Friday, May 3, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto Raptors: Život na staroj slavi

PROŠLA SEZONA : 27-45 ( 12. na Istoku, bez plasmana u playoff )

Kao najljepša bajka izgledalo je osvajanje naslova Toronto Raptorsa 2019. godine. Sastojak koji je nedostajao u liku i djelu Kawhija Lenarda, već legendarno plesanje lopte po obruču protiv Sixersa i osvajanje naslova u Oaklandu ostaje zapisano u analima kanadske franšize. Ipak, vrijeme brzo leti i od zvjezdanih trenutaka ostala je samo prašina… Momčad je polako,ali sigurno, utonula u prosječnost i prošle sezone prvi put otkad je vodi Nick Nurse ispustila playoff.
Bila je to sezona prošarana ozlijedama i Covid pandemijom koja je prisilila Raptorse da praktički cijelu sezonu igraju „u gostima“. Tampa im je bila dom, Lenard je odavno otišao, a uoči prošle sezone i ostali važni kotačići u mehanizmu osvajanja prvenstva. Uz već spomenute ozlijede Raptorse su napustili ( što kroz tradeove, što kroz free agency ) Ibaka, Gasol, Hollis-Jefferson i Powell, pa izostanak iz playoff slike nije ni predstavljao neko preveliko iznenađenje.

DRAFT

Raptorsi su svoj pick prve runde odlučili povjeriti freshmanu s Florida Statea, Scottieju Barnesu. Ovaj 2.01 visoki igrač pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra, a u svojoj prvoj i jedinoj sezoni na Florida Stateu bio je na prosjeku od 10 poena, uz ukupan šut od 50% iz igre. Već je tijekom Ljetne lige odigrao nekoliko dojmljivih utakmica, tako da bi sveučilišnih skromnih 27% šuta za tri, odnosno 62% s linije penala moglo biti brzo zaboravljeno. U drugoj rundi izabrali su dva razigravača. David Johnson s Louisvillea će kvalitetu morati dokazati kroz G League, a Dalano Balton je već sebe upisao u anale kanadske franšize, kao prvi izabrani kanadski igrač od strane Raptorsa u povijesti.

FREE AGENCY


Tradeom Kylea Lowryja i definitivno je završila jedna era u Torontu. Iz Miamija su u suprotnom smjeru krenuli Precious Achiuwa i Goran Dragić. Teško je reći koliko će Achiuwa biti dragocjen Raptorsima u sistemu Nicka Nursea, ali akvizicijom Dragića napadački dio u vidu prodora i kreiranja otvorenih šuteva ne bi trebao patiti.
Od ostalih pridošlica tu su Sam Dekker iz Wizardsa, te Svi Myhailiuk iz Thundera. Ukrajinac bi mogao dobiti koju minutu više, budući da je lani u Thunderu za 24 minute bio na prosjeku od 10 poena uz 44% šuta iz igre. Od Isaaca Bonge i Ishmaila Wainrighta je teško očekivati da će igri Raptorsa ponuditi dimenziju više. Trećeg kolovoza otpušteni su Rodney Hood, Aaron Baynes, Paul Watson i Deandre Bembry.

AKTUALNA EKIPA

Uspjeh ekipe uvelike će ovisiti o trojcu SiakamAnunobyVan Fleet. Za očekivati je da Siakam bude spreman najkasnije do početka studenog, nakon operacije ramena i rehabilitacije. Lani je bio na prosjeku od 21 poena, 7 skokova i 5 asistencija po utakmici. OG Anunoby ulazi u svoju petu Nba sezonu. U prošloj je ponudio najbolje brojke dosad, 16 poena i 6 skokova momčadi jamči stabilnost na obje strane terena. Tu je naravno i Van Fleet koji pokriva pozicije jedinice i dvojke i koji je uvijek sposoban ubaciti važan šut. Duo Van Fleet – Dragić mogao bi predstavljati veliku opasnost s vanjskih pozicija za većinu ekipa u ligi.
U reketu će minute dijeliti trojac BirchBoucher-Dekker. Birch se pokazao kao pravo osvježenje nakon promjenjive polusezone u Orlandu. U Torontu je za 30 minuta bio na respektabilnih 12 poena i 8 skokova po utakmici. Boucher je također pokazao veliki napredak u odnosu na pretprošlu sezonu, te se nameće kao opcija startnog centra. Brojke od 14 poena i 7 skokova to samo dodatno potvrđuju. Dekker će od navedene trojke imati najmanju minutažu, njegova uloga biti će prvenstveno odmor Bircha i Bouchera.

PROGNOZA

Najveća bolna točka Raptorsa prošle sezone bio je reket. Odlaskom Gasola i Ibake otišla je i čvrstina i to će biti dio igre na kojem će trener Nurse morati uvelike poraditi. U defanzivnom skoku bili su 29. u ligi, po ukupnom broju skokova 28. To je rezultiralo da protivnici po statističkim kolonama uzimaju najveći broj šuteva upravo protiv Raptorsa, uz 46% uspješnosti za dva, odnosno 37% za tri poena. Lani su bili 15. u ligi po primljenim poenima.
Dojam je da su napadački dobro posloženi i da u sistemu trenera Nursea napadački nitko neće biti zakinut. Međutim, za ozbiljniji rezultatski iskorak biti će potrebno obranu podići na viši nivo u odnosu na lanjski. Na Istoku je mnogo izjednačenih ekipa, ali i mnogo nepoznanica, tako da je i u slučaju Raptorsa prognoza izrazito nezahvalna. Svakako je plus povratak u Toronto, gdje nikomu nije lako pobijediti. U svakom slučaju,borit će se za play-in tournament.





Latest Posts

NE PROPUSTITE