Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Tužna prièa o Hanku Gathersu (video)

Hank Gathers, krilni košarkaš Sveuèilišta Loyola Marymount i jedna od najveæih tadašnjih NCAA zvijezda, preminuo je èetvrtog ožujka 1990. godine od posljedica srèanog udara tijekom utakmice.

Nesretni je mladiæ, predestiniran da postane velika NBA zvijezda, prvi zabilježeni sluèaj smrtnog stradavanja od posljedica srèanoga ili moždanog udara tijekom sportskog dogaðaja, pred oèima lokalnog auditorija na tribinama ali i pred oèima milijuna TV-gledatelja.

Gathers je igrao utakmicu protiv Portland Statea u trenucima kad je njegova momèad vrlo dobro kotirala za samu završnicu natjecanja. U napadu je efektno realizirao alley-oop zakucavanje te se u sprintu vratio pokriti svog igraèa u obrani. Postavljajuæi se u defenzivan stav pao je kao pokošen na tlo ostavši bez svijesti. Hitna pomoæ stigla je sedam minuta nakon njegova kolapsa, a 11 minuta kasnije veæ je dopremljen u obližnju bolnicu. Lijeènici su ga pokušavali oživjeti èitavih sat vremena, no mogli su samo proglasiti smrt.

Mladi je košarkaš patio od hipertrofiène kardiomiopatije, srèane mane koja se pogoršava pri bolesnikovu bavljenju profesionalnim sportom. Èetiri mjeseca prije tragiène nesreæe Gathers je prvi put kolabirao. Završio je kod lijeènika i dobio lijek, kao i dozvolu za nastavak karijere. Lijek je ubrzo prestao konzumirati jer ga je onemoguæavao pri treniranju. Tada se lijeèenje takve bolesti oèito smatralo, èak i u Americi, daleko manje ozbiljnim no što je sluèaj današnjih dana.

Gathers je bio sjajan mladi košarkaš. Bio je statistièki lider u NCAA-u po koševima i skokovima, što je, osim njemu, u povijesti sveuèilišne košarke uspjelo još samo dvojici košarkaša. Draft i NBA karijeru nikada nije doživio.

Njegova je obitelj od sveuèilišta tražila odštetu od 30 milijuna dolara. Dvije su se strane na koncu izvansudski nagodile.

Nažalost, njegov tragièni sluèaj nije napravo puno u prevenciji bolesti meðu profesionalnim sportašima. Samo 13 godina kasnije smrtno je na travnjaku stadiona u Francuskoj stradao kamerunski nogometaš Marc-Vivien Foe, koji je patio od identiène bolesti.

Sluèajevi poput Miklosa Fehera ili Antonija Puerte samo su ukazali na potrebniju razinu zaštite od po život opasnih bolesti kod profesionalnih sportaša.

Latest Posts

NE PROPUSTITE