Mozgov dodaje šut za tri u svoj napadački arsenal

Ako vratimo film deset godina unatrag, na prste jedne ruke mogli bi nabrojati visoke igrače u NBA-u sposobne u svakom trenutku pogoditi šut za tri poena.
Vremena su se drastično promijenila, a košarka kao igra danas je dosta drugačija.

Godinu za godinom u NBA nam stižu razigravači koji “zabijaju čavle” vanjskim šutevima dok su centri danas sposobni jako dobro voditi loptu te bez pardona sami sebi kreirati šut za tricu i – pogoditi.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio video na kojem ruski centar Timofey Mozgov dosta uspješno pogađa trice. Neki su pomislili da je riječ o montaži, neki da je tih nekoliko pogodaka puka sreća, no istina leži u tome da je nova akvizicija Brooklyn Netsa odlučila u svoj napadački arsenal unijeti i šut za tricu.

Trener Netsa Kenny Atkinson prošle je sezone Brooka Lopeza pretvorio u solidnog tricaša. Lopez je nedavno otišao u Los Angeles Lakerse, a iz suprotnog smjera došao je Mozgov, koji se očito mora prilagoditi novom sustavu igre u kojem Atkinson od prvog centra želi širenje parketa i vanjski šut.

To ne znači da bi ja trebao postizati najviše poena u ekipi niti da bi trebao biti novi Stephen Curry i šutirati deset trica po susretu. To je samo novo oružje u mojoj igri, koje ću na prijedlog novog trenera sve češće koristiti“, izjavio je 31-godišnji centar.

U dosadašnjoj karijeri uputio je tek 40 šuteva iza linije za tri poena, pogodio ih je 7, no tu je znalo biti i onih očajničkih pokušaja u posljednjim sekundama napada ili četvrtina koje je sposobna pogoditi tek šačica današnjih NBA igrača.

Ako uzmemo u obzir da kroz karijeru slobodna bacanja izvodi sa 74% uspješnosti, što je vrlo dobro za jednog diva od 216 centimetara te da nije ograničen na finiširanje ispod obruča, već zna pogoditi i mid-range, ova inovacija u Mozgovljevoj igri mogla bi donijeti dobroga Netsima.

U svakom slučaju, do nove NBA sezone može dosta napredovati, a kako se snalazi moći ćemo vidjeti i na Eurobasketu, koji počinje krajem sljedećeg mjeseca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE