Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto Raptors

Nakon 10. mjesta na Istoku prošle sezone, jedini kanadski predstavnik u NBA ligi želi konačno izboriti plasman u doigravanje, gdje nisu bili već pet sezona, dok su posljednju pobjedu u playoffu zabilježili prije čak 12 godina.

No, kako su tijekom ove ljetne tržnice izgubili boljeg igrača nego što su ga dobili te dodamo li k tome i neučinkovitost ostatka kanadske momčadi, možda možemo očekivati i kojekakav debakl Raptorsa ove sezone.

Trenutni roster za sezonu 2013/14:

Quincy Acy, D. J. Augustin, Dwight Buycks, Austin Daye, DeMar DeRozan, Landry Fields, Rudy Gay, Aaron Gray, Tyler Hansbrough, Amir Johnson, Kyle Lowry, Steve Novak, Mickael Pietrus, Terrence Ross, Sebastian Telfair, Jonas Valanciunas

Došli:

Steve Novak

Otišli:

Andrea Bargnani, Alan Anderson

Raptorsi su tijekom međusezone ostali bez Alana Andersona i Andrea Bargnanija, a igru Kanađana će i dalje voditi mladi i još neafirmirani košarkaši. Prošle sezone Anderson i DeMar DeRozan su bili ti koji su predvodili Raptorse u velikoj većini utakmica tijekom sezone, dok će ove sezone situacija biti znatno drugačija, budući da bi DeRozan trebao svoju igru prebaciti na neku višu razinu. Važan faktor u novoj sezoni u Torontu morao bi biti i Rudy Gay, koji se nije odmah prilagodio na stil košarke kakvu igraju Raptorsi, budući da je u nezgodno vrijeme Memphis Grizzliese zamijenio Torontom. Raptorsi su velikim dijelom prethodne sezone imali ogromne probleme na utakmicama u gostima, budući da su na tim susretima zabilježili omjer od 13-28. Nedostajale su im četiri pobjede kako bi pretekli Buckse na posljednjem mjestu koje vodi u doigravanje, no jednostavno Raptorsi nisu bili toliko kvalitetni da ostvare taj podvig.

U Torontu se pak nije tako agresivno trgovalo, kao u većini NBA klubova ovoga ljeta. Jedini trade koji su obavili bio je onaj Bargnanija u New York Knickse, čime su izgubili jednog jako dobrog centra, a zauzvrat dobili gotovo ništa. Knicksi su u Toronto poslali Quentina Richardsona, Marcusa Cambyja i Stevea Novaka te tri izbora na draftu naredne tri godine, no od nove trojice jedino je u rosteru Raptorsa ostao Steve Novak, jedan od boljih šutera u cijeloj ligi. Quentin Richardson je pak početkom rujna raskinuo suradnju s Raptorsima, iako nije odigrao niti jedan susret, dok je Marcus Camby odmah najavio da ne želi igrati za Raptorse i stavio potpis na ugovor s Houston Rocketsima. Osim Bargnanija klub je napustio i bivši košarkaš zagrebačke Cibone Alan Anderson, koji se priključio novoj “supermomčadi” Brooklyn Netsima. Od nedavno pristiglih igrača je dakako najvažniji Gay, koji mora preuzeti ulogu glavnog igrača u momčadi, budući da se knjiga Raptorsa svela na samo par slova.

Kao što je to već navedeno, Raptorsi nemaju uvjerljivu momčad koja bi mogla imenima premostiti velike prepreke, no imaju kontinuitet. Sastav su napustila samo dvojica igrača, a njemu se priključio samo jedan. Aduti ove momčadi Toronta, koja je tijekom ljeta mijenjala gotovo cijelu upravu, a ne roster, bi trebali biti DeRozan, Gay te mladi i talentirani litavski centar Jonas Valančiunas. Toronto mora nastaviti pružati standardne predstave u fazi obrane, dok bi pozitivni rezultati na drugom kraju parketa morali doći sami od sebe. Što je još važnije, Raptorsi moraju svoje domaće utakmice odigrati bolje nego protekle sezone, tako da bi o putu u eventualno doigravanje odlučivale gostujuće utakmice.

Prognoza: Bez plasmana u doigravanje

Raptorsi imaju kontinuitet, ali realno je dosta momčadi na Istoku svoje domete postavilo znatno više nego što su to učinili Raptorsi. Igračka kvaliteta je daleko ispod onoga što je dovoljno za doigravanje, no nije nemoguće da oni shrvaju ovu prognozu i u rano ljetovanje pošalju neku drugu momčad s istočne strane SAD-a. Iako Istok ne obiluje jakim momčadima poput Zapada, ne vidimo Toronto u doigravanju naredne sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE