Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Turk: Rookie klasa 2008/09. – najbolja u povijesti?

Iako je tek poèetak sezone, postaje poprilièno jasno da su ovogodišnji novaci nešto posebno. Nešto je drukèije u zraku kada Rose hvata alley oop Bena Gordona, Mayo pogaða fade away preko ruke èuvara ili Rudy Fernandez zabija neku važnu tricu i tako tjera osmjeh na lice uvijek smrkuntog Natea Mcmillana. Ovi momci definitivno donose novi žar u ovaj svijet.

Kada se prièa o najboljim draft klasama u dosadašnjoj NBA povijesti veèina kao iz topa prvo spomene klasu iz 1984. koja je izbacila Jordana, Olajuwona, Barkleya, sve odreda igraèe koji su osvajali MVP priznanja. Tu su još bili Alvin Robertson, Kevin Willis, John Stockton, te Sam Perkins koji su takoðer, svaki na svoj naèin obilježili košarku. Neki æe pak tvrditi da je to klasa iz 1996. koja ima možda i veæu širinu od one Jordanove. Iverson, Bryant, Allen,Marbury, Camby, Walker, Nash, Stojakoviæ i Jermaine O’Neal samo su neka od imena pristigla te godine. Najmlaðima æe u toj raspravi svakako na pamet pasti 2003. i James, Anthony, Wade, Bosh, Hinrich , Ford, Howard i mnogi drugi. Ovogodišnji novaci su pokazali da su nešto posebno i upravo bi se njih vrlo skoro moglo spominjati u istoj reèenici sa navedenim izborima.

Ako pogledamo igre i brojke Derricka Rose-a, možemo lako ustvrditi da je rijeè o buduæem predvodniku mladog NBA vala. Chris Paul primjerice važi za jednog od najboljih igraèa lige, a u svojoj prvoj sezoni nije bio produktivan kao Rose. Rame uz rame s njim je OJ Mayo, nezaustavljivi scorer Grizzliesa kojem su izdanja sa 30+ koševa postala normalnost. Michael Beasley je možda i najtalentiraniji pojedinac u cijeloj prièi, ali za sada se nije baš snašao kao navena dvojica, ali unatoè èinjenici što mu konkurenciju èini dugogodišnji All Star Shawn Marion i da dobija nešto manje minuta nego je oèekivao, Beasley pokazuje jako visoko košarkaško znanje. Vrlo brzo bi mogao postati jedan od najtežih igraèa za èuvanje u cijeloj ligi. Kada u cijelu tu prièu pridodamo Brooka Lopeza, Marca Gasola ili Rudya Fernandeza, mladiæe koji veæ sada imaju jako važne uloge u momèadima, ili Augustina, Westbrooka  i Thompsona, dobijemo pravu sliku ovoga drafta. Da sluèajno ne ispadne da je tu prièi kraj. Preskoèio sam 5. pick Kevina Lovea, mladog Gallinaria koji ima problema s ozljedama, veliko iznenaðenje Georga Hilla koji je svima u Spursima pokazao da itekako zna igrati. JaVale Mcgee se polako nameæe kao prvi centar Wizardsa, Arthur skuplja otpatke pod košem Memphisa, dok Batun krpa rupu nastalu ozljedom Webstera u Blazersima. Naravno da treba spomenuti i Grega Odena koji je doduše draftiran godinu ranije, ali nije igrao zbog ozljede. On je u ovom trenutnku najbolji skakaè meðu novacima i Blazersi još samo èekaju konkretniji napadaèki doprinos. I tu je tek kraj 1. runde. Ove sezone je iznimka da èak i igraèi 2. runde veæ u samom poèetku igraju važne uloge u svojim momèadima. Tako npr. Mario Chalmers predvodi napad Heata, te u prosjeku bilježi 9.3 poena, 4.5 asista i preko 2 ukradene lopte po utakmici. Bucksi takoðer daju puno povjerenje igraèu izabranom u drugom krugu. Rijeè je o svestranom krilu Mbah a Mauteu koji igra vrlo važnu ulogu na oba kraja terena.

Možda ovakvo nabrajanje ne daje pravu sliku jaèine drafta, pa æu pokušati usporediti ove igraèe s onima izabranim 2003. Derrick Rose ima prilièno šarene brojke, a ako ga usporeðujemo sa igraèem kojemu po profilu slièi(Wade), dolazimo do zakljuèka da je Rose bolji igraè nego Wade u prvoj sezoni, a nemojmo zaboraviti da je Wade na sveuèilištu proveo 3 sezone, a Rose samo jednu. OJ Maya su u srednjoj školi nazivali sljedeæim LeBronom, a èini se da nisu jako pogriješili. Mayo je bolji strijelac nego je to bio James u prvoj sezoni, a do kraja godine æe vjerojatno samo diæi prosjek. James je bio svestraniji igraè, ali poèetkom prosinca je bio na nekih 16 poena u prosjeku, dok je Mayo na 21. Beasleya su zbog outside-inside igre usporeðivali s Anthonyem. Michael nema brojke kakve je imao Carmelo, ali u Miamiu su na Beasleyevoj poziciji dokazani igraèi Marion i Haslem, a voða ekipe je Wade, dok je Anthony imao puno jednostavniji sluèaj u Denveru koji je otvorio mjesto za njega kao jedinu zvijezdu. Russell Westbrook dobiva sve veæu minutažu u Seattleu i jednostavno briljira. Scouti su ga usporeðivali sa Hinrichom, no ovdje je rijeè o puno atletskijem i dinamiènijem igraèu. Ako ga moram s nekim uspreðivati, to bi bio Deron Williams. A tu su još sjajni Augustin koji sa klupe daje ogroman doprinos Bobcatsima, tu je Rudy koji bi bio još bolji da nije back up Royu. Ako se pogleda centarska linija ovog drafta, takoðer možemo zakljuèiti da je jaèi od onog iz 2003. Velika je vjerojatnost da æe Lopez, Love i Oden postati All Star igraèi, a taj potencijal u sebi kriju i Jason Thompson i Mareese Speights. Treba još i napomenuti da se još oèekuje eksplozija od 7. picka Erica Gordona, 8. picka Joea Alexandera, te 11. picka Baylessa koji ima strahovitu konkurenciju u Portlandu. Navedena trojica su izuzetno telanetirana i u istoj reèenici s njima se najèešæe koristila rijeè superstar. Ako srede glavu, ne postoji razlog da to i ne postanu. Treba još spomenuti da se oèekuje konaèno ozdravljenje Gallinaria i da bi tek tada mogla izaæi na vidjelo prava snaga ove generacije.

Naravno da je još rano za neke tvrdnje, rano je za superlative, ali ovi momci kriju u sebi golemi potencijal i ukoliko ga iskoriste, ligu uistinu oèekuju zlatne godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE