Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Trade deadline ludilo

Još uvijek se pokušavam oporaviti od sinoćnjih događaja. U jednom trenutku pomislio sam da je u pitanju scenarij poput Truman Showa – neki zaigrani tinejdžer slaže tradeove u NBA 2K15, a mi živimo u svijetu gdje oni postaju stvarni. Prativši sve preko Twittera, mogu reći da je Twitter kao stvoren za kraj prijelaznog roka i da se nisam toliko zabavio pritišćući gumb otkad sam se kao dijete prvi puta sam besciljno vozio liftom. Svaki klik na „view new Tweets“ nosio je novi val ludih zamjena i prekrajanja momčadi za koje još ne razumijem što sasvim znače. Situaciju je najbolje opisao Joel Embiid. Iako se prašina još nije sasvim slegla, formirali su se prvi dojmovi i prolazeći kroz njih barem možemo utvrditi tko za koga igra i što se točno dogodilo.

Goran Dragić u Miami

HEAT: Goran Dragić, Zoran Dragić

SUNS: John Salmons, Justin Hamilton, Danny Granger, pickovi prve runde 2017. i 2019.

PELICANS: Norris Cole, Shawne Williams

Buzz oko Dragića u zadnjih nekoliko dana bio je da će na ljeto napustiti Arizonu i potpisati za najbolju financijsku ponudu između trojca Lakers – Knicks – Heat. Ne znam odakle Dragiću želja da potpiše za ikoga od navedenih osim ako ima ozbiljno iskrivljenu percepciju vremena u kojem se nalazimo. Ono, zašto ne bi htio ostati u Phoenixu? Možda je jedan od onih koji vole IZGUBITI KONTROLU? Kako god bilo, Dragić je pogodio jednu od momčadi koju je htio i koja je za njega stvarno savršena – prvo zato što im je situacija na PG poziciji kao biranje između trulih jaja i pljesnjivog kruha za večeru, a drugo zato što je Heatova klupa skupina poluigrača koji omogućuju bratu Zoranu da se izbori za minutažu. S ozbiljnije strane, ovo je fantastičan trade za Heat jer njihova startna petorka odjednom izgleda gotovo strašno s obzirom na ostatak Istoka. (Osim ako je Chris Bosh out do kraja sezone, onda su tamo odakle su počeli.) Dragić je prošle sezone bio jedan od najboljih bekova lige, statistike su mu nešto pale ove sezone, ali iz objašnjivih razloga. Nema razloga za vjerovati da se neće uklopiti s ostatkom momčadi i smatram da može biti bolji nego je bio ove sezone u Phoenixu. No kad pogledate imena koja su Sunsi primili za braću (pickovi su u ne-baš-bliskoj budućnosti i vjerojatno će se kretati oko 20. mjesta), nameće se pitanje zašto Phoenix ne bi pokušao izgurati sezonu i ostati u playoff slici s Dragićem i brinuti se oko njegova odlaska kasnije. Ne radi se baš o ponudi koja obara s nogu.Odgovor je jednostavan – Pat Riley je zapravo Pat Corleone. Eksluzivna jučerašnja snimka iz rezidencije Roberta Sarvera. Ili su zbog ovih poraza u zadnje vrijeme koji su se događali baš u trenucima kada su morali pobijediti da bi se odvojili na osmom mjestu Zapada  zaključili da ova momčad nema dovoljnu kvalitetu i odlučili rastaviti njenu jezgru prije nego se dugoročno obvežu na prosječnost. Sami odlučite.

Michael Carter-Williams u Milwaukee, Brandon Knight u Phoenix

SUNS: Brandon Knight, Kendall Marshall

BUCKS: Michael Carter-Williams, Miles Plumlee, Tyler Ennis

76ERS: pick prve runde (Lakers, top 5 zaštita 2015.)

Zašto? Bucksi su jedno od ljepših iznenađenja sezone, došli su do zasluženog playoff plasmana – 6. su na Istoku, playoff je poprilično izvjestan i upravo su dali svog najboljeg igrača za igrača čiji je šut iz igre 38%. U redu, Brandon Knight nije najbolji igrač u klasičnom smislu, nije da on vuče sustav Bucksa, ali je prvi između 10 jednakih i način na koji igra dobro funkcionira za njega i za momčad. Zašto onda raditi trade ako ste Bucksi? Zašto popravljati ako nije pokvareno (i to popravljati alatom upitne kvalitete)? Pa…novac. Knight je u zadnjoj godini rookie ugovora i jedan je od vodećih stvarno-ne-znam-koliko-ga-platiti-ovo-ljeto igrača dok je Carter-Williams tek u drugoj sezoni. Zanimljivo je da su usprkos tome obojica istih godina, odnosno da Carter-Williams na svojoj strani nema argument „mlad je, ima vremena za napredak“. S boljim suigračima trebao bi igrati nešto bolje nego u Sixersima, ali radi se o igraču koji je jedan od najlošijih šutera i općenito scorera (s obzirom na potrošnju) u cijeloj ligi i kad tome još dodamo preko 4 turnovera po utakmici, ne vidim kako će napad Bucksa njegovim dodavanjem ove sezone napredovati. Obrana bi trebala biti bolja (iako je ionako bila druga najbolja obrana lige do sad) i zanimljivo je to što su Bucksi ovim stvorili momčad u kojoj je nemoguće dešifrirati koji igrač je koja pozicija prema visini.

Isaiah Thomas u Boston

BOSTON: Isaiah Thomas

PHOENIX: Marcus Thornton, Clevelandov prvi pick 2016.

Nevjerojatna je brzina kojom se percepcija Isaiah Thomasa promijenila iz fantastičnog 60. picka i odličnog heat-check scorera do raka u svlačionici s kojim nitko ne želi igrati. DeMarcus Cousins ne želi igrati s njim, Goran Dragić ne želi igrati s njim, Sunsi ga ne žele zadržati čak i nakon što je Dragić otišao. Danny Ainge je povukao okidač i unovčio jedan od beskrajnih pickova koje ima da provjeri je li ovo istina. Usprkos sad već upitnom karakteru, Thomas je ove sezone jedan od najboljih igrača s klupe u NBA-u i njegovi koševi nikad nisu dolazili po cijenu učinkovitosti, a kako se njegova najveća mana (previše driblanja na mjestu i općenito dugo držanje lopte) podudara s najvećim nedostatkom Bostona (manjak igrača koji su sposobni više od dvaput udariti loptom u parket i ne izgubiti koordinaciju), mislim da bi se Isaiah ovaj puta mogao naći u puno ljepšoj situaciji nego u prva dva kluba.

Što se tiče Sunsa, prekrojili su backcourt do gotovo neprepoznatljivosti. Nova kombinacija Eric Bledsoe – Brandon Knight mi se sviđa (na prvi pogled stvarno savršen combo backcourt), a vjerojatno se sviđa i upravi jer koliko god novca da Knight dobije na ljeto, bit će vjerojatno manje od Dragića i Sunsima ostaje opcija izjednačavanja ugovora da ga zadrže. Lijepo je i što se Kendall Marshall nakon kraćih putovanja ligom vratio tamo gdje je započeo NBA karijeru i to što napokon ima mogućnost biti član rotacije. Sunsi nakon ovog preslagivanja ne bi nužno trebali biti slabiji (s playoffom bi se ionako mogli pozdraviti zbog zdravog Thundera), a roster sada naizgled ima bolju ravnotežu, financijsku strukturu i, nadam se, kemiju.

Kevin Garnett u Minnesotu

MINNESOTA: Kevin Garnett

BROOKLYN: Thaddeus Young

U jednom od najranijih i najviše WTF trenutaka sinoćnje WTF večeri, Kevin Garnett je odlučio zadnjih dvadesetak utakmica odigrati tamo gdje je za njega sve počelo, u Timberwolvesima. Osim I’m coming come šale koja piše samu sebe, što zapravo reći o ovome? Fascinantno mi je to što je KG pristao, što je uopće ponuda bila na stolu i nije mi baš jasno koji je cilj. Osim sentimentalnosti za koju se mnogo puta pokazalo da u NBA-u nema mjesta. Uostalom, za čim itko ima biti nostalgičan ovdje? Posebno KG, nedostaje mu franšiza koja u njegovih 11 godina igre nije uspjela sastaviti konkurentnu momčad oko njega iako se radi o jednom od najboljih igrača generacije? Zapravo, glasine o tome da KG ima plan okupiti grupu za kupnju franšize nakon igračkee karijere jedino imaju smisla, i za njega, i za GM-a/trenera Flipa Saundersa koji se možda već unaprijed pokušava udobno pozicionirati s mogućom novom upravom i osigurati neku vrstu Doc Rivers nedodirljivosti.

kevin-garnett

Arron Afflalo u Portland

PORTLAND: Arron Afflalo, Alonzo Gee

DENVER: Thomas Robinson, Will Barton, Victor Claver, pick prve runde 2016. (zaštićen u lutriji)

Jadan Thomas Robinson. Sacramento, Houston, Portland i sad Denver. Odnosno ne Denver zato što je već dogovorio buyout i traži ekipu u kojoj će moći imati veću ulogu. Prvi trade večeri donio je Portlandu željeno pojačanje na boku i potencijalnu zamjenu za ove sezone groznog Nica Batuma. Sviđa mi se potez Portlanda koji će im uvelike pomoći s igrom klupe, a ni ulov Denvera nije loš iako se zapravo svodi na pick. Što se tiče budućnosti Robinsona, svodi se ili na lošu momčad koja će mu dati više minuta poput Lakersa ili Celticsa ili pak na ponovno udruživanje s blizancima Morris u Phoenixu kojima je gotovo treći brat.

K.J. McDaniels u Houston, Pablo Prigioni u Houston

HOUSTON: K.J. McDaniels

PHILADELPHIA: Isaiah Canaan, pick druge runde

NEW YORK: Alexey Shved, dva picka druge runde

HOUSTON: Pablo Prigioni

Ok, Sam Hinkie. Darryl Morey je očito unovčio neku uslugu kod Hinkieja i dobio KJ McDanielsa za gotovo ništa. U obranu GM-a Sixersa, McDaniels ima ugovor samo za ovu sezonu bez ikakvih zaštita po isteku što bi vjerojatno značilo da odlazi uz nikakvu naknadu, a u Hinkiejevom svijetu pick druge runde je uvijek bolji od „ništa“ iako se ti pickovi druge runde ponekad svedu na „ništa“ ili samo na druge pickove druge runde. Kako god bilo, ovo je nivo Hinkie logike koji više-manje svi razumiju iako se vjerojatno pitaju zašto je McDaniels imao ugovor na samo jednu godinu.

Houston je pak donekle proširio rotaciju iako mi se čini da su dva picka druge runde prevelika cijena za 37-godišnjeg Prigionija. McDaniels im svojim ciglama teško može pomoći, odnosno upravo je onakav igrač kakvih na rosteru imaju previše (atletičan i drvene ruke), ali je zanimljiv potencijal za budućnost i preplaćivanje.

JaVale McGee u Philadelphiju

PHILADELPHIA: JaVale McGee, pick prve runde 2015. (top 18 zaštita)

DENVER: Cenk Akyol (draft prava)

McGee je bio toliko grozan da gotovo svi navijači Denvera slave njegov odlazak, makar po cijenu draft picka. Što je jedan draft pick u usporedbi s igračem koja je iznova i iznova dokazao da je igranje košarke van njegovog mentalnog dometa, a koji pritom inkasira osmeroznamenkastu plaću svake godine? Da, zapravo ništa.

Sixersi su tako dobili veteransku prisutnost u svlačionici i igrača koji može biti mentor Joelu Embiidu i Nerlensu Noelu. Odnosno mogao bi biti. Kad bi promijenio cijelu svoju osobnost. Jedan od glavnih minusa ideje tradea za JaValea McGeeja je to što nakon toga na rosteru imate JaValea McGeeja. Je li sezona i pol njegovog utjecaja na mlade igrače stvarno vrijedna ne-tako-spektakularnog picka? Meni osobno baš i nije, a posebno je zabrinjavajuće i ovo No idemo razgovarati o Sixersima općenito. Ovim potezima su razljutili neke, a zbunili druge, nema baš previše ljudi koji od ovog trenutka nadalje prate Hinkieja, ali dokazali su nešto. Dokazali su da ne žele stvoriti jezgru od potencijalnih trećih opcija poput Jazza i da neće početi graditi nikakvu momčad dok na mjestu ne budu imali franšiznog igrača oko kojeg mogu graditi.

Ovo je zapravo slučaj od samog početka. Plan Sixersa je ultimativno osvojiti naslov i zaključili su da je vrhunski talent najbolji put do toga. Zbog restrikcija CBA, franšiznog igrača je teško dovesti u bilo kojem obliku free agencyja jer njegova matična momčad uvijek ima veliku financijsku prednost. S druge strane, ako draftate superstara, imate ga 8-9 godina na ugovoru koji je uvijek ispod onoga što daje na terenu. Svaki Hinkiejev potez je maksimiziranje vjerojatnosti da dođe do tog superstara, a ti potezi se svode na pogoršavanje momčadi, skupljanje pickova i odustajanje od igrača čija je budućnost biti rubni starter. Kad bi momčad na mjestu imala svog Anthonyja Davisa, svemu bi pristupali drukčije, odnosno ne bi produžili rebuilding za još dvije godine tankiranja. Bar mislim.

Nisam obožavatelj igre Michaela Cartera-Williamsa niti vidim u njemu neki poseban potencijal. Razigravači bez šuta su već neko vrijeme van mode i imam osjećaj da će taj trend biti samo naglašeniji u budućnosti. Za njega će biti ključno da pronađe barem jedno mjest na terenu s kojeg je prijetnja za koš jer trenutnih 27% s udaljenih lokacija (>5 feet) ne ulijeva nikakav optimizam. Razumljivo mi je zašto takav igrač ne može biti netko oko koga će Sixersi u ovoj situaciji graditi momčad. Sam Hinkie zna što radi – graditi momčad s takvim igračem kao temeljem bilo bi jednako odustati od projekta koji su zacrtali, a odustati od projekta u ovoj fazi bilo bi jednako katastrofi. Trade bi se trebao pokazati dobrim i za njega i za momčad koja sada ponovno nema nikakvih restrikcija u odabiru vanjskih igrača na budućim draftovima. S druge strane, pick Lakersa koji su dobili i oko kojeg su njihovi navijači vrlo optimistični mogao bi se pokazati kao ne toliko velik razlog za optimizam. Lakersi ove sezone idu ka obrani picka (top 5 zaštita), a iduće sezone  bi mogli biti bolji. Puno prostora za potpise igrača i činjenica da su to Lakersi ostavlja prostora za veliko trošenje koje sigurno neće garantirati ništa poput borbe za naslov, ali nije isključena opcija u kojoj su Lakersi već iduće sezone u konkurenciji za playoff plasman što bi vrlo atraktivan pick odjednom pretvorilo u blam pick sredinom prve runde. Može biti da je ovo samo preoptimistično blebetanje, ali na kraju krajeva, nije li to ujedno i razlog zašto su ga se Sunsi odrekli da bi doveli Brandona Knighta? Uz sve to, i dalje pratim što Hinkie radi i razumijem što pokušava postići, a za bolje shvaćanje njegove logike i načina na koji Sixersi rade, preporučam preslušavanje današnje press konferencije.

Tayshaun Prince u Detroit

DETROIT: Tayshaun Prince

BOSTON: Jonas Jerekbo, Luigi Datone

Najmanje bitan trade večeri je nebitan. Iako je feel-good situacija zbog povratka Prince u matični klub. Osim toga…nemam ništa.

Andre Miller traded to Kings

SACRAMENTO: Andre Miller

WASHINGTON: Ramon Sessions

Profesorova magija u Washingtonu je bila stvarno slaba i navodno se nije slagao s glavnim Čarobnjakom Johnom Wallom što je zapravo trade učinilo neizbježnim i tako rezultiralo još jednim reunionom – onim profesora Millera i Georgea Karla. Sessions je solidan slasher na jedinici i trebao bi pomoći s klupe jer je jedan od onih igrača koji se najbolje snalaze kad ne postoji plan akcije. Na sreću za njega, s Wittmanom je to često.

andre-miller

Reggie Jackson u Detroit, Enes Kanter u Oklahoma City

PISTONS: Reggie Jackson

THUNDER: Enes Kanter, Kyle Singler, D.J. Augustin, Steve Novak

JAZZ: Kendrick Perkins, Grant Jerrett, pick prve runde (Thunder), pick druge runde (Pistons)

Reggie Jackson na Twitteru: „Upravo sam se probudio kao Piston!“, „Plačem suze radosnice #bogjevelik“

Siguran sam da svijet izgleda ljepše kad ne morate više igrati s Dionom Waitersom, ali čini se da njegovi bivši suigrači također plaču od radosti nakon što je otišao.

Kevin Durant: „Ovo je teško. Izbubiti Perka. I druge.“

Russell Westbrook: „Imamo priliku osvojiti naslov i ako Reggie nije ovdje i dalje imamo priliku osvojiti naslov. Ako netko ne želi biti ovdje, ne možete ga natjerati da bude ovdje.“

Kevin Durant: „Dobio je što je htio. Imali smo osjećaj da svi žele biti ovdje osim jednog čovjeka.“

U vrijeme u koje se obično čuje samo standardno „bla bla X je bio dobar igrač i teško ga je izgubiti“ od suigrača, Durant i Westbrook svakako su se potrudili dati nam malo više. Ovo je u današnje vrijeme gotovo kao reći „Stvarno mi se ne sviđa Reggie Jackson“. I u redu je što im se ne sviđa. Meni se Reggie donekle sviđa i sviđa mi se što ga Detroit dovodi za nekoliko dijelova koji im nisu predstavljali ništa. Pistonsi bi trebali biti nešto bolji iako ostaje briga oko toga koliko se Reggie kao igrač izraženo ovisan o ulazu u reket zapravo uklapa u sustav s dva visoka bez šuta. Pretpostavljam da Pistonsi imaju vremena do kraja sezone otkriti odgovor na to pitanje i onda ujedno odlučiti koliko ga žele preplatiti.

Jazz se riješio igrača koji se nije razvijao prema planu i koji im se nije uklapao pored Rudyja Goberta i dobio solidan povrat (pickove) koji je u skladu s fazom u kojoj se kao franšiza nalaze.

Glavni dio tradea, i možda općenito večeri, je prekrajanje rostera Thundera. Prvenstveno mi se sviđaju šuterska pojačanja koja su doveli. Imam osjećaj da je manjak ozbiljnih šutera bio jedna od glavnih mana Thundera u zadnjim sezonama. Sad odjednom imaju tri solidna spot up specijalista u Morrowu, Singleru i Novaku pa iako za sve neće biti minuta u svakoj utakmici, Scott Brooks ima mogućnost svake večeri pronaći jednoga od njih koji je vruć, a ima i mogućnost slaganja postava s više šuterske moći na boku općenito. U večeri kada su me prepali pokušajem dodavanja Brooka Lopeza, zamijenili su Perkinsa Kanterom. Kanter nije ni izbliza nivo Lopeza, ali je igrač koji će znati svoje mjesto i koji bi trebao biti u stanju ostati zdrav. Imat će nekoliko posjeda u kojima mu mogu spustiti loptu u post i sva njegova igra svest će se na to. Ostaje činjenica da igra katastrofalnu obranu i da nije u stanju šutirati s  poludistance, no Thunder ima dovoljno igrača koji mogu pokriti te zadaće na 15 minuta, a Kanter može pribaviti par koševa iz reketa u tom vremenu. Thunder sad zapravo ima dovoljno različitih opcija na klupi i kada uzmemo u obzir McGaryja i Collisona, imaju solidnu rotaciju od preko 10 igrača, samo je pitanje kako rasporediti te uloge i može li Durant playoff dočekati zdrav. Zapravo, kao i prijašnjih godina sezona Thundera svest će se na dvije stvari – trenera i zdravlje, ovaj put će biti samo izraženije zato što je Sam Presti napokon nešto napravio.

Latest Posts

NE PROPUSTITE