Saturday, May 4, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tko nam to dolazi u NCAA?

Svake godine obožavatelji NBA uzbuđeno čekaju i prate medije koji će se mladi igrači otisnuti u najjaču ligu na svijetu. No, u isto vrijeme nisu samo oni u fokusu košarkaških fanova. Nije ništa manji hype oko mladih igrača koji dolaze igrati košarku na sveučilištu.

Ti su igrači bili zvijezde svoje srednje škole, ali sada za njih dolaze pravi izazovi jer ako se dokažu na collegu velike su šanse da će biti među prvim pickovima na NBA draftu

Zbog tog hypa i uzbuđenja oko tih klinaca da dokažu tko su i što su donosim vam TOP 5 igrača koji će sljedeće sezone igrati u NCAA.

Broj 5 – Romeo Langford(198cm, SG)

Bek šuter iz Indiane koji je pohađao srednju školu New Albany. Ovdje se radi o igraču koji će najvjerojatnije igrati uz svoju prirodnu poziciju i nisko krilo zbog svoje visine koja mu to dopušta. Romeo je naravno odličan šuter, ali to nije sve što nam on nudi. Nije najbrži igrač na svijetu, ali njegova snažna građa i velik raspon ruku rezultira time da ima jako veliki postotak uspješnosti kada ulazi u reket i pokušava položiti. Ove godine igra fenomenalno te smo mogli vidjeti neke stvarno nevjerojatne partije ovog mladića.  Među njih naravno ubrajam i utakmicu protiv srednje škole La Lumiare kojoj je ubacio 40 poena. Nije loše, zar ne? Treba se isto tako reći da nije samo opći dojam rezultiralo u tome da je ovaj mladić jako tražen, to pokazuje i statistika koja potvrđuje tezu nas novinara da se radi budućoj zvijezdi. Romeo Langford ove je sezone u prosjeku postizao 29 poena te 3.3 asista i 9 skokova po utakmici.

Langford još nije odlučio na koje će sveučilište ići, ali se zna da za sad ima ponudu Indiane, Kansasa i Vanderbilta.

Broj 4 – Bol Bol (221cm, C)

Trebam li uopće išta pričati o igraču visine 221 cm koji nam dolazi iz srednje škole Mater Dei. Bol Bol je za sve one koji ne znaju sin bivšeg NBA igrača Manute Bola koji je bio poznat zbog svoje visine. Mislim kako ne trebam ni spominjati da je ovdje riječ o centru koji za razliku od svog oca predstavlja određenu dozu opasnosti i svojim šutem. On ima izrazito mekanu ruku te mu stvarno nije bio problem dominirati u srednjoj školi. Sada  kada je napokon došao u NCAA Bol treba stvarno poraditi na masi jer mu visina neće biti dovoljno da dominira i na sveučilištu. Ove sezone je Bol postizao 20 poena u prosjeku i 8.2 skokova po utakmici.

Za  razliku od Romea, Bol Bol je već potpisao za sveučilište Oregon te ćemo s veseljem pratiti razvoj ovog mladog vrhunskog igrača.

Broj 3 – Cameron Reddish (201cm, SF)

Igrač koji nam dolazi iz srednje škole Westtown. Riječ je o možda najboljem allaround igraču (barem ako pričamo o napadačkom dijelu). Cameron je bek šuter/nisko krilo. Kada bi spojili playmakerske sposobnosti playa, šut beka i blokerske sposobnosti centra dobili biste Camerona Reddisha. Naravno, iako ima neograničen potencijal on nije savršen, barem za sada nije savršen. Trebao bi malo poraditi na svom šutu za početak i trebao bi postati još agresivniji, pogotovo kada su skokovi u napadu u pitanju. No, osim tih nekih sitnica ovaj dječak ima sve.

Kao i većina najboljih Cam je odlučio pohađati sveučilište Duke te veseli pomisao u kakvog će se igračinu momak razviti pod vodstvom trenera K.

Broj 2 – Zion Williamson(201cm, SF/PF)

Youtube sensation Zion Williamson napokon dolazi u NCAA. Čovjek iz Spartanburga čija zakucavanja se šire internetom dolazi na sveučilište kao najatraktivniji igrač. No naravno, Zion nije jednodimenzijalan igrač. Osim zakucavanja on nam nudi solidan šut, odličan skok u oba pravca te je pravi horor za protivničke igrače koji pokušavaju nešto napraviti u reketu. Sve što Williamson treba raditi dok je na sveučilištu, osim naravno (pre)zakucavanja, je konzistetnost šuta. Naime, dosad je često Zion kada je imao priliku za šut odlučio ući u reket i naravno zakucati, ali to mu neće baš polaziti za rukom na višoj razini. Treba poraditi i na napadačkom arsenalu jer ako već solidan šut dovede na veći postotak izrast će u pravo čudovište.

Zion je odlučio provesti svoje sveučilišne dane na Dukeu. Kada pogledamo kakvi će igrači igrati sljedeće sezone za Duke stvarno bi bilo čudno ako oni to ne osvoje.

Broj 1 – R.J Barrett (201cm, SG/SF)

Dolazimo do našeg najboljeg igrača koji stiže u NCAA. Kanađanin R.J Barrett najkompletniji je igrač koji izlazi iz srednje škole (Montverde) i to praktički sa svim aspektima da postane superstar. Fantastičan šut, odličan skok i velika košarkaška inteligencija krase ovog dječaka o kojem ćemo, vjerujte mi, puno pričati idućih godina. Jednostavno ne mogu naći nekakvu manu u njegovoj igri za sada. Vidjet ćemo kako će igrati na višoj razini, ali ne brinem se previše za njega. On samo treba nastaviti marljivo raditi i gledamo buduću NBA zvijezdu.

Svoju svestranost u igri pokazao je i na U19 Svjetskom prvenstvu kada je u finalu protiv SAD-a postigao 38 poena, 13  skokova i 5 asistencija. Naravno, Kanada je na kraju osvojila to prvenstvo.

R.J Barrett je isto izabrao Duke kao stepenicu prije NBA.

Osim njih dolazi još dosta igrače koji će biti vrijedni naše pažnje. Naravno, iako su i oni za sada lokalne zvijezde to ne znači da će uspijeti na profesionalnoj razini. Svi igrači bi trebali sada, kada su se približili svom cilju, nastaviti naporno raditi na svojoj igri jer ako se “umisle” to neće dobro završiti za njih.  Veseli me pomisao u kakve će igrače izrasti ovi neizbrušeni dijamanti. Na nama je da pratimo njihove prve korake prema NBA, a na njima je da kada dođu tamo “rasture” konkurenciju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE