Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toni Kukoč: Mirotić je spreman na uspjeh

Jedan od najboljih igrača u povijesti europske košarke, genijalni Splićanin Toni Kukoč, nikada nije upoznao Nikolu Mirotića, ali je uvjeren da će Španjolac imati lakši put u NBA ligi nego što ga je imao on prije 20 godina.

Kukoč je u vrijeme Michaela Jordana i Chicago Bullsa bio među prvim Europljanima koji je dobio startnu poziciju u NBA ligi te je imao zapamćenu rolu, samim time sigurno može Mirotiću dati par korisnih savjeta o prilagodbi na NBA košarku.

“Danas čelnici kluba, treneri i igrači puno više znaju o igračima iz Europe nego što su to znali u moje vrijeme. Ja mislim da me Phil Jackson prije dolaska u Bullse nikada nije gledao uživo, a osim Jordana i Pippena nijedan novi suigrač me isto tako nije gledao uživo, tako da sam odmah u startu bio enigma”, započeo je Kukoč.

Dosta igrača iz Chicaga za vrijeme dolaska Kukoča (sezona 1993/94) nisu vjerovali da je Toni toliko dobar, a nisu poštovali ni Jerryja Krausea i njegovu općinjenost najboljim europskim igračem u to vrijeme.

“Kada sam došao u Bullse, oni su bili prvaci lige tri puta zaredom. Sigurno su se pitali kako ima ja mogu pomoći i što ja mogu promijeniti na bolje. Mirotić danas nema takav pritisak na sebi, on dolazi u relativno mladu momčad koja nije iskusila toliko uspjeha u doigravanjima”, nastavio je Toni.

Legenda Bullsa John Paxson se isto dotaknuo usporedbe: “Mišljenja sam da se prema Toniju u to vrijeme nismo odnosili pošteno. Nikolu nikada nećemo forsirati da bude nešto što nije, pustit ćemo ga da zasluži svoje mjesto u ekipi. Uz Gasola, Noaha i Gibsona neće trebati raditi toliko stvari kao što je trebao Toni.”

Mirotić je jedan od mnogobrojnih poteza čelnika Bullsa nakon neuspješnog dovođenja Carmela Anthonyja u klub. Bullsi su, osim Mirotića, još doveli Paua Gasola, Aarona Brooksa, a za klub je potpisao i Kirk Hinrich. Na draftu su odabrali odličnog strijelca i šutera Douga McDermotta koji je u ljetnoj ligi pokazao da se radi o vrhunskom igraču.

23-godišnji Mirotić je za Bullse potpisao 3-godišnji ugovor vrijedan 18 milijuna dolara nakon što je u Realu proveo zadnje tri godine karijere. Prošle sezone je za Real zabijao 12 poena po susretu uz šut za tri poena od 46 posto.

Kukoč se za kraj osvrnuo na Mirotića i slušanje trenera Toma Thibodeaua: “Igrači u Europi su puno više timski orijentirani i ne misle toliko na sebe. Mi smo drugačije programirani kada se radi o takvim stvarima. Kada je Mirotić rekao da će raditi sve onako kako trener kaže, on to stvarno misli.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE