Tuesday, September 27, 2022

ZADNJE OBJAVE

Tristan Thompson uporan, i dalje traži maksimalni ugovor

Moram priznati da mi se Tristan Thompson, onako čisto igrački, neobično sviđa. Uporan je, igra svaki posjed kao da mu je zadnji u životu, izuzetno je sposoban atletski, vrlo je okretan za svoju visinu i iznadprosječan je skakač u napadu. Njegova momčad, Cleveland Cavsi, očigledno slično razmišljaju kad su mu ovoga ljeta ponudili lijepi, veliki petogodišnji ugovor vrijedan 80 milijuna dolara, očekujući kako je Thompsonov potpis čisto tehnička stvar.

- Advertisement -

Thompson je, međutim, prvo otezao s potpisom ugovora, a zatim ga i otvoreno odbio u želji da dobije najveći mogući iznos koji se kreće oko 95 milijuna dolara za 5 godina s obzirom na pravila aktualnog Kolektivnog ugovora. Thompson je čak preko svog agenta Richa Paula zaprijetio da će iskoristiti kvalificirajuću ponudu za nekih 6 i pol milijuna za ovu sezonu, ali da u tom slučaju poslije ljeta 2016. sigurno više nikada neće navući dres Cavsa. Najnovije vijesti govore o velikom interesu Toronta, koji bi želio vidjeti mladog Kanađanina u svojim redovima i spreman je ponuditi maksimalan novac, što je opet manje od najveće moguće ponude Clevelanda jer Cavsi drže Thompsonova „Larry Bird“ prava.

E sad, možemo raspravljati unedogled vrijedi li Thompson tolikog novca i traži li zapravo kruha preko pogače, ali u tom slučaju lako je promašiti bit. U današnjem sportu i posebno u NBA ligi nije bitno koliko novčano vrijedite nego koliko ste sposobni ispregovarati. Thompson, iako je daleko od lošeg igrača, sigurno ne vrijedi tolikog novca u vakuumu. Međutim, njegova uloga u Clevelandu je vrlo specifična (obrambeni specijalist i energy guy koji skuplja otpatke u napadu i može učinkovito braniti visoki pick) i on ju obavlja savršeno za potrebe Cavsa. S obzirom na rast salary capa u sljedećim sezonama (za dvije godine preko 100 milijuna dolara), čak i maksimalnih 19 milijuna koliko bi Thompson mogao dobiti činit će manje od 20 posto capa. Dodatna kvaka je u činjenici da Thompson i LeBron imaju istog agenta, a sam Kralj je već izjavio kako vidi Thompsona u Clevelandu do kraja karjere.

Dakle, stvar je zapravo prilično jasna: Thompson želi do maksimuma iskoristiti povoljnu situaciju u kojoj se našao i uzeti sav novac koji teoretski može, a Cleveland je u jedinstvenoj situaciji kad si može, želi i treba priuštiti dvije ili tri sezone all-out pristupa u očajničkom pokušaju donošenja naslova prvaka u Ohio. Ako im Thompson zaista vrijedi koliko javno govore, onda će ga platiti koliko traži ili mrvicu manje (oko 90 milijuna). Isto tako, ako je Thompson pametan, onda će ostati u ekipi koja ga može najviše platiti, koja ga najbolje poznaje i koja ga koristi u skladu s njegovim znanjem i vještinama. Sve drugo bi ipak bilo veliko iznenađenje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE