Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto Raptors

Doba Vincea Cartera, Chrisa Bosha, Andree Bargnanija(?!) je iza Raptorsa. Dolazi nova era u kojoj je centralna figura Masai Ujiri, većina vas se trenutno pita pa koji je to igrač, koja pozicija, Japanac u NBA ligi? Moram vas razočarati, nije riječ o japanskom All-Staru već o vjerojatno najboljem generalnom menadžeru lige koji dolazi iz Afrike. Ujiri je u karijeri radio najviše kao skaut u Orlandu, Denveru i Torontu ali kad mu je pružena prilika da bude generalni menadžer nije puno oklijevao i u pet godina je od skauta postao najbolji GM lige. Čovjek koji slaže momčad i misli na budućnost momčadi, pogledajmo ukratko što je dosad napravio za Toronto. Čim je došao razmijenio je Bargnanija i nedugo nakon toga Rudyja Gaya. Za njih je dobio buduće pickove i mnogo role playera koji se mogu dobro iskoristiti. Kyle Lowry i DeMar DeRozan prometnuli su se u vođe momčadi i jedan od boljih backcourt tandema. Dobro, neki će reći da je trenutni roster slabije kvalitete i o tome se može raspravljati ali svakako nema visokih i bespotrebnih ugovora, momčad ima dužu klupu i izvučen je maksimum iz pojedinih igrača.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Bruno Caboclo, DeMar DeRozan, Landry Fields, Tyler Hansbrough, Chuck Hayes, Amir Johnson, James Johnson, Kyle Lowry, Lucas Nogueira, Patrick Patterson, Terrence Ross, Greg Stiemsma, Jonas Valanciunas, Greivis Vasquez, Louis Williams.

Došli: Bruno Caboclo, James Johnson, Lucas Nogueira, Greg Stiemsma, Louis Williams.

Otišli: Dwight Buycks, John Salmons, Steve Novak, Nando De Colo, Julyan Stone.

Prošla sezona:

Raptorsi su prošle sezone bili treći na Istoku. Odlična je to pozicija ako znamo da su ispred njih bili samo Miami Heat i Indiana Pacersi, finalisti Istočne konferencije. Imali su 48 pobjeda i 34 poraza te su osvojili Diviziju Atlantic. Po broju zabijenih koševa na 100 posjeda su bili 10. mjestu (108,8 poena), isto su mjesto zauzeli i po broju primljenih koševa (105,3 poena). U doigravanju su igrali protiv Brooklyn Netsa i ispali nakon sedam utakmica. Bitnu ulogu su igrali Lowry i DeRozan koji su iskočili u prvi plan nakon što su otišli Calderon i Gay. Iskazao se i ‘letač’ Terrence Ross koji je 25. siječnja protiv Los Angeles Clippersa izjednačio rekord franšize Vincea Cartera zabivši 51 poen uz 10 trica.

Startna petorka i rotacija:

Momčad Raptorsa je dobro pokrivena po svim pozicijama, na svakoj ima barem jednu rezervu koja može odigrati rolu bez većih rezultatskih oscilacija. Na poziciji razigravača tu su Lowry, Louis Williams (može odigrati i beka šutera) i Greivis Vasquez. Tri odlična playa, Kyle je proigrao nakon odlaska Calderona, broj postignutih poena po utakmici mu je skočio sa 11,6 u sezoni 2012./13. na 17,9 u idućoj sezoni. Izvrstan je u obrambenom segmentu gdje prosječno krade 1,5 loptu po utakmici. Lou Williams je dobar combo guard kojemu je ovo 10. sezona u ligi. Prošle dvije sezone u Hawksima je ukupno igrao samo 77 utakmica (od mogućih 164), zadobio je ozljedu prednjih križnih ligamenata u siječnju prošle godine i od tada se još nije vratio na stare staze. Prosjek koševa kroz cijelu karijeru mu je 11,4 poena za 22,5 minuta uz 3,1 asist. Vasquez je odličan back up kojega je luksuz imati kao treću opciju, dobar je kreator i u slučaju ozlijede navedenog dvojca može uskočiti i zamijeniti ih dostojno. Zadnja sezona u Raptorsima je bila solidna ali ispod prosjeka za njega. Zabijao je 9,5 poena uz samo 3,7 asista za 21,5 minutu. Nisu to neke brojke ako znamo da je prije tri sezone u New Orleansu dijelio čak 9 asistencija po utakmici. Shooting guarda pokrivaju DeMar DeRozan i Landry Fields.

DeRozan je definitivno najviše iskoristio situaciju u kojoj se Toronto našao prošle sezone, preuzeo je ulogu vođe i odigrao daleko najbolju sezonu u karijeri s prosjecima od 22,7 poena, 4,3 skoka i 4 asistencije po utakmici. 2014. godine je ujedno i prvi put nastupio na All-Star utakmici. Fields će vjerojatno brojiti minute na prste jedne ruke, DeRozan i Williams će svakako imati prednost na šuterskim pozicijama. Poziciju krila će popunjavati Terrence Ross, James Johnson i rookie Bruno Caboclo. Ross je najbolji zakucavač lige iz 2013. godine, dobar tricaš (prošle sezone je bio na 40% izvan linije za tri poena) i sve se više ističe kao jedan od najboljih defenzivaca u momčadi Raptorsa. Prva zamjena mu je Johnson koji će odigrati dobru obranu, ‘potući’ se u reketu i biti energy guy. Druga Caboclo, mladi Brazilac visok 205 centimetara ali to nije zanimljivi dio ovog 20. picka NBA drafta već njegov raspon ruku koji doseže nevjerojatnih 230 centimetara. Također, ovaj momak je najveća enigma ovogodišnjeg drafta.

Na visokom krilu Toronto ima najveću širinu. Amir Johnson, Patrick Patterson, Chuck Hayes i Tyler Hansbrough su igrači koji dijele minutažu na ovoj poziciji. Johnson i Patterson će imati sličan broj minuta dok Hayes i Hansbrough će u prosjeku igrati desetak minuta i osvježavati momčad. Slični su to tipovi igrača, borci pod koševima od kojih se jedino Patterson izdvaja nešto boljim šutom ali i manjim brojem skokova. Prvi centar je ostao isti, Litvanac Jonas Valančiunas. Napredovao je prošle sezone gdje je kao sophomore ubacivao 11,3 poena i hvatao 8,8 skokova za 28,2 minute. Još veći napredak se očekuje ove sezone u kojoj mnogi analitičari vide upravo njega kao igrača koji će najviše napredovati u segmentu obrane gdje bi trebao postati pravi rim protector. Zamjene su mu Greg Stiemsma, slab igrač u napadu ali dobar za napuniti reket u obrani i Lucas Noguiera, još jedan rookie Brazilac koji je izabran na draftu 2013. ali je ostao u španjolskoj ligi, Estudiantesu i ovo ljeto je došao s Louom Williamsom iz Hawksa.

Trener:

O ovom čovjeku još nismo rekli ni riječi a definitivno je to zaslužio, riječ je o Dwaneu Caseyu, bivšem asistentu Ricka Carlislea i Georga Karla. Casey je na početku prošle sezone bio u problemima i činilo se da je već spakirao kovčege kad se dogodila razmjena Rudyja Gaya. Tada se sve okrenulo i momčad je počela igrati sve bolje i bolje što je na kraju rezultiralo osvajanjem Divizije Atlantik i trećim mjestom na istoku. Obrana im odlično radi i bit će sigurno na višoj poziciji u odnosu na prošlu sezonu, puno je tu atleta i ‘rudara’ da to ne bi funkcioniralo. Napad je također pun potencijala i tri vrlo dobra kreatora bi se trebali pobrinuti da isti glatko teče. Caseyu se najviše zamjera što još uvijek nije dovoljno fleksibilan i ne uspijeva se u kratko vrijeme prilagoditi drukčijim taktikama momčadi što ga je koštalo u zadnjem doigravanju.

Ove sezone ima jako puno opcija. Odmah u prvi plan iskače niska postava s Amirom Johnsonom na petici i Patrickom Pattersonom na četvorci, koja je vrlo opasna kad se raširi obrana i ostavi lopta DeRozanu i Lou koji tu mogu raditi čuda. Veliki broj krila otvara brojne kombinacije visokih i niskih postava ovisno o trenutku utakmice i protivniku. U svakom slučaju Casey ima veoma fleksibilnu momčad od koje može raditi što hoće. Druga postava koja bi u većini slučajeva izgledala: Vasquez – Williams – J.Johnson – Patterson – Hayes (Stiemsma) uopće ne izgleda loše i uprava ta duga klupa i zajedništvo momčadi bez velikih zvijezda su ono što Toronto gura prema vrhu.

Prognoza:

3. mjesto na istoku.

Još jedna sezona napredovanja i sazrijevanja je pred „Dinosaurima“ koji bi u skorije vrijeme mogli baciti rukavicu u lice nekim jačim i skupljim franšizama s previše zvijezda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE