Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tristan Thompson uporan, i dalje traži maksimalni ugovor

Moram priznati da mi se Tristan Thompson, onako čisto igrački, neobično sviđa. Uporan je, igra svaki posjed kao da mu je zadnji u životu, izuzetno je sposoban atletski, vrlo je okretan za svoju visinu i iznadprosječan je skakač u napadu. Njegova momčad, Cleveland Cavsi, očigledno slično razmišljaju kad su mu ovoga ljeta ponudili lijepi, veliki petogodišnji ugovor vrijedan 80 milijuna dolara, očekujući kako je Thompsonov potpis čisto tehnička stvar.

Thompson je, međutim, prvo otezao s potpisom ugovora, a zatim ga i otvoreno odbio u želji da dobije najveći mogući iznos koji se kreće oko 95 milijuna dolara za 5 godina s obzirom na pravila aktualnog Kolektivnog ugovora. Thompson je čak preko svog agenta Richa Paula zaprijetio da će iskoristiti kvalificirajuću ponudu za nekih 6 i pol milijuna za ovu sezonu, ali da u tom slučaju poslije ljeta 2016. sigurno više nikada neće navući dres Cavsa. Najnovije vijesti govore o velikom interesu Toronta, koji bi želio vidjeti mladog Kanađanina u svojim redovima i spreman je ponuditi maksimalan novac, što je opet manje od najveće moguće ponude Clevelanda jer Cavsi drže Thompsonova „Larry Bird“ prava.

E sad, možemo raspravljati unedogled vrijedi li Thompson tolikog novca i traži li zapravo kruha preko pogače, ali u tom slučaju lako je promašiti bit. U današnjem sportu i posebno u NBA ligi nije bitno koliko novčano vrijedite nego koliko ste sposobni ispregovarati. Thompson, iako je daleko od lošeg igrača, sigurno ne vrijedi tolikog novca u vakuumu. Međutim, njegova uloga u Clevelandu je vrlo specifična (obrambeni specijalist i energy guy koji skuplja otpatke u napadu i može učinkovito braniti visoki pick) i on ju obavlja savršeno za potrebe Cavsa. S obzirom na rast salary capa u sljedećim sezonama (za dvije godine preko 100 milijuna dolara), čak i maksimalnih 19 milijuna koliko bi Thompson mogao dobiti činit će manje od 20 posto capa. Dodatna kvaka je u činjenici da Thompson i LeBron imaju istog agenta, a sam Kralj je već izjavio kako vidi Thompsona u Clevelandu do kraja karjere.

Dakle, stvar je zapravo prilično jasna: Thompson želi do maksimuma iskoristiti povoljnu situaciju u kojoj se našao i uzeti sav novac koji teoretski može, a Cleveland je u jedinstvenoj situaciji kad si može, želi i treba priuštiti dvije ili tri sezone all-out pristupa u očajničkom pokušaju donošenja naslova prvaka u Ohio. Ako im Thompson zaista vrijedi koliko javno govore, onda će ga platiti koliko traži ili mrvicu manje (oko 90 milijuna). Isto tako, ako je Thompson pametan, onda će ostati u ekipi koja ga može najviše platiti, koja ga najbolje poznaje i koja ga koristi u skladu s njegovim znanjem i vještinama. Sve drugo bi ipak bilo veliko iznenađenje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE