Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Trade deadline: Pogled na Hrvate

Trade deadline u NBA-u sve je bliže pa se stoga pojavljuju i mnoge špekulacije o mogućim razmjenama. Dok možda nisu zanimljivi poput DeAndrea Jordana i drugih zvijezda koje bi mogle biti tradeane, a o kojima smo već pisali, i naši igrači imaju svoje želje i očekivanja prije osmog veljače kada se tržnica zatvara.

Dok je dio naših momaka više nego zadovoljan ulogama u svojim timovima, dio je ogorčen i teži promjeni sredine. Analizirat ćemo što bi bilo najbolje upravo za te momke, trebaju li biti strpljivi u svojim sadašnjim timovima ili se trebaju nadati promjeni franšize.

Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Dragan Bender imaju značajne uloge u svojim klubovima te ne vidimo scenarij u kojem bi netko od njih bio tradean ove sezone, stoga o njima u ovom tekstu nećemo puno ni govoriti. Bogdanović i Šarić standardni su starteri, dok je Bender iskoristio ozljedu Marquesea Chrissa i trenutno je također od prve minute na parketima.

No, što s druga tri momka? Karijere Marija Hezonje, Ivice Zupca i Ante Žižića ne razvijaju se u željenom smjeru, ali stanje nije alarmantno. To su još uvijek izuzetno mladi dečki, a upravo ovaj trade deadline bi im na neki način mogao donijeti povećanje minuta.

Mario Hezonja

Krenut ćemo s najstarijim i najiskusnijim u NBA-u među njima trojicom, a to je Dubrovčanin Hezonja. Peti pick drafta 2015. nije opravdao taj visoki odabir, no mogli bismo reći da nije imao pravu priliku i uvjete. Dobivao je Hezonja tu i tamo sasvim solidnu minutažu, no kada u svojim redovima imate peti odabir drafta, očekuje se da ćete mu osigurati puno više prilike i mjesta za razvoj nego što je Hezonja imao u redovima Orlanda. Kao što vjerojatno već svi znate, u Magicu su odlučili da neće produljiti ugovor s Hezonjom te će on biti slobodan igrač idućeg ljeta.

Ne zaboravimo da je Mario ušao tek u 23. godinu života, a to mnogi generalni menadžeri u NBA-u imaju na umu. Mario nije slučajno bio peti pick drafta, njegov potencijal iz Barcelone je prepoznan, a s ponekim bljescima ove sezone je pokazao da ima mjesta u NBA-u. Među njima je i večer u kojoj je postavio rekord karijere po poenima (28) i pogođenim tricama u jednoj utakmici (8). Nakon toga je zbog oporavka nekih od startera Orlanda Hezonja ponovno završio na klupi, ali je nastavio pružati dobre partije i u takvoj ulozi i imao je podosta utakmica s dvoznamenkastim brojem poena.

Što dalje za Hezonju? Prilično je izvjesno da za njega budućnosti u Orlandu nema, a i bolje da je tako. Kada uzmemo u obzir Hezonjin atleticizam i dobar šut, znamo da će biti zainteresiranih franšiza. Moguće je da će napustiti Orlando u nekom tradeu već ove zime, ali vjerojatnije je za očekivati da će ostati u Magicu do kraja sezone gdje mu preostaje samo naporno raditi za ljeto.

A tada ga čeka izbor. Vjerojatno će ga htjeti neke momčadi u rebuildu poput Atlanta Hawksa, a ne isključujemo ni mogućnost da ga Vlade Divac pozove u Sacramento ako se riješi veterana koje je ove sezone doveo. Takav izbor ne bi bio loš za Hezonju jer bi dobio minute potrebne za razvoj. Ako se pak odluči da želi u jaču ekipu, nemoguće je ne pogledati prema San Antonio Spursima i Greggu Popovichu kojeg su uvijek intrigirali europski igrači.

Ivica Zubac

Za centra iz Čitluka prva sezona u NBA-u i dresu Lakersa izgledala je obećavajuće. Dobio je više prilike nego što smo se nadali, a to je i opravdao dobrim igrama. Magic Johnson polagao je nade u njega, a zbog njegovog zahtjeva da radi na svom tijelu i nekim aspektima igre, Zubac je odbio reprezentaciju. Bile su mu obećane minute, no nije ih dobio. Brook Lopez na ljeto se pridružio Lakersima, potpisali su i Andrewa Boguta, a trener Luke Walton pokazao je da teži igranju s nižim igračima na centarskoj poziciji što je uzrokovalo pad u minutaži Ivice Zupca.

Lakersi će sasvim sigurno biti jedna od najaktivnijih momčadi do zatvaranja tržnice jer čiste prostor u salary capu kako bi ganjali neke od zvijezda u nadolazećem free agencyju. Među onima koji bi mogli napustiti Los Angeles spominju se i Julius Randle te Larry Nance Jr., igrači koji okupiraju poziciju centra u small-ball petorkama.  Andrew Bogut odavno je otpušten pa bi se u takvom raspletu događanja Ivica mogao nadati povećanju minutaže. Ne isključujemo mogućnost da i Zubac u tradeu napusti Lakerse, no njegov ugovor ne predstavlja nikakav problem Magicu Johnsonu.

Sam Zubac kaže da nikad nije bio bolje fizički pripremljen i sigurno je da čeka priliku “kao zapeta puška”. Uz dodatak da će i Brook Lopez na ljeto gotovo pa sigurno napustiti Lakerse, Zubac bi mogao više igrati iduće sezone. No, kako Lakersi teže izgradnji playoff ekipe, malo je vjerojatno da neće potpisati nekog drugog centra. Uz taj problem, postoji još jedan. Ime mu je Thomas Bryant. Ovaj 20-godišnjak puno je moderniji centar od Zupca jer je mobilniji, a i solidan je tricaš. Poznavajući Lukea Waltona, Bryant bi u rotaciji mogao završiti ispred Ivice.

Kako sad stvari stoje, Lakersi nisu dobro mjesto za Ivičin razvoj. U ovoj sezoni, gdje je trebao dobiti priliku dokazati se, nije igrao. U Los Angelesu se polako gradi momčad koja će napadati naslov, a sudeći prema svemu, Zubac neće biti njen dio. Nažalost, ne nazire se ni trade scenarij kojim bi ove veljače Zubac napustio Lakerse pa se čini da je Ivica trenutačno u bezizlaznoj situaciji koja nikako nije dobra za njega.

Ante Žižić

Dolazak Žižića u NBA nakon odlične epizode u Darussafaki činio se idiličan. Čekali su ga Celticsi koji su žudjeli za igračem njegovih vrlina, igrača koji će im pomoći u skoku i zatvaranju reketa. No, Ante je razočarao na Ljetnoj ligi. A onda se iz vedra neba dogodio veliki trade Bostona i Clevelanda, trade čiji je dio bio i naš Splićanin. Tako se Ante našao u vjerojatno najnatrpanijoj momčadi lige.

Cleveland je pun talenta i kvalitetnih igrača, a svojim profilom se Žižić nikako ne uklapa u stil igre Clevelanda. Stoga ne treba čuditi činjenica da on uopće ne igra. Poznavajući današnje bandwagon fanove, dio navijača Cavsa vjerojatno ni ne zna tko je on.

Ovaj trade deadline sigurno neće donijeti povećanje minuta za Žižića u Clevelandu. No, na njegovu sreću, Cavsi su jako aktivni na tržnici te se praktički povezuju sa svakim igračem koji je na trade listi. Lako je moguće da će se u nekom od tih tradeova naći i naš Ante. I iako je zasigurno lijepo dijeliti svlačionicu s velikim LeBronom Jamesom, Žižić treba navijati da bude tradean i tako napokon započne NBA karijeru na pravi način.

Nezahvalno je prognozirati gdje bi Ante mogao završiti, no ja bih osobno volio kada bi se našao u eventualnom tradeu za DeAndrea Jordana. U Clippersima bi se njegovim odlaskom otvorila ogromna rupa, a tu bi priliku za dokazati se sasvim sigurno imao i naš Žižić.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE