Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto – Washington: Sjever uzvraća udarac

U prvom krugu NBA doigravanja Toronto Raptorsi susreću se s “čarobnjacima” iz Washingtona. U nastavku pročitajte sljedeću analizu koju smo povodom početka playoffa pripremili čitateljima našeg portala.

Toronto Raptorsi u doigravanje ulaze s velikim očekivanjima, na što imaju potpuno pravo, budući da Kanađani ne samo da su prvi na Istoku, već su ove sezone ostvarili najviše pobjeda u povijesti franšize (59), te su većinu regularne sezone bili jedna od najboljih obrambenih, no isto tako i napadačkih momčadi.

Predvodio ih je superstar DeMar DeRozan te odličan učinak igrača s klupe (neto ocjena od 8,1 – najbolja u NBA ligi). Raptorsi su ove sezone mnoge protivnike “terorizirali”. Izravne konkurente Indianu i Philadelphiju su pobijedili tri puta, a ekipe s vrha zapadne konferencije, Houston i Portland su “pomeli”. Protiv ekipe Washingtona su ostvarili dvije pobjede i dva poraza.

Novi stil igre trenera Dwanea Caseyja čini napadački segment igre kanadske momčadi mnogo fleksibilnijim i težim za braniti. Iskusne zvijezde DeRozan, Kyle Lowry i Serge Ibaka čine kostur momčadi, a mladi igrači gladni minutaže se među sobom bore da se svojom igrom i zalaganjem nametnu treneru koliko god je to moguće.

Potpuno drukčija startna pozicija je u Washingtonu. Wizardsi nisu odigrali posebno dobru sezonu, no to je razumljivo, jer im je franšizni igrač John Wall propustio velik broj utakmica zbog operacije. No osim toga, važno je naglasiti da je ekipi iz glavnog grada ove sezone nedostajalo konzistencije u igri, a nepotrebni porazi od realno slabijih momčadi te loša atmosfera u momčadi tijekom zajedničkih sastanaka uz tweetove Marcina Gortata su ih koštali skora 7-13 od početka ožujka.

Ali ljepota i nepredvidivost doigravanja su tu, karte su ponovno pomiješane. Wall je protiv Bostona pokazao da se na njega u doigravanju itekako može računati, nasuo im je 29 poena uz 12 asistencija.

Unatoč relativno nezadovoljavajućoj sezoni i ostvarenom osmom mjestu na Istoku, još uvijek mogu biti samopouzdani, jer u konačnici imaju dobre playoff uspomene o Raptorsima. 2015. su ih “pomeli” u prvoj rundi doigravanja. To im donosi nadu da mogu i ove sezone “zagorčati” playoff iskustvo osvajačima istočne konferencije.

Kako mogu Raptorsi i Wizardsi do prolaska u sljedeći krug?

Toronto iznad svega mora pronaći način da novi sistem igre funkcionira u doigravanju onako kako je to bilo u regularnom dijelu sezone. Opće je poznato da momčadi igraju čvršću obranu tijekom doigravanja, te da sudci puštaju malo grublju igru. To može Raptorsima s jedne strane koristiti, tako da odigraju bolje i dinamičnije u obrani, no s druge strane to može utjecati na učinkovitost njihovog načina igre. Osobito u slučaju da postotak zabijenih trica (treći su po broju pokušaja za tri u NBA ligi) ne bude na željenoj razini. Tu će onda nastati problemi, s obzirom da su im trice jedan od generatora rezultata.

Dodajmo da klupa mora održati doprinos, koji smo iznad već spomenuli. Također je važno da iskoriste svaki trenutak kada Wall i Bradley Beal nisu na parketu. Ključni faktor će dakako biti DeRozan. U slučaju da on ne odigra dobro, vjerojatno je da će i Toronto odigrati loše.

Što se tiče igre “čarobnjaka” možemo reći da ona stoji i raste s Wallom. Iako je Washington odigrao dosta dobrih utakmica ove sezone dok je njihova All-Star zvijezda bila ozlijeđena, Wallova se odsutnost itekako osjećala u mnogim situacijama. Tomas Satoransky je dobar igrač, ali ništa više. U važnim utakmicama, potreban im je igrač poput Walla koji može zabiti deset poena zaredom. Wall je svakako neophodan kotačić za prolaz Wizardsa u sljedeći krug.

S druge strane, Washington mora izbjeći da ostvari velik zaostatak ako njezine zvijezde Wall i Beal sjednu na klupu, a protivnik igra s najjačom petorkom. Posebno se Kelly Oubre Jr. i Satoransky moraju fokusirati da odigraju iznadprosječnu obranu u tim trenucima.

Toronto želi nastaviti s dobrim igrama i u playoffu, a u ovoj seriji će im dodatni motiv biti “metla” kojom su ih upravo Wizardsi prije tri godine “pomeli”. U liku Caseyja, Raptorsi imaju jednog od najboljih trenera, koji će zasigurno znati kako iskoristiti slabosti u igri protivnika. Ako se ne dogode neke veće oscilacije u igri Toronta te ako bude sve po “Božjem planu”, Raptorsi ne bi trebali imati previše problema s “čarobnjacima”. Moja prognoza: 4:1 za Toronto.

Latest Posts

NE PROPUSTITE