Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

TOP 500 svih vremena: Nema Dražena, Jordan prvi

Priznati amerièki magazin SLAM je 27. veljaèe napravio posebno izdanje 500 najboljih košarkaša koji su ikada kroèili NBA parketima. Na popisu se nalazi i jedan naš predstavnik, a to je Spliæanin Toni Kukoè koji je uvršten na 250. mjesto.

LINK: Popis 500 najboljih košarkaša u povijesti NBA lige!

Uvijek su se analitièari, ljubitelji i takozvani eksperti voljeli poigravati sa sliènim stvarima, ali nikada se do sada nitko nije usudio složiti takav popis. Naravno kritike æe se iz dana u dana pojavljivati na raèun redakcije SLAM, što je i za oèekivati jer takav popis je nemoguæe složiti objektivno, no u narednih nekoliko redaka pokušati æemo i mi iznijeti neke objektivne èinjenice koje æe dodatno baciti sjenu na djelo koje zasigurno nije bilo potrebno.

Zašto nema Dražena Petroviæa?

Prije nego se spustimo u samu analizu popisa kojeg ste vjerujemo veæ pregledali moramo i pojasniti odreðene kriterije kojih su se držali novinari SLAM-a. Ona najvažnija je ta da je NBA košarkaš morao minimalno provesti pet sezona u NBA ligi da bi konkurirao za proboj meðu 500 velièanstvenih, što u prijevodu znaèi da je zbog smrtne tragedije nepravedno izostavljen (po)najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, Dražen Petroviæ.

No, nije on jedini. Nije lako gledati popis ni ljubiteljima Oklahome, nema Westbrooka i Duranta, a nema ni potencijalnog MVP-a lige, Derricka Rosea. Nema ni Griffina, Lovea, Walla, Ronda, Gordona, Evansa i ostalih.

Nema ni Stevea Kerra?

Da, dobro ste proèitali. I naravno on ima iza sebe više od 5 sezona. Ne samo da ima više od 5 sezone, osvojio je èak 5 prstena, i to èetiri za redom. Prvi košarkaš kojem je to uspjelo nakon zlatne generacije Celticsa. I ne samo to, rijeè je o jednom od najboljih tricaša svih vremena. Nakon što je otišao u zasluženu mirovinu 2003. godine, pobjednik natjecanju u tricama iz 1997. godine ostavio je dva do danas nedostižna rekorda. Najbolji postotak šuta za tri poena u jednoj sezoni (52,4%), i po ukupnom postotku šuta za tri poena (45,4%).

Ovom prilikom samo da pitamo još Slamovce, gdje je Hall of Fame košarkaš, Gail Goodrich? Možda 501., zaboravili su.

Kobe Bryant ‘tek’ 10., Gilmore 84. ?

Izbor prvog igraèa vjerojatno i nije bio neki preveliki zadatak. Veæina NBA pratitelja, pogotovo ‘zlatnih‘ 90-ih godina, godina koje je obilježio najveæi Michael Jordan, imaju samo jednog igraèa na vrhu tog popisa. No, nakon toga slijedi nekoliko delikatnih primjera. Shaquille O’Neal ispred Kareema Abdula Jabbara ili Tim Duncan ispred Kobea Bryanta.

Možda je u odreðenim pogledima i kod mnogih navijaèa Duncan ispred Bryant, ali zasigurno najveæa ikona NBA košarke u 21. stoljeæu, i trenutno najbolji igraè lige sa dva uzastopna naslova se nalazi na ‘tek’ 10. mjestu. Sve èestitke svima, no vrlo je malo tih kriterija koji pokazuju i potvrðuju da bi mogli i Duncan i Shaquille O’Neal biti bolji od Kobea. Isto tako zanimljivo bi bilo vidjeti komentar Kareema na to, da je uvršten iza Shaqa.

Isto tako moramo naglasiti kako novinari nisu analizirali situaciju do 1946. godine. Nije se objektivno ukljuèila i ABA lige gdje su igrale i kasnije velike zvijezde NBA lige, pa je jedan Artis Gilmore tek na 84. mjestu. Rijeè je o košarkašu koji je kombinirano u ABA i NBA ligi postigao više od 20.000 poena i 10.000 skokova.

Gdje je logika?

Mark Jackson je 160. na popisu, a Derek Fisher 370., ima li tu iti malo logike? Valjda nema. Koliko prstena ima Jackson? Nula. Fisher? 5. Pametnom dosta.

8 prstena za 303. mjesto

Tom Sanders je bivši košarkaš Boston Celticsa, odnosno dio one zlatne generacije u 60-im godinama. Tom je osvojio 8. prstena. I to šest za redom. Ali ipak su veliki znalci iz SLAM-a odluèili ispred njega svrstati primjerice Vladu Divca i Peðu Stojakoviæa. Pohvale vrijedno!

Inaèe èak 66,6% svih igraèa na popisu meðu 500 najboljih nema niti jedan prsten. I ne samo to. Èak 12 njih je meðu 50, odnosno 36 u 100 najboljih. Skoro polovica njih, 98 igraèa nema prsten meðu 200 najboljih. E moj Tom, prsten nema oèito tu neke posebne važnosti!

Dwight bolji od Gasola?

Naravno mogli bi mi razmatrati taj popis i tražiti greške vjerojatno do sutra. Naæi æe se sada neki ljudi pa reæi da nisam u pravu, da tražim možda dlaku u jajetu, ali sami su si krivi, što su krenuli raditi nešto što nije bilo potrebno.

I sve to bi bilo u redu kada se ne bi svrstalo Dwighta Howarda ispred Paua Gasola. Ok, možemo se spustiti u analizu statistike, možemo se spustiti u neku simulaciju tko bi bio bolji jedan na jedan, ali èinjenica kaže sljedeæe. Howard nije uspio odvesti Orlando do naslova, Gasol ima na ruci veæ dva prstena. Doduše to je onako prva veæa prièa o kojoj bi mogli mnogi diskutirati i stati u obranu Dwighta, ali Gasol ima neke adute koji bi morali biti jaèi od Howardovih. Ali smo iz gornje prièe shvatili da oèito prsteni nisu bitni, odnosno možda je bitnije ipak državljanstvo.

Ovom prilikom dodajmo i to kako je SLAM riješio svu dvojbu tko je najbolji igraè Miamija. LeBron stoji na 31. mjestu, a Wade na 49., mjesto ispred igraèa koji je osvojio back-to-back MVP titulu Steve Nash.

Hrvati imamo svog predstavnika

Najbolji europski košarkaš je nijemac Dirk Nowitzki, zauzevši 55. mjesto. Boje starog kontinenta brane i Francuz Tony Parker (139.), ‘amerièki litvanac Zydrunas Ilgauskas (244.) i nijemac Detlef Schrempf (248.)

Na 250. mjestu je i naš Toni Kukoè, a jedna od najveæih europskih legendi svih vremena Arvydas Sabonis je pristao na 331. mjestu.

I tako polako završavam prijevremeno svoju analizu jer sam tek nakon pisanja tih kratkih primjedbi shvatio da to nema smisla. Sreæom pa nema Kineza u redakciji SLAM-a, pa Ming jednom nije u samom vrhu, nema ga niti meðu 100.

Popis treba svakako odreðene korekcije, treba i Dražena i treba malo više košarkaške inteligencije od strane SLAM novinara koji neæe u obzir uzimati samo statistiku. Odnosno možda i ne treba.

Pitanje tko je najbolji, tko je bio bolji, æe uvijek živjeti i uvijek biti aktivna prièa kod sportskih zaljubljenika. I neka to bio kod vas LeBron, Kobe, Jordan ili George Mikan potpuno je svejedno. Ti igraèi sigurno ne trebaju taj popis, svi oni su nešto pridonijeli toj zajednici, jedni više, drugi manje, taj popis je samo jedna mala usporedba onim popisima iz ljubavnih osnovnoškolskih dana, koji/a je deèko/cura ljepši/a.

Priznati SLAM? Možda, ali neki drugi put.

Latest Posts

NE PROPUSTITE