Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto Raptors – Je li imaju snage u borbi za vrh Istoka?

Nakon što su se prošle sezone najavili kao nova sila na Istoku, od Raptorsa se ove godine očekivao još jedan korak naprijed, a to je ustvari i sam vrh Istočne konferencije. Iako trenutno drže drugu poziciju na Istoku (score 37-20) dojam je da Toronto još nije dosegao potrebnu razinu, a pitanje je i hoće li, ali i može li je uopće dosegnuti?

Raptorsi su prošle godine svima bili vrlo zanimljivi za gledanje, a nakon zauzimanja sjajnog trećeg mjesta, što je mnoge i ugodno iznenadilo, s pravom se moglo očekivati da ćemo ih ove godine gledati kao još snažniju momčad. Momčad od prošle godine nije značajno promijenjena (štoviše pojačana je za Loua Williamsa koji kandidira za najboljeg igrača s klupe ove sezone), ostao je i trener Dwane Casey, pa je Toronto svakako imao sve preduvjete za stvoriti odličnu ekipu. Međutim, dosadašnjim igrama Toronta možemo biti djelomično zadovoljni. Iako su znali ulaziti u sjajne pobjedničke serije u kojima su padale i velike momčadi, isto tako su znali i gubiti (i to nekad vrlo uvjerljivo) kada se to nije očekivalo. Stoga, kod Raptorsa vidimo promjenjivu formu, a koja bi trebala postati konstantnija ako misle igrati ozbiljnu ulogu u playoffu.

Toronto je trenutno svoj score uglavnom izgradio s momčadima iz svoje konferencije. I dok na Istoku imaju odličnih 25 pobjeda i 10 poraza, na Zapadu je trenutno score 12-10. Vidljivo je da se Toronto dosta muči s najboljim momčadima lige, pogotovo s onima sa Zapada. Ovo pokazuje da još nisu dovoljno sazrijeli za visoke rezultate.

Napad Raptorsa funkcionira dosta dobro (sa 104,7 koševa u prosjeku peti su u ligi). Upravo ono što smo govorili i prošle godine sada je dobilo dimenziju više. Odlična timska igra u kojoj svaki igrač odrađuje vrlo dobro svoju ulogu doveli su Toronto na vrh. Međutim, dvije su se boljke pokazale do sada u njihovoj igri u napadu. Prvo, jedna su od momčadi koja jako loše igra u egal završnicama, iako u Kyleu Lowryju (18,3 koševa, 7,1 asistencija) i Demareu DeRozanu (18,1 koševa, 4,3 skokova, 3,1 asistencije) imaju dva beka koji sami sebi mogu kreirati pozicije za poene, te se radi o dva vrlo dobra clutch igrača, a isti vrlo često pretjeraju u svojim nastojanjima pa na silu pokušavaju doći do koševa. Iako smo rekli da se radi o ekipi koja igra vrlo dobru timsku košarku, treba reći da ovaj dvojac, koliko god važan bio za momčad, i tijekom utakmice zna ulaziti u seriju individualnih akcija, ali teško im se može prigovarati s obzirom na to da su i vrlo efikasni i učinkoviti. S druge strane, Toronto još nije dobio isto tako efikasnu i učinkovitu igru pod koševima. Jonas Valanciunas (12,0 koševa, 8,7 skokova) jako napreduje, ali još nije postao igrač na kojeg se momčad može osloniti. Jonas još uvijek premalo igra leđima, zbog čega se igra Raptorsa vrlo rijetko svodi na spuštanje lopte na low post. I dok on još može proći, ostatak visokih igrača nema potrebnu kvalitetu, a ovo Raptorse čini dosta limitiranim.

Što se obrane tiče tu bi stvari trebali biti bolje. Toronto prima visokih 100,3 koševa po utakmici (dopuštaju protivnicima visokih 45,6% šuta iz igre), a što je previše za ozbiljnu momčad. Ni u ovom segmentu visoki igrači baš ne briljiraju, iako u Amiru Johnsonu (9,7 koševa, 5,8 skokova) imaju vrlo solidnog obrambenog igrača, Toronto, ipak, previše dopušta lakih poena pod košem (Toronto inače hvata slabih 41,9 skokova po utakmici, a i dopušta protivnicima visokih 11,3 skokova u napadu), a dokaz tome je visokih 42,9 koševa koje primaju pod košem. Slabi su na strani pomoći, a što se najviše vidi u situacijama kada se probije prva linija, a koja isto nije dovoljno agresivna. Unatoč ovome, zanimljivo je da zabijaju dobrih 14,8 koševa iz druge akcije, a po čemu su peti u ligi.

Lowry je ove godine konačno postao All-Star i sigurno ima motiva dokazati da mu je tu i mjesto, a ako uzmemo u obzir i da je DeRozan propustio već podosta utakmica, realno je očekivati da će u završnici ovaj dvojac biti još uigraniji i opasniji, a samim time i Raptorsi. Radi se o momčadi odličnih šutera pa još kada bi bili opasni pod košem bilo bi ih vrlo teško zaustaviti.

Ono što je jedna od najpozitivnijih stvari ove ekipe je sjajna klupa. Iako se statistički izrazito ne ističu, druga petorka Raptorsa vrlo je učinkovita i itekako pridonosi dobrom rezultatu. Ovo prije svega treba zahvaliti već spomenutom Lou Williamsu (15,1 koševa) koji je odlična napadačka opcija s klupe i koji svake sezone izgleda sve zrelije, a tu je i odlični Greivis Vasquez (9,5 koševa, 3,5 asistencija) koji se još jednom potvrđuje kao ponajbolji back-up lige. Više se ove sezone očekivalo od mladog Terrencea Rossa (9,9 koševa) koji je pao u drugi plan i kojeg je upravo Vasquez izbacio iz prve petorke, a zbog čega Raptorsi igraju dosta veliki dio utakmice bez pravog krila. Valja spomenuti i Patricka Pattersona (8,5 koševa, 5,5 skokova) koji, isto tako, odlično koristi svoje minute na parketu.

Ovdje se radi o vrlo dobro izbalansiranoj momčadi i mogu biti opasni bilo kome u doigravanju. Do sada su pokazali da se mogu sa svakim boriti, a nešto su naučili i nakon prošlogodišnjeg ispadanja od Netsa u prvom krugu doigravanja. S obzirom na to da su svi glavni igrači ostali na okupu i nisu više neiskusni, moguće je da nas Toronto na kraju sve iznenadi. Ako znamo da Istok i nije previše jak, nije nemoguće da Raptorsi doguraju do finala konferencije. Međutim, dojma smo da ova momčad još treba poraditi na nekim stvarima pa ćemo tek tada sa sigurnošću moći pozitivno odgovoriti na pitanje s naslova.

Latest Posts

NE PROPUSTITE