Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tracy McGrady – velika karijera bez uspjeha u doigravanju

Poslije Allena Iversona, Granta Hilla te Jasona Kidda, nakon 15 godina provedenih u NBA ligi, Tracy McGrady, jedan od najvećih talenata koji je ikada kročio u ligu je objavio odlazak u mirovinu.

Što bi bilo da ga ozljede nisu uništile? Je li T-Mac trebao biti budući Kobe Bryant ili Michael Jordan? Što ako je imao puno više za dati, ali mi to nismo uspjeli vidjeti? Njegova karijera nije trebala završiti ovako, McGrady je mogao dati puno više.

Draftiran izravno iz srednje škole kao 9. pick 1997. godine, Tracy je skoro mijenjan u Chicago Bullse za Scottieja Pippena, no zbog odlaska Michela Jordana u mirovinu taj trade je zaustavljen.

U prve dvije sezone je postizao 8,2 poena u prosjeku, a u drugoj sezoni mu se pridružio njegov rođak Vince Carter. U sezoni 1999/2000 Tracy starta u 34 od 78 utakmica te podiže brojke na 15,4 poena po utakmici. Iste sezone sudjelovao je na All-Star natjecanju u zakucavanju te zauzeo treće mjesto. To natjecanje se smatra jednim od najboljih natjecanja u zakucavanju ikada. Tandem McGrady-Carter odveo je Raptorse u doigravanje, no bez većega uspjeha.

Godine 2000. McGrady postaje slobodan igrač te odlučuje potpisati za Orlando Magic. U Orlandu se pridružio Grantu Hillu te su trebali ići u pohod na naslov, no tu se ispriječila Hillova ozljeda. McGrady je tako po prvi puta preuzeo uloga vođe ekipe. Zbog odličnih igara biran je na All-Star utakmicu te je dobio priznanje za igrača koji je najviše napredovao. Iako Orlando nije uspijevao proći prvi krug playoffa, McGrady je briljirao. U sezoni 2002/03 Tracy je postizao 32,1 poen po utakmici te tako odnio nagradu za najboljega strijelca lige, čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade.

Bio je nerješiva enigma za protivnike, mogao je postići poen na bilo koji način; šut, polaganje, zakucavanje, bacanje alley-oopa samome sebi od table… Budući Hall Of Fame igrač Paul Pierce je izjavio da je McGrady među tri najbolja igrača koje je čuvao.

U sezoni 2003/04 Tracy je ponovno prvi strijelac lige s 28 poena u prosjeku. Te sezone je postigao i učinak karijere od 60 poena. Zbog rebuildinga ekipe McGrady je nakon te sezone mijenjan u Houston Rocketse gdje se pridružio kineskom centru Yao Mingu.

tracy-mcgrady-yao-ming

9. prosinca 2004. u utakmici sa San Antonio Spursima McGrady je izveo nezaboravnu predstavu na kraju utakmice. U sezoni u kojoj nijedan igrač Spursima nije zabio preko 30 poena, T-Mac je minutu prije kraja utakmice, točnije u zadnjih 35 sekundi uz zaostatak od 10 razlike, postigao 13 poena; četiri uzastopne trice među kojima je jedna bila uz prekršaj. Pet sekundi prije kraja utakmice, pri zaostatku od 2 poena, T-Mac krade loptu te pogađa sjajnu tricu za pobjedu. U toj utakmici je zabio 33 poena i svim ljubiteljima lige priuštio nezaboravnih 35 sekundi briljantne igre.

U sezoni 2005/06 Tracy je osjetio bolove u leđima zbog čega je počeo propuštati utakmice. Bolovi su se nastavili kroz sljedeće dvije sezone pa je izjavio da misli da njegovo tijelo više ne može podnositi napore. Rocketsi bez njega nisu mogli ništa. Koliko im je on značio govori podatak da su u Tracyjevom odsustvu ostvarili katastrofalan omjer pobjeda i poraza 2-15.

Ipak, u sezoni 2006/07, nakon što se Yao Ming podvrgnuo operaciji koljena, Tracy je zabljesnuo te odveo ekipu do petog mjesta na Zapadu. Na žalost, nastavilo se njegovo mučenje u doigravanju, ponovno je sezonu završio u prvom krugu u kojem su Utah Jazzeri bili bolji s 4-3 u pobjedama. On i Ming postizali su po 25 poena u prosjeku, no bez potpore ostalih suigrača nije išlo.

Godine 2009. McGrady je objavio da ide na operaciju koljena te je razmišljao o prekidu karijere. Mijenjan je u New York Knickse gdje je odigrao jednu sezonu. Poslije toga je potpisao jednogodišnji ugovor s Detroitom, a kasnije Atlantom.

McGrady nikada, do posljednje sezone u Spursima, nije uspio proći prvu rundu playoffa, što je nevjerojatno jer je u playoff utakmicama znao zabijati i preko 40 poena. Nakon avanture u Kini, San Antonio Spursi su angažirali McGradyja u doigravanju u sezoni 2012/13 te je tako T-Mac prvi puta prošao prvu rundu playoffa, no na žalost za dlaku ostao bez naslova kojeg je osvojio Miami Heat. Iako, iskreno govoreći, on nije imao gotovo nikakav utjecaj na igru ekipe.

McGrady je sedmerostruki All-Star, sedam puta biran je u All-NBA momčad, a 2001. godine dobio je nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Poznat je po svom preciznom šutu te inovativnim prolascima igrača, a ozljede su ga nažalost spriječile da ispuni svoj puni potencijal.

Koliko je Tracy zapravo bio odličan govori podatak da nitko nikada osim McGradyja i Michaela Jordana u sezoni nije bilježio barem 32 poena, 6,5 skokova i 5,5 asistencija po utakmici. Jordan je te brojke bilježio tri puta a McGrady jednom, u sezoni 2002/03.

Tracy je također jedan od samo petorice igrača u zadnjih 20 godina da ima preko 18.000 poena, 5.200 skokova i 4.500 asistencija. Ostala četvorica igrača su LeBron James, Kobe Bryant, Paul Pierce i Kevin Garnett.

Jedan od najvećih, Kobe Bryant je izjavio da mu je u karijeri najteže bilo čuvati Tracyja McGradyja. Sada se postavljaju pitanja pripada li u Dvoranu slavnih, gdje bi sigurno bio prihvaćen da nije imao raznih ozljeda i da je nakon 28. godine života mogao pružati igre kakve je pružao pet godina ranije. Mnogi će mu zamjeriti neuspjehe u doigravanju, ali takav talent i bezbrojni načini postizanja poena ostat će dugo zapamćeni te vjerujemo da će i njegovo ime biti učinjeno besmrtnim među velikanima u Springfieldu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE