Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tko su kandidati za MVP titulu

MVP, odnosno Most Valuable Player ili po lijepom našem jeziku nagrada za najkorisnijeg igrača cijele lige je najvrjednija i najznačajnije osobno priznanje koje se dijeli u košarci. Svega 31 košarkaš ju je osvajao od sezone 1955/56 kada je dodijeljena po prvi puta. Legende NBA lige i hall of fameri kao što su Jerry West, Elgin Baylor, Rick Barry, John Havlicek, Isaih Thomas, Dominique Wilkins, Clyde Drexler, John Stockton, Patrick Ewing, Scottie Pippen, Jason Kidd, Dwyane Wade i još mnogi drugi ju nisu nikada osvojili što dovoljno govori koliko je to teško

Rekorder je Kareem Abdul-Jabbar s 6 nagrada (71, 72, 74, 76,77, 80), Bill Russell (58, 61, 62, 63, 65) i Michael Jordan (88, 91, 92, 96, 98) ih imaju 5. Wilt Chamberlain (60, 66, 67, 68) i LeBron James (09, 10, 12, 13) ih imaju po 4. Moses Malone (79, 82, 83), Larry Bird ( 84, 85, 86) i Magic Johnson (87, 89, 90) su 3 puta osvajali MVP nagradu. Bob Pettit (56, 59), Karl Malone (97, 99), Tim Duncan (02, 03), Steve Nash (05, 06) i Stephen Curry (15, 16) su dva puta osvajali. Bob Cousy (57), Oscar Robertson (64), Wes Unseld (69), Willis Reed (70), Dawe Cowens (73), Bob McAdoo (75), Bill Walton (78), Julius Erving (81), Charles Barkley (93), Hakeem Olajuwon (94), David Robinson (95), Shaquille O’Neal (00), Allen Iverson (01), Kevin Garnett (04), Dirk Nowitzki (07), Kobe Bryant (08), Derrick Rose (11) i Kevin Durant (14) su osvajali nagradu jednom.

Dosta prošlosti i okrenimo se sadašnjosti, zato što nas čeka jedna od najuzbudljivijih MVP utrka u jako dugo vremena. U mnogima sezona prije ove imali smo samo nekoliko pravih kandidata za nagradu, a u nekima samo jednog izrazitog favorita. Zato ove godine imamo po mom skromnom mišljenju čak 9 kandidata. Tokom sezone ćemo voditi ljestvicu MVP poretka, ali još je rano za to pa ćemo sada samo predstaviti kandidate i to od Istoka prema Zapadu SAD-a, tako da još nitko nije niti na prvom, a niti na devetom mjestu. Ako iskoči još koje ime mi ćemo ga ubaciti na ljestvicu. Kako je ovo individualna nagrada, najbitnija bi trebala biti osobna statistika, ali da podsjetimo da je od sezone 82/83 svaki pobjednik bio iz momčadi koja je upisala najmanje 50 pobjeda.

LeBron James

Većina NBA stručnjaka su smatrali da su dani osvajanja MVP nagrade iza Kinga, ali nakon što su se zadnja dva MVP-a udružili u istu momčad James je postao možda i prvi favorit za petu nagradu. Sigurni smo da će njegovi Cavsi imati dovoljan broj pobjeda, a sudeći prema brojnim zakucavanjima na otvorenju sezone sigurni smo da nije izgubio korak i da mu igra nije u silaznoj putanji, odnosno u declineu. Očekujemo još jednu sezonu s oko 25 poena i oko 6-7 skokova i asistencija u prosjeku. Minusi su mu ti što je trener Tyronn Lue najavio restrikcije u minutama, koju utakmicu pauze zbog odmora, te ako često budu u velikom vodstvu početkom zadnje četvrtine, pa neće biti potrebe da se troši na 20 poena prednosti i to što mu je konkurent za nagradu suigrač.

Kyrie Irving

Nakon prošlogodišnjeg playoffa, a posebno nakon nastupa u finalu u kojem je nadigrao Splash Brotherse, više nema sumnje da je Uncle Drew elitni igrač. Shvatio je da mora slušati LeBrona što se tiče odnosa prema samoj igri, a to mu je pomoglo da poprimi pobjednički mentalitet. Košarkaški mu talent nikada nije bio sporan, ima fenomenalnu kontrolu lopte, dribling, ulaz i šut. Dakle igra mu gotovo i nema mane, osim što nekada zna biti pasivan u obrani i iznervirati suigrače kada drži loptu cijeli napad i igra 1 na 5, ali to radi samo u regularnoj sezoni. Ako ga zaobiđu ozljede legitiman je MVP kandidat. Momčad će mu imati dovoljno pobjeda, statistika će mu biti odlična, pogotovo ako će LeBron odmarati više nego inače. Minus mu je kako osvojiti MVP nagradu kada vam je King suigrač.

Paul George

Nakon strašne ozljede koju je pretrpio u ljeto 2014. igrajući za reprezentaciju, prošle sezone je dokazao da se vratio jednako dobar, ako ne i bolji. Ove sezone su se njegovi Pacersi napadački pojačali tako da u napadu neće ovisiti sve o njemu, a da usput mora čuvati najbolje protivničke igrače na krilnim pozicijama. Ima fizičke predispozicije skoro kao LeBron i igra jednako dobro obje krilne pozicije. Za klasične trojke je fizički nadmoćan, a puno je brži od četvorki, a opet fizički dovoljno snažan. Šut za 3 poena mu je vrlo dobar, a već je godinama jedna od boljih obrambenih igrača. Za MVP nagradu mu treba da Pacersi pobjede u preko 50 utakmica i da barem izgledaju kao konkurenti Cavaliersima, a još jedan problem bi mu mogao biti što mu ekipa i nije baš najpopularnija izvan granica države Indiane.

James Harden

Sad kada više nema Dwighta Howarda u gradu, Harden i Rocketsi opet žele biti pri vrhu Zapada. Za to im trebaju MVP brojke njihovog glavnog igrača. Još jedna stvar koja im treba od Bradonje je da on, a i cijela momčad napokon zaigraju barem solidnu obranu. Ne sumnjamo u njegove brojke od blizu 30 poena, 5 skokova, a ove sezone mu u sistemu novog trenera Mikea D’Antonija predviđamo i rast u broju asistencija. Naravno tu je ta obrana gdje Harden često završi na društvenim mrežama zbog odmaranja kada protivnici imaju loptu. Jedna stvar mu se mora priznati, a to je da ga je zaista užitak gledati kada ima loptu u svom posjedu. Da bude blizu nagrade Rocketsi moraju dobiti preko 50 susreta, proći prvi krug doigravanja i da, još jednom ću ponoviti da moraju igrati obranu i izgledati kao momčad.

Russell Westbrook

Onog trenutka kada je Kevin Durant napustio ekipu Thundera postalo je jadno da će Westbrook biti jedan od favorita za prvog strijelca lige, kao i za MVP nagradu. Ako želi da Thunderi dođu do 50 pobjeda morat će biti oko tripledouble prosjeka, a zabijati blizu 30 poena. Morat će postati vođa ekipe i svoje suigrače činiti boljima nego što to oni zapravo jesu, a to u dosadašnjoj karijeri nije uspijevao. Igrat će sve vanjske pozicije zbog svojih fenomenalnih atletskih predispozicija, ali i zbog toga što im nedostaje drugi strijelac izvana. Također će morati više vjerovati svojim suigračima, zato što ako će oni imati dobru sezonu i njegove MVP šanse rastu. Jedva čekamo da vidimo ima li šanse da nakon više od 50 godina vidimo sezonu kakvu je imao Oscar Robertson.

Kawhi Leonard

Leonardu je ovo 6. NBA sezona i u svakoj mu je rastao broj poena po utakmicu, kao što mu je rasla i igra i ugled kod NBA stručnjaka. Usput je dvaput zaredom osvojio nagradu za najboljeg obrambenog igrača godine. Kada je tako onda postanete MVP kandidat. Pravi je izdanak škole Spursa i načina igre i razmišljanja Gregga Popovicha. Jedan od primjera je kada npr. zakuca u kontri, a izraz lica mu je kao da čeka red u trgovini i nema lupanja po prsima i galame prema tribinama nego se brzo vrati u obranu i čuva svog čovjeka. Pravi je suigrač i odlaskom Tima Duncana ovo je njegova ekipa. Svi smo sigurni da će Spursi i ove godine pobijediti u više od 55 utakmica. Jedini pravi minus Leonarda je njegova, a i nesebičnost cijele organizacije Spursa gdje je najvažniji kolektiv, a ne pojedinac.

Stephen Curry

Lani je Curry postao prvi košarkaš u povijesti koji je jednoglasno izabran za MVP-sezone. Bio bi i ove sezone prvi favorit da mu pobjednik iz 2014. nije postao suigrač. Unatoč tome Steph nije bez izgleda. Klupa im je lošija pa mu broj šuteva ne bi trebao previše pasti. Nitko ne očekuje da će opet ubacivati preko 30 poena u prosjeku i biti prvi strijelac lige, kao niti 402 trice, ali ako će to biti oko 25 poena uz standardno lude trice i onakav postotak šuta izgledi su mu dobri. I pobjede se očekuju od njih, barem 60, iako će cijeli Internet svijet biti sretan zbog svakog njihovog poraza. Nas sve će najviše zanimati čija je to momčad i tko uzima zadnji šut. Medijske pažnje im također sigurno neće nedostajati, zato što će mnoge njihove utakmice prenositi Nacionalne televizije.

Kevin Durant

Evo nas i kod novog dežurnog ”zlikovca” u svijetu košarke. Unatoč tome on je i dalje vjerojatno najtalentiraniji napadač u NBA ligi i mora ga se spomenuti kao MVP kandidata. Mnogi NBA košarkaši lažu za svoju visinu tako što se povećavaju na papiru, a jedan od najočitijih primjera je J.J. Barea. S druge strane Durant se smanjuje, a svi znamo i vidimo da je visok oko 7 stopa ili oko 213 cm. Zbog te visine, a i zbog manjka centimetara na rosteru Steve Kerr će ga puno koristiti na poziciji 4, a najavljeno je da će igrati i centra. Jako puno će ovisiti o prilagodbi na novu sredinu i sistem igre. Mi ne sumnjamo da će Durant brzo pohvatati konce i biti blizu svojeg prosjeka karijere koji iznosi 27 poena. Kao i kod Curryja i kod KD-a je minus za osvajanje MVP-a to što mu je suigrač jedan od kandidata za nagradu.

Damian Lillard

Lillard je podcjenjivan i zapostavljan većinu svoje karijere. Igrao ja na malom sveučilištu Weber State, nakon što ga je ESPN stavio na 48. mjesto među playmakerima poslije srednje škole. Sve to ga je dodatno motiviralo da bi danas u svojoj petoj NBA sezoni postao MVP kandidat. Lani čak nije niti bio izabran na AllStar utakmicu, a na kraju sezone je izabran u drugu najbolju petorku, nakon što je svoje Portland Blazerse dovukao do divizijskog naslova i drugog kruga playoffa, iako su im prije sezone svi predviđali 20-ak pobjeda. Ove sezone su pojačali klupu (uložili su jako puno novaca u nju, ali to je za neku drugu temu) i mislimo da mogu uhvatiti tih 50 pobjeda koje su potrebne za MVP nagradu. Lillardu, kao i Paulu Georgu je minus taj što igra za ekipu koja nije toliko pod svjetlima reflektora, ali to ga ne brine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE