Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tko su buduæe NBA zvijezde

Završila su prva dva kruga završnice sveuèilišnog prvenstva. Iza nas je nekoliko odliènih utakmica, koje su odluèene u poslijednjim trenucima utakmice, nekoliko je favorita ispalo, ali u svakom sluèaju možemo biti zadovoljni sa razinom koja je prikazana u prva dva kruga.

Ovdje æemo vidjeti koji su se to igraèi istaknuli, koji su bili kljuèni faktori za prolazak svojih ekipa, odnosno koje se to igraèe s nestrpljenjem išæekuje u NBA ligi. Moram naglasit kako u ovom izboru nema nikakvoga reda, odnosno igraèi su poredani prema regiji u kojoj igra njihova ekipa, kao i usporedbe s NBA igraèima koje su èisto informativne.

Kyrie Irving, Duke

Za ovoga igraèa se oèekuje da æe biti prvi pick ovogodišnjeg drafta (pogotovo ako momèad koja bude imala prvi pick bude trebala razigravaèa). Problem kod Kyrie je ozljeda palca, koja ga je ostavila izvan terena od 4. prosinca, pa do poèetka završnice, gdje je u prve dvije utakmice ipak odigrao limitirane minute.

Irving je klasièni playmaker, sa dobrim pregledom igre, ali sa malo slabijim šutom, koji bi mogao unijeti novi žar ekipi koja ga izabere, odnosno on može biti okosnica svoje ekipe.

Usporedba: John Wall

NCAA završnica :
vs Hampton – 20 min, 14 koš, 4-8 FG, 4-4 FT, 4 skok, 1 asis,
vs Michigan – 22 min, 11 koš, 1-4 FG, 9-10 FT, 2 skok, 2 asis

Nolan Smith, Duke

Zbog ozljede Irvinga, trebao je uskoèiti kao glavni igraè svoje ekipe. Uèinio je to odlièno, što mu je pomoglo da se i o njemu razmišlja kao moguæem top 10 picku. Smith je fizièki jak igraè, sa odliènim šutom, ali i sa dobrim ulazom. Do sada je radio odlièan posao vodeæi ekipu, ali može li to èiniti na višem nivou? Protiv Michigana je odigrao odliènu utakmicu, u kojoj su tijesno pobijedili 73-71, i upravo zbog njega Duke je izborio slijedeæi krug. Prvu utakmicu protiv Hamptona ipak nije trebao ubaiti niti u treæu brzinu.

Ipak, možda je prenizak za dvojku u NBA ligi. Ali, bez sumnje, momak zna igrati!

Usporedba: Delonte West

NCAA završnica:
vs Hampton – 24 min, 9 koš, 3-7 FG, 2-2 FT, 2 skok, 7 asis
vs Michigan – 28 min, 24 koš, 8-13 FG, 6-7 FT, 4 skok, 3 asis

Derrick Willams, Arizona

Ovo je igraè kojeg želite u svojoj ekipi, sa njim želite riskirati – izuzetno pametan igraè, koji može igrati i na krilu i u reketu. Uz Kyrie Irvinga glavni pretedent na prvi pick drafta (ekipa kojoj je potrebnije krilo). Najvažnija odlika mu je što je strijelac, on èini razliku za Arizonu. Moj glas u borbi Irving – Williams odlazi poslijednjem, jednostavno mislim da je to igraè koji æe se prije uklopiti igri na višemo nivou. U poslijednjoj utakmici, postigao je koš – faul 6 sekundi prije kraja, za pobjedu Arizone nad Texasom 70-69.

Usporedba: LeMarcus Aldridge

NCAA završnica:
vs Memphis – 28 min, 22 koš, 6-11 FG, 9-9 FT, 10 skok
vs Texas – 27 min, 17 koš, 4-14 FG, 9-15 FT, 9 skok, 3 asis

Kawhi Leonard, San Diego

Nije ni odlièan šuter, niti odlièan skakaè, ali ipak ima dovoljno i jednoga i drugoga. Ono što ga krasi, jest borbenost, pronalazi riješenja za razne situacije, i igraè je koji može biti voða svoje ekipe. Takoðer, što ga krasi, jest odlièna igra u obrani. U obe dosadašnje utakmice bio je prvi strijelac svoje ekipe.

Usporedba: Trevor Ariza

NCAA zavšnica:
vs North Colorado – 36 min, 21 koš, 9-14 FG, 10 skok, 2 asis
vs Temple – 33 min, 16 koš, 5-13 FG, 6-6 FT, 8 skok, 4 asis

Kemba Walker, Connecticut

Jedan od malih brzih razigravaèa, koji se ne libi uzeti šut. ”Step back jumper” koji ima uništava protivnike, ali sa tim istim šutem je ove godine nekoliko puta pogodio kada je bilo najpotrebnije, kada je utakmica neizvjesna u završnici. Ne boji se preuzeti odgovornost na sebe u važnim trenucima i važnim utakmicama, a takve igraèe jednostavno morate voljeti. Dvije odliène all – round utakmice je odigrao koje su uvelike pomogle njegovoj momèadi put do treæeg kruga.

Usporedba: Jameer Nelson

NCAA završnica:
vs Bucknell – 35 min, 18 koš, 5-11 FG, 6-6 FT, 8 skok, 12 asis
vs Cincinnati – 39 min, 33 koš, 8-20 FG, 14-14 FT, 6 skok, 5 asis

Jimmer Freddette, BYU

Mašina za koševe, obilježio je dosadašnju NCAA sezonu, u kojoj je sa 28.2 koša po utakmici vodeæi strijelac u ligi. To je igraè koji je jednostavno bio nezaustavljiv za mnoge ekipe, protivnièki treneri na njemu su mijenjali obrane, mijenjali igraèe koji ga èuvaju, ali rijetko što je uspijevalo. Ima odliènu kontrolu lopte, te kreaciju šuta, odnosno vrlo lako sam sebi iskreira otvoren šut.

I nema nikakve sumnje da momak ima napadaèku igru, ali problem mu predstavlja obrana. Iako je dosta obrambeno napredovao otkada je na BYU, ipak tu je previše rupa, i to se definitvo mora nadopuniti ako misli igrati u ligi. Drugi problem je preveliki broj isforsiranih šuteva koje uzima, i koje nerezonski šutira preko igraèa. Meðutim, u BYU ima sve ovlasti i kod trenera, ali i kod suigraèa, ali to neæe moæi raditi u NBA – u, osim ako ne bude igrao u Golden Stateu ili Phoenixu.

Mogu samo reæi da sam uživao gledajuæi prve dvije utakmice, imati takvog jednog individualca u svojoj ekipi je veliki plus za sveuèilišnu momèad, a Jimmer je ime koje jednostavno morate zapamtiti.

Usporedba: Stephen Curry

NCAA završnica:
vs Wofford – 40 min, 32 koš, 10-25 FG, 10-12 FT, 4 skok, 7 asis
vs Gonzaga – 39 min, 34 koš, 11-23 FG, 5-5 FT, 2 skok, 6 asis

Jared Sullinger, Ohio State

Ne pretjerano fizièki jak, ali redovito punu kategoriju skokova i koešva postignutih unutar reketa. Ima vrlo lijepo izgraðenu igru, sa mekanim šutom sa poludistance. On je motor svoje ekipe i glavni razlog zašto je Ohio prvi nositelj svoje regije. Vjerojatno neæe biti meðu top pickovima, ali u NBA ligi sa svojom borbenošèu bi mogao biti od koristi za mnoge ekipe. U prve dvije utakmice nije bilo potrebno da igra previše minuta, jer je njegova momèad vrlo uvjerljivo prošla prve dvije prepreke, te su bili u moguænosti odmarati igraèe za važnije susrete koji slijede.

Usporedba: Paul Milsap

NCAA završnica:
vs UT San Antonio – 28 min, 11 koš, 5-7 FG, 1-2 FT, 9 skok
vs George Mason – 22 min, 18 koš, 7-10 FG, 4-6 FT, 8 skok

Brandon Knight, Kentucky

Iako razigravaè posjeduje odlièan šut, te voli imati loptu u svojim rukama i sam završavati akcije. Najvažnija odlika mu je šut, te ima postotak od 38% šuta iza linije za tri poena. Prve dvije utakmice je odigrao u potpuno razlièitom ritmu. Dok je prvu utakmica odigrao katastrofalno i upravo radi njegove igre Kentucky se pristojno namuèio da proðe prvi krug, drugu utakmicu je odigrao u pravom ritmu, i pokazao zašto je u našem izboru. Hoæe li nastaviti igrati toplo – hladno, ili æe zadržati visoki nivo, teško je za znati, ali s ovakvim razlikama teško æe moæi u NBA.

Usporedba: Tyreke Evans

NCAA završnica:
vs Princeton – 29 min, 2 koš, 1-8 FG, 0-0 FT, 2 skok, 5 asis
vs West Virginia – 39 min, 30 koš, 9-20 FG, 9-10 FT, 3 skok, 4 asis

Harrison Barnes, North Carolina

Na poèetku sezone bio je kandidat za top 3 picka, meðutim nešto lošiji dosadašnji dio sezone, malo su smanjile takvu moguænost. Ipak, moramo naglasiti kako on ipak odliène predispozicije i mnogo vještina za NBA ligu, te mu nije strano ubaciti 40 – ak koševa po utakmici, a ima i solidan šut za tri poena. U prve dvije utakmice je negirao svoju igru prije završnice, a sliène igre oèekujemo i do kraja turnira.

Usporedba: Danny Granger

NCAA završnica:
vs Long Island – 35 min, 24 koš, 9-19 FG, 4-6 FT, 16 skok, 3 asis
vs Washington – 36 min, 22 koš, 9-19, 0-0 FT, 2 skok, 2 asis

Marcus Morris, Kansas State

U Kansasu igra i njegov brat blizanac Markieff, koji takoðer igra vrlo dobro, a braæa su glavni razlog odliène igre svoje momèadi. Marcus je više kao Brook Lopez, a Markieff kao Robin. Marcus ima igru unutar i van reketa, može pogoditi šut s poludistance, igrati licem i leðima prema košu. Jednostavno, napadaèki ima sve, ali pitanje je koliko je jak u obrani. Odnosno, koliko dobro može èuvati snažnije krilne centre u ligi.

Usporedba: Brook Lopez

NCAA završnica:
vs Boston – 28 min, 16 koš, 7-13 FG, 1-2 FT, 9 skok, 2 asis
Vs Illinois – 35 min, 17 koš, 6-13 FG, 5-6 FT, 12 skok, 2 asis

Justin Harper, Richmond

Ove godine napravio ogroman iskorak, struènjaci ga proglašavaju igraèem koji je napravio najveæi napredak ove sezone. Ukupno postiže èak 9.3 koševa više u odnosu na prošlu sezonu, a za jednog visokog igraèa ima èak 46.7% šuta za tri poena. Nije pretjerano dobar skakaè, ali zbog visine i dobrog šuta je privukao pažnju. Jedan od razloga zašto je Richmond kao 11 nositelj dohvatio treæi krug.

Usporedba: Chaning Frye

NCAA završnica:
vs Vanderbilt – 38 min, 13 koš, 4-12 FG, 4-4 FT, 4 skok, 2 asis
vs Morehead – 34 min, 19 koš, 9-18 FG, 0-0 FT, 6 skok, 2 asis

Latest Posts

NE PROPUSTITE